Poznati klasik crème brûlée ovoga puta smo pripremili u hrskavom obliku s jabukom i cimetom. Mnogi narodi ovaj desert svojataju i tvrde kako su upravo oni tvorci crème brûléea, ali ipak se možemo u jednome složiti, ovaj klasik jednostavno je neodoljiv. Svima nam poznata krema od vrhnja, jaja i šećera zasladit će nepca, a topla kombinacija jabuke i cimeta naprosto poziva na uživanje uz toplu šalicu čaja - poručuje Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i i kolumnistica magazina Slano & slatko.
Hrskavi crème brûlée s cimetom i jabukama
Sastojci (za 6 komada)
Košarice za crème brûlée:
300 g glatkog brašna
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
1 jaje
1 žličica naribane limunove korice
Priprema:
Sve sastojke spojite i umijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto da se odmori u hladnjaku omotan u prozirnu foliju oko 1 h pa ga tanko razvaljajte. Pripremite metalne kalupe u kojima će se peći prhko tijesto na način da ih premažete tankim slojem maslaca. Narežite krugove koji su nešto veći od samih kalupa te ih utisnite u kalup, a višak tijesta odrežite. Na tijesto stavite papir za pečenje te unutra nasipajte rižu kako bi tijesto zadržalo pravilan oblik prilikom pečenja. Pecite 20-tak minuta na 170 ⁰C nakon čega maknite rižu i papir.
Crème brûlée krema:
500 ml slatkog vrhnja
125 g šećera
2 jaja
2 žutanjka
pola čajne žličice cimeta
Priprema:
Zakuhajte vrhnje i šećer te ga prelijte preko jaja u koja ste umutili cimet i smjesu dobro izmiješajte. Kremu ulijete u pripremljene košarice od prhkog tijesta. Punjene košarice stavite u pećnicu 15-20 minuta na 150 ⁰C. Ohlađeni crème brûlée pospite šećerom kristalom i lagano karamelizirajte brenerom.
Umak od jabuka:
2 veće jabuke
10 g maslaca
2 žlice šećera
cimet
limunov sok
Priprema:
Ogulite jabuke, narežite ih na manje kockice te ih prodinstajte s maslacem i šećerom. Dodajte malo cimeta i limunova soka u umak i poslužite uz crème brûlée. Za dodatnu hrskavost gostima uz desert servirajte i čips od jabuke.