ne ugljikohidratima

Zašto je kuhano jaje za doručak bolje za mozak od kruha i tosta?

Foto: ''
Zašto je kuhano jaje za doručak bolje za mozak od kruha i tosta?
22.10.2012.
u 15:59
Proteini i masti zdraviji su za doručak od, primjerice, kriške kruha ili tosta
Pogledaj originalni članak

Ljudi koji jedu puno ugljikohidrata i šećera imaju četiri puta veće šanse da razviju blaža kognitivna oštećenja od onih koji jedu proteine i masti, zaključili su istraživači s američke klinike Mayo.

Pogotovo se to odnosi na starije osobe, kojima zbog uobičajenog doručka – kriške ili dvije kruha ili tosta prijeti i Alzheimerova bolest. Ipak dobra je vijest da nema mnogo ljudi s malim kognitivnim oštećenjima kod kojih se poslije razvije Alzheimer, ali svakako treba pripaziti.

Istraživači su u četverogodišnjoj studiji pratili 940 ljudi koji su na početku istraživanja bili u dobi između 70 i 89 godina te ih zamolili da zapisuju što su jeli. Njih 200 nakon četiri godine pokazivali su znakove blagih kognitivnih oštećenja – problema s pamćenjem, jezikom, razmišljanjem i prosudbom. Uspoređujući s osobama koje su najmanje konzumirale ugljikohidrate, osobe s najvećom konzumacijom imale su 3,698 puta veći rizik od oštećenja, pokazalo je istraživanje.

– Možemo li zaustaviti razvoj blagih oštećenja, možemo zaustaviti i razvoj demencije – kaže Rosebud Roberts, profesor na Odsjeku za epidemiologiju u klinici Mayo, te dodaje:

– Visok unos ugljikohidrata može biti loš jer ugljikohidrati utječu na naš metabolizam glukoze i inzulina. Šećer je gorivo za mozak i umjeren unos je dobar, međutim visoka razina šećera zapravo može spriječiti mozak da koristi šećere – nešto slično što se događa kada ljudi obole od dijabetesa tipa 2 – kaže Roberts, prenosi Daily Mail

Dodaje da visoka razina glukoze može utjecati na mozak i krvne žile koje igraju veliku ulogu u razvoju beta amiloidnih plakova, proteina koji su "otrovni" za zdravlje našeg mozga, a koji se nalazi u mozgu ljudi oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Prijašnja su istraživanja pokazala da ljudi koji prakticiraju dijetu s 'dobrim' masnoćama, poput onih iz orašastih plodova, imaju 42 posto manju vjerojatnost da će imati kognitivna oštećenja, dok su oni s visokim unosom proteina (poput mesa i ribe) imali smanjen rizik od obolijevanja za 21 posto.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MA
malena27
14:49 25.10.2012.

Zašto jaja za doručak nisu poželjna? Ljudi koji za doručak jedu hranu bogatu bjelančevinama, primjerice jaja, te reduciraju ugljikohidrate imaju čak 28 posto veću opasnost od razvoja srčanih bolesti, zaključili su znanstvenici. Ovo je dio clanka objavljenog 29.6.2012. u VL.