NEOBUZDANA ŽELJA

Zašto se neke hrane ne možemo zasititi? Ovo je 7 najvećih poroka!

Foto: Thinkstock
tamna čokolada
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
čokolada
Foto: Press Association/PIXSELL
Brza hrana
Foto: Thinkstock
Čokolada
17.03.2017.
u 11:13
Čokolada je doslovno izvor sreće jer aktivira osjećaj zadovoljstva u mozgu i čini nas bolje raspoloženima. Dokazano podiže razinu dopamina, koji je zaslužan za osjećaj sreće
Pogledaj originalni članak

Što to sadrži određena hrana koje se jednostavno ne možemo zasititi? Reader's digest donosi nam 7 tipova hrane o kojima je najlakše biti ovisan.

1. Čokolada

Čokolada je doslovno izvor sreće jer aktivira osjećaj zadovoljstva u mozgu i čini nas bolje raspoloženima. Dokazano podiže razinu dopamina koji je zaslužan za osjećaj sreće. Najviše je ljudi ovisno o čokoladi tj. šećeru, ali treba pripaziti. Taj isti centar u mozgu koji je aktiviran kad (slučajno) pojedete cijelu čokoladu, aktivira se i kod uzimanja alkohola, pa čak i teških droga!

2. Sir

Sir je bogat masnoćama i kolesterolom, no svojim sastavom također utječe na centar u mozgu koji podiže raspoloženje. Možda će vas usrećiti, ali ćete htjeti sve više i više ove teške hrane.

3. Grickalice

Grickalice, a osobito čips, teško možete pojesti samo malo. Bogate ugljikohidratima, pružat će vam brzi nalet energije. No ta je energija loša, jer se i brzo potroši.

4. Gazirana pića

Osim što su bogata šećerom, neka znaju sadržavati i kofein, što je dvostruka doza sreće i energije. Nedostatak kofeina u tijelu nakon nekog će vam vremena donijeti simptome kao što su slabost, migrene i emocionalna rastresenost.

5. Prženi krumpirići

Tko ne bi odlio slanim, vrućim i hrskavim krumpirićima? Osim što ih želite pojesti uz gotovo svako jelo, krumpirići su hrana za kojom posežemo kad tražimo utjehu.

Foto: Press Association/PIXSELL

6. Sladoled

Sladoled je još jedna hrana koja nam služi za utjehu. Čežnju za sladoledom znanstvenici povezuju s njegovom bogatom teksturom koja je kremasta, a puna šećera!

7. Pizza

Pizza je najveći konkurent čokoladi kada je ovisnost o jelu u pitanju. Kakva god bila, sa sirom, kremastim vrhnjem, slatkim umakom od rajčice ili prepuna ljutih kobasica – tko će joj odoljeti?

>> Znanstvenik konačno razriješio dilemu o pravilu 'pet sekundi' i hrani s poda

>> Stop! Cijelo vrijeme tjesteninu kuhate pogrešno

SIGURNOST GRAĐEVINA

Hrvatski građevinski inženjer: Zgrade izgrađene u ovom razdoblju su najkritičnije. Gradile su se bez adekvatnih projektnih obrada

"Zabrinjavajuće je da do ovog urušavanja nije došlo uslijed elementarne nepogode kao što smo imali potrese u Zagrebu i Petrinji niti obilnih oborina kao što je bio slučaj u Valenciji, Jablanici u BiH ili u Bologni. Nije bilo niti velikih oborina, snijega, niti jakog utjecaja vjetra ili temperature, a nadstrešnica se ipak urušila i izazvala veliku tragediju."

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.