TALIJANSKA KUHINJA

Zašto Talijani jedu toliko mnogo tjestenine i kruha?

Foto: Shutterstock
Zašto Talijani jedu toliko mnogo tjestenine i kruha?
23.09.2019.
u 07:00
Kada govorimo o pecivima, kruhu i tjestenini i njihovu porijeklu, mnogi bi ih pripisali Talijanima i stoga se uvriježilo mišljenje da Talijani jedu jako mnogo kruha i tjestenine, a mnogi se pitaju zašto je tome tako.
Pogledaj originalni članak

Odgovor na pitanje zašto jedu baš toliko vrlo je jednostavan; jedenje tjestenine i kruha dio je njihove kulture, a posebice kulture hranjenja. U obranu Talijana moramo primijetiti kakve su porcije tjestenine u SAD-u, a kakve u Italiji. Porcije i sličan način pripremanja tjestenine i kruha preuzeli smo i mi, pa stoga ne čudi da smo se našli na listi pretilih ljudi, zajedno s Amerikancima. U nastavku prikazujemo kako izgleda prosječna porcija tjestenine kod nas i u Americi, za razliku od Italije, čiji se narod može pohvaliti vitkim figurama. 

Ovako otprilike izgledaju porcije tjestenine kod nas i u Americi:

A ovako izgleda porcija tjestenine u Italiji:

Ono što još možete primijetiti, osim razlike u veličini porcije, i pomoćni su sastojci koji idu s tjesteninom. U Italiji preferiraju što ''čišću'' tjesteninu, odnosno ne stavljaju velike količine masnih umaka koji kod nas, kao i u Americi, često obiluju nekim masnim sirom te mesom. Oni će za svoju tjesteninu pripremiti minimalnu količinu umaka koji se najčešće sastoji od maslinova ulja, pelata i začina s nekim mesom. Uz tjesteninu, oni će poslužiti neke proteine u obliku jaja, ribe i slično. 

Zdjelu s količinom tjestenine koju poslužuju Hrvati i Amerikanci u Italiji bi podijelili među nekoliko osoba

Kada govorimo o kruhu, također postoji velika razlika između kruha koji jedu Talijani i onog koji jedu Amerikanci. Talijani u svoj kruh stavljaju samo brašno, vodu, kvasac i mrvicu soli. Njihov je kruh pun vlakana, bez dodanog šećera ili aditiva. 

Kruh koji Talijani pripremaju izgleda ovako:

A kruh koji konzumiraju Amerikanci najčešće izgleda ovako:

Da zaključimo: Talijani vole jesti mnogo kruha i tjestenine, no razlika je u tome što oni biraju zdravije opcije i neće pojesti punu posudu tjestenine u umaku od 4 vrste sira uz dodatak piletine i slanine. Oni itekako znaju brojiti kalorije i misliti na zdravlje

 

Po pomoćne sastojke za tjesteninu navratite do trešnjevačkog placa.

 

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

FC
Filmijada.com
13:58 23.09.2019.

Oni jedu manje porcije jer im je to predjelo...

DU
Deleted user
10:38 23.09.2019.

"...koju poslužuju hrvati i amerikanci..."??? Tzv. špageti novinarstvo...

KO
Kora
09:11 23.09.2019.

Ufala sam se da ću doći do odgovora zašto Talijani toliko jedu špagete, kako je došlo do tog običaja.