Banana bread postao je popularan 1930-ih godina te jedna teorija tvrdi da je svoju popularnost stekao zbog same popularizacije sode bikarbone i praška za pecivo. Druga pak teorija tvrdi da je ovaj fini kolač postao popularan tijekom Velike depresije jer domaćice nisu htjele bacati prezrele banane koje su same po sebi bile skupa namirnica na tržištu. Moguća je kombinacija obje teorije, a mi vam donosimo recept za sočan i slatki banana bread po našem izboru.
Banana bread
Sastojci:
1/2 šalice omekšalog margarina
1 šalica šećera
2 jaja
2-3 zrele banane
1 žličica sode bikarbone
2 šalice brašna
malo soli
po želji orasi, maline ili neko drugo bobičasto voće
Priprema:
1. Margarin pjenasto umutiti sa šećerom.
2. Dodati jedno po jedno jaje i sjediniti smjesu
3. Banane izgnječiti i dodati smjesi od jaja te ručno izmiješati.
4. Brašno, sodu bikarbonu i sol pomiješati i ručno sjediniti sa smjesom od jaja.
5. Maline posuti sa malo brašna pa dodati u dobivenu smjesu. Orahe nasjeckati i također dodati u smjesu.
6. Kalup za gruh namastiti margarinom te izliti smjesu.
7. Peći na 200 stupnjeva, oko 50 minuta (provjeriti čačkalicom da li je kolač dovoljno pečen).
Po banane možete otići na trešnjevački plac, a možete ih kupiti i u dućanu; bitno je samo da su dovoljno zrele.
A nije banana kruh? Zar je ukusniji, ako se napiše "bread"?