Lička kalja karakteristično je jelo Like i Gorskog kotara, a poteklo je od siromašnih ličkih obitelji. Većinom su u takvim obiteljima bili pastiri i jeli su samo ono što su imali u vlastitom dvorištu jer nisu imali veliki izbor mogućnosti kao što je to dostupno danas. Zbog zdravih namirnica koje idu u ovo jelo, koristilo se i za liječenje prehlade, ali i nakon što su cijeli dan proveli vani na hladnome. Sigurni smo da će vam lička kalja odgovarati ako volite tradicionalnu kuhinju i fina domaća jela od kojih ćete se zaista najesti.
Lička kalja
Sastojci:
3-4 kg ovčetine (janjetine)
2 veće glavice zelja
2-3 kg ličkog krumpira
2-3 žlice domaće masti
3 velike mrkve
2 žlice rajčice (pelata)
2 svježe rajčice
sol, papar
1-2 režnja češnjaka
1 vezica peršina
1/2 kg luka
Priprema:
1. Izdinstajte luk tako da dobije lijepu žutu boju.
2. Staviti ovčetinu, krupnije narezano zelje, sol, papar, češnjak (koji ne režite), peršin, rajčicu i mrkvu.
3. Kuhati 1 sat i 30 minuta dok se meso ne počne odvajati od kosti.
4. Nakon sat i pol dodajte krumpir razrezan na 4 djela, dodati pelate i kuhati na umjerenoj vatri sve dok krumpir ne bude kuhan.
Po domaće zelje možete otići na trešnjevački plac na kojem se nekad može naći i domaći lički krumpir.
More i z junetinom, isto bude super.