Knjiga s više od 140 recepata podijeljena je na poglavlja: Juha kao obrok, Salata kao obrok, Variva, Tjestenina, Njoki, Slano prhko tijesto, Rižoto, Složenci, Meso, Riba, Torte, Kolači i Kolačići. Sanja kaže da ne voli preslatke kolače te da su u njenim slasticama omjeri ugođeni za one kojima, primjerice, “baklava lijepi zube”. Najbolje da isprobate recept za ovu prekrasnu tortu i uvjerite se sami!
Torta od maka
(Za kalup za tortu promjera 23 cm)
Za biskvit:
7 jaja
150 g šećera
250 g mljevenog maka
1 žlica krušnih mrvica
2 žlice ruma za kolače
150 g maslaca sobne temperature
naribana korica 1 neprskanog limuna
naribana korica 1 neprskane naranče
2 žlice limunova soka
2 žlice narančina soka
pekmez od marelica ili malina
Krema ganache:
150 g tamne čokolade
100 ml slatkog vrhnja
30 g maslaca
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva, a kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Krušne mrvice namočite u rum.
Žumanjke odvojite od bjelanjaka pa bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Žumanjke miksajte sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Postupno dodajte omekšani maslac. Zatim dodajte ribanu koricu i sok limuna i naranče. Dodajte mljeveni mak i namočene krušne mrvice. U smjesu postupno dodajte snijeg, lagano špatulom miješajući. U kalup za tortu izlijte smjesu. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 30 minuta, ovisno o pećnici. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen tako da je probodete u sredinu. Ako je suha, biskvit je pečen. Za ganache čokoladu usitnite na manje komade, a slatko vrhnje ugrijte do vrenja. Prije nego što provrije, maknite ga s vatre, prelijte preko čokolade i poklopite poklopcem. Smjesa neka odstoji nekoliko minuta. Miješajući mikserom povežite čokoladu u glatku smjesu. Dodajte kockice maslaca i sve povežite u kremu.
Ohlađeni biskvit premažite slojem pekmeza preko kojega prelijte čokoladnu kremu. Pustite tortu da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi i tek onda je stavite u hladnjak. Izvadite je iz hladnjaka 1 sat prije posluživanja.