Iako se možda ne čini važnim na prvu pomisao, zdravo posuđe itekako doprinosi vašem zdravlju.
Postoje različite vrste zdravog posuđa, a u nastavku saznajte koje su razlike i zašto biste trebali razmisliti sljedeći put pri kupnji posuđa. Koje posuđe izbjegavati? Posuđe koje biste trebali izbjegavati je ono napravljeno od reaktivnog materijala. Takvo posuđe kemijski reagira s drugim stvarima pa tako posuđe i hrana mogu međusobno reagirati.
Reaktivni materijali posuđa su sljedeći:
Aluminij – posuđe od aluminija ispušta aluminij u hranu, a on nije zdrav za čovjeka.
Bakar – posuđe od bakra reagira s hranom (pogotovo kiselom hranom) i ispušta ione metala u hranu.
Plastika – plastika je vrlo reaktivna s hranom, a najčešće sadrži i BPA.
Preporučuje se izbjegavanje teflonskog posuđa jer na temperaturi od 260 do 350 °C polimeri ispuštaju otrovne pare.
Izbjegavajte i posuđe koje ima premaz koji sprečava lijepljenje hrane jer sadrži plastične polimere. Takvo posuđe ispušta pare koje su dokazano kancerogene kada se zagrije.
Koje je posuđe kvalitetno i zašto ga je dobro koristiti pročitajte na portalu Kreni zdravo.