SAVJET STRUČNJAKA

Želite li izbjeći bolove u leđima, obavezno izbjegavajte ovih sedam vrsta obuće!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
19.10.2024.
u 07:00
Fizioterapeutkinja Brittany Steindl kaže obuća koju nosimo itekako utječe na naše držanje i biomehaniku
Pogledaj originalni članak

Ako imate problema s bolovima u leđima, možda biste trebali baciti pogled na noge odnosno na obuću koju nosite. Fizioterapeutkinja Brittany Steindl kaže obuća koju nosimo itekako utječe na naše držanje i biomehaniku, prenosi Best Life. I dok kvalitetna obuća potiče pravilno držanje, ravnomjerno raspoređuje težinu, apsorbira udarce i poboljšava funkciju mišića, nekvalitetna obuća može uzrokovati ozbiljne probleme. Steindl i njezini kolege otkrili su kakva obuća najčešće izaziva bolove u leđima.

Japanke: Japanke se nikako ne preporučuju osobama koje imaju bolove u leđima jer ne osiguravaju dovoljno amortizacije. Iako se standardna japanka može činiti udobnom, zapravo nije dovoljno debela da bi apsorbirala udarac svakog koraka. Osim toga, da bismo ih zadržali na nogama, prilikom hodanja u japankama grčimo prste, što dovodi do stezanja mišića i stvaranja napetosti.

'Kroksice' i 'natikače': Ova vrsta obuće pruža malo ili nimalo potpore. Stručnjaci tvrde kako je dovoljno da se pogledate u ogledalo dok na nogama imate ove papuče. Primijetit ćete da vam stopala padaju prema unutra, a koljena se približavaju. Potpora koju bi trebala osigurati stopala prenosi se na druge zglobove u tijelu koji će se zbog toga brže istrošiti.

Balerinke: Jedan od omiljenih modnih dodataka najbolje je zaobići prilikom kupovine ako želite izbjeći bolove u leđima. Balerinke ne omogućuju gotovo nikakvu apsorpciju udaraca prilikom hodanja i ne omogućuju stvaranje reakcije koja bi spriječila da sila putuje uz nogu do bedra, utječući i na vaša leđa.

Visoke potpetice: Visoke potpetice mogu trenutno podići samopouzdanje i poboljšati outfit za posao ili neki formalni događaj. No isto tako mogu uzrokovati i bolove u leđima. Peta viša od pet centimetara stvara nagib zdjelice koji može zakočiti donji dio leđa, upozoravaju stručnjaci.

Cipele s uskim prednjim dijelom: Zatvorene cipele čest su odabir i modni dodatak, no prilikom kupovine trebali biste obratiti pozornost na prednji dio cipele. Ako je preuzak, što često viđamo kod cipela za svečane prilike, ali čak i kod nekih tenisica za trčanje, mogao bi vam uzrokovati križobolju. Uski modeli stisnut će prednji dio prstiju i promijeniti način na koji vaše stopalo dodiruje tlo, a težina će se neravnomjerno rasporediti na druge zglobove.

Ravne tenisice: Neke vrste ravnih tenisica također bi mogle pogoršati bolove u leđima jer osiguravaju minimalnu potporu za luk stopala i ne amortiziraju udarce. To će loše utjecati na  vaše zglobove dok hodate te potencijalno uzrokovati bol u leđima.

Prečvrste cipele: Samo zato što je cipela čvršća, ne znači da pruža veću potporu, kažu stručnjaci. Cipele koje su previše tvrde ne osiguravaju uvijek dovoljnu amortizaciju i neće biti učinkovite u apsorpciji udaraca. To je posebno važno za ljude koji provode puno vremena na nogama. Cipele s pravilnom amortizacijom mogu pomoći u ublažavanju udaraca i smanjiti mogućnost od bolova u leđima.

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.