Posljednjih 20 godina postalo je sasvim jasno da u terapiji i prevenciji kardiovaskularnih bolesti ključnu ulogu imaju preporuke za prehranu.
Treba skinuti višak tjelesne težine, smanjiti razinu triglicerida i kolesterola u krvi, zadržati dobro fizičko stanje. Uz to treba smanjiti oksidacijski stres i tlak, a to se postiže smanjivanjem napetosti te izborom neslanih namirnica. Promijeniti prehrambene navike svakako je najteži zadatak, ali i jedini mogući ako se želi postići napredak u ozdravljenju.
Nije teško shvatiti da je restrikcija masnoća životinjskog podrijetla najvažnija u procesu, a to je objašnjeno pod pojmovima “što treba i što ne treba jesti”.
Naime, zasićene masnoće bogate kolesterolom potpomažu proces stvaranja plakova u krvnim žilama, što pogoršava postojeće stanje. Najbolje je takve namirnice potpuno izostaviti. Neke namirnice i dodaci prehrani mogu biti korisni. Tako, primjerice, polifenoli iz bobičastog voća štite srce, a tu je i resveratrol iz crnog vina. Preporučuje se sok od crnog grožđa i sok od nara...
Orašasti su plodovi izuzetno korisni zbog obilja mononezasićenih masnih kiselina. Kuhanje na maslinovu ulju potpuno mijenja masno-kiselinski sastav obroka. Ne treba zaboraviti ni fizičke vježbe prema obrascu koji daje ordinirajući liječnik, a to je osobito važno nakon pretrpljenog infarkta.
NUTRICIONISTOVA LISTA
NE JESTI ILI NE PITI
● Svinjetinu i govedinu
● Iznutrice, špek, čvarke
● Kobasice i suho meso
● Fast food (pizza, pljeskavice)
● Gazirane napitke
● Punomasno mlijeko
● Punomasne sireve
● Krumpirov čips
● Masna variva
● Bijeli kruh, kolače i pecivo
DOPUŠTENO JESTI
● Ribu i posno meso (teletinu, junetinu, piletinu, puretinu)
● Voće sve vrste
● Blitvu, brokulu i grah
● Crni kruh od punog zrna
● Posne sireve
● Mlijeko sa 1,5% masti
● Kefir i malomasni jogurt
● Maslinovo ulje
● Crno vino, 1 do 2 čaše na dan
● Orašaste plodove
>>Što će se dogoditi ako svaki dan jedete zobenu kašu za doručak?
Moj pokojni djed je jeo sve ovo kaj je po ovom Dr. Sc . nezdravo, i je umro u 91. godini života . Svaki dan , su mu za užinu bili masni žganci sa prepečenim čvarkima . Nakon toga je otišel na livadu gdje je ručno pokosio jutro i pol trave . Za gablec mu je baka donjela još suhoga špeka ili šunke ( ako je bilo ) i gibanice od sira . Imal je 75. kg i nije nikad boloval od težih bolesti . Ključ je u tome da se potroši ono kaj se unese i onda nema kolesterola .