nutricionist savjetuje

Želite zdravo srce? Maknite ove namirnice sa stola

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Želite zdravo srce? Maknite ove namirnice sa stola
13.01.2014.
u 14:03
U terapiji i prevenciji kardiovaskularnih bolesti ključnu ulogu imaju preporuke za prehranu
Pogledaj originalni članak

Posljednjih 20 godina postalo je sasvim jasno da u terapiji i prevenciji kardiovaskularnih bolesti ključnu ulogu imaju preporuke za prehranu.

Treba skinuti višak tjelesne težine, smanjiti razinu triglicerida i kolesterola u krvi, zadržati dobro fizičko stanje. Uz to treba smanjiti oksidacijski stres i tlak, a to se postiže smanjivanjem napetosti te izborom neslanih namirnica. Promijeniti prehrambene navike svakako je najteži zadatak, ali i jedini mogući ako se želi postići napredak u ozdravljenju.

Nije teško shvatiti da je restrikcija masnoća životinjskog podrijetla najvažnija u procesu, a to je objašnjeno pod pojmovima “što treba i što ne treba jesti”.

Naime, zasićene masnoće bogate kolesterolom potpomažu proces stvaranja plakova u krvnim žilama, što pogoršava postojeće stanje. Najbolje je takve namirnice potpuno izostaviti. Neke namirnice i dodaci prehrani mogu biti korisni. Tako, primjerice, polifenoli iz bobičastog voća štite srce, a tu je i resveratrol iz crnog vina. Preporučuje se sok od crnog grožđa i sok od nara...

Orašasti su plodovi izuzetno korisni zbog obilja mononezasićenih masnih kiselina. Kuhanje na maslinovu ulju potpuno mijenja masno-kiselinski sastav obroka. Ne treba zaboraviti ni fizičke vježbe prema obrascu koji daje ordinirajući liječnik, a to je osobito važno nakon pretrpljenog infarkta.

NUTRICIONISTOVA LISTA

NE JESTI ILI NE PITI

● Svinjetinu i govedinu

● Iznutrice, špek, čvarke

● Kobasice i suho meso

● Fast food (pizza, pljeskavice)

● Gazirane napitke

● Punomasno mlijeko

● Punomasne sireve

● Krumpirov čips

● Masna variva

● Bijeli kruh, kolače i pecivo

DOPUŠTENO JESTI

● Ribu i posno meso (teletinu, junetinu, piletinu, puretinu)

● Voće sve vrste

● Blitvu, brokulu i grah

● Crni kruh od punog zrna

● Posne sireve

● Mlijeko sa 1,5% masti

● Kefir i malomasni jogurt

● Maslinovo ulje

● Crno vino, 1 do 2 čaše na dan

● Orašaste plodove

>>Što će se dogoditi ako svaki dan jedete zobenu kašu za doručak?

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

AR
arjavas
14:29 13.01.2014.

Moj pokojni djed je jeo sve ovo kaj je po ovom Dr. Sc . nezdravo, i je umro u 91. godini života . Svaki dan , su mu za užinu bili masni žganci sa prepečenim čvarkima . Nakon toga je otišel na livadu gdje je ručno pokosio jutro i pol trave . Za gablec mu je baka donjela još suhoga špeka ili šunke ( ako je bilo ) i gibanice od sira . Imal je 75. kg i nije nikad boloval od težih bolesti . Ključ je u tome da se potroši ono kaj se unese i onda nema kolesterola .

AL
Alkana
16:57 13.01.2014.

Uh, što lijepo izgledaju oni čvarci gore! Još ako se fino posole... njam njam. Stvar je u umjerenosti a ne u izbacivanju hrane iz jelovnika.

Avatar Cat
Cat
14:40 13.01.2014.

Od špeka i čvarki od domaćeg pajceka nitko se nije razbolil, ali od ovih gmo svinja je. Stres je najveći neprijatelj srca i krvnih žila a ne prehrana, umjerenost je ono kaj je bitno, a može se jesti sve. Sva ulja za koje nam govore da su zdrava kad ih grijemo postaju jednako štetna. Svinjska mast od domećeg pajceka najzdravija je za prženje i pečenje jer je termostabilna. Uživajte u domaćoj klopici.