zanimljivo..

Znanost otkrila: Jedenje kruha može imati iznenađujuće učinke na vaša crijeva!

Foto: Shutterstock
Znanost otkrila: Jedenje kruha može imati iznenađujuće učinke na vaša crijeva!
12.07.2023.
u 08:00
Iako se neslavno povezuje s debljanjem i intolerancijom na gluten, kruh također može dobro utjecati na vaša crijeva
Pogledaj originalni članak

Iako mnogi izbjegavaju kruh, odabir prave vrste kruha može pozitivno utjecati na vaša crijeva. Naravno, može biti i suprotno, odnosno  odabir pogrešne vrste može izazvati nuspojave. Ovo je pet iznenađujućih nuspojava kruha koje utječu na vaša crijeva, piše Eat This Not That.

Može poboljšati zdravlje crijeva: "Kruh od 100 posto cjelovitih žitarica može poboljšati zdravlje crijeva, jer topiva vlakna koja se nalaze u nekim cjelovitim žitaricama djeluju na fermentaciju dobrih bakterija u crijevima dajući masne kiseline", objašnjava dijetetičarka Lauren Harris-Pincus. Ove masne kiseline predstavljaju zlatno standardno gorivo za ćelije debelog crijeva i mogu poboljšati crijevnu barijeru, smanjiti upalu i smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

VEZANI ČLANCI:

Može poboljšati imunološki sustav: Provedeno je nekoliko studija kako bi se provjerilo kako mikrobi u crijevima reagiraju na potrošnju cjelovitih žitarica, uključujući i kruh od 100% posto cjelovitih žitarica. Konzumiranje cjelovitih žitarica može imati koristi od profila bakterija u vašim crijevima. Neke studije su pokazale da cjelovite žitarice, uključujući kruh od 100 posto cjelovitog zrna, povećavaju količinu mikroba zvanih bifidobakterije i laktobacili. Kada se količina ovih mikroba poveća, to je povezano s jačanjem funkcije imunološkog sistema.

Osjećat ćete se zadovoljno: Postoje dokazi da konzumiranje cjelovitih žitarica, npr. sto posto integralnog raženog kruha i kruha od cjelovitog zrna pšenice, može utjecati na crijevne bakterije i dovesti do osjećaja sitosti. Istraživanje je više bilo usmjereno na integralnu zob, ječam i raž koji se mogu naći u nekim vrstama kruha od cjelovitih žitarica. Iako je potrebno više istraživanja, uključivanje različitih vrsta kruha od cjelovitih žitarica u vaš plan zdrave prehrane može vam pomoći da se osjećate zadovoljno. Dakle, kruh ne samo da može podržati zdravlje vašeg mikrobioma u crijevima, već konzumirajući pravu vrstu možete biti i siti.

Može izazvati bol u trbuhu i nadutost: "Onima koji imaju sindrom iritabilnog crijeva (IBS) konzumiranje određenih fermentabilnih ugljikohidrata koji se nalaze u kruhu pod nazivom FODMAPS može izazvati bolove u trbuhu, nadutost, proljev ili zatvor", kaže Harris-Pincus. Iako ljudi često krive gluten, neželjene posljedice mogu izazvati i fruktani koji se nalaze u žitaricama koje sadrže gluten, poput pšenice, raži ili ječma. Umjesto toga, Harris-Pincus preporučuje isprobavanje sorte kruha bez glutena ili bijelog kiselog tijesta koje se obično bolje podnosi.

Može prouzročiti neravnotežu bakterija u vašim crijevima: Konzumiranje kruha s malo cjelovitih žitarica, poput bijelog, povezano je sa stanjem poznatim kao crijevna disbioza, što znači da može dovesti do neravnoteže crijevnih mikroba. To znači da bakterije u vašim crijevima ne rade sjajno svoj posao u održavanju crijeva zdravima. S druge strane, možda ćete moći podržati rast korisnih bakterija dodavanjem fermentirane hrane u svoju prehranu.

Pun zdravstvenih prednosti: Evo za što je sve dobar – češnjak!

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.