Iako se čini kao lagan zadatak, i onima koji nisu potpuni kulinarski amateri riža često ispadne prekuhana i gnjecava, posebno ako kuhate basmati rižu koja ima vlastita nepisana pravila.
Jedna je Indijka s francuskom adresom zato na TikToku objasnila svoj postupak, a isti, kaže, vrijedi i za običnu bijelu rižu.
Genijalan trik da pečeni krumpirići budu hrskavi baš svaki put
Inače, riža najpoznatija je po svojoj aromatičnosti i specifičnom blagom slatkastom okusu. Osim što je ukusna, basmati riža se smatra “super žitaricom” jer sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina, a ne sadrži gluten i ima zanemarivo malo masnoća. Prepoznatljiva je po svojem izduženom zrnu, mirisu i okusu. Također je i odličan izvor energije s bogatstvom ugljikohidrata i proteina, a uz to ima nizak do srednji glikemijski indeks, što znači da se energija oslobađa sporije i ravnomjernije.
Anjali Harikumar često online dijeli veganske indijske recepte i kulinarske trikove i savjete, a nedavno je na svom Instagram računu @beextravegant objasnila i kako dobro skuhati basmati rižu.
- Jeste li se ikad pitali kako skuhati rižu da nije ljepljiva i da su joj zrna odvojena? Pa, na pravom ste mjestu! - kaže ona i savjetuje da počnete tako što ćete sirovu rižu staviti pod vodu i protrljati je između dlanova.
Taj postupak, kaže, ponovite nekoliko puta dok voda ne postane bistra, da isperete višak škroba koji čini rižu ljepljivom (a kasnije, savjetuje, koristite rižinu vodu za zalijevanje biljaka!)
- Potopite rižu u vodu oko 20 do 30 minuta jer to pomaže smanjiti vrijeme kuhanja pa ju ocijedite i dodajte u tavu u koju ste ulili dva prsta vode - rekla je, pa zakuhajte vodu, smanjite vatru i kuhajte oko osam minuta.
- Isključite vatru i ostavite da odstoji s poklopcem pet minuta i to je to! - kaže, a prenosi Express.
Čaše su vam 'zamagljene' od kamenca? Ovaj prirodni proizvod savršeno će ih očistiti