Ako ste ljubitelj sladoleda, sigurno ste se barem jednom zapitali koja je tajna njegove savršene izrade.
Niste jedini. Sada stiže i odgovor na to pitanje. Na YouTubeu objavljen je video u kojem stručnjak s Američkog Sveučilišta "otkriva" kako konzistencija sladoleda ovisi o tome koji se smjesa dugo hladila.
- Ako želite kremastiju teksturu sladoleda, morate kontrolirati veličinu kristalića leda, tvrdi Matthew Hartings.
Što duže hladite smjesu za sladoled, kristalići postaju sve veći i time je i sam sladoled u konačnici "hrskaviji", dodaje. Što se sladoled brže hladi i kristalići će biti manji. Da biste to postigli možete koristiti emulgator, savjetuje Hartings koji je prikazao kako različite metode spravljanja sladoleda utječu na to hoće li sladoled biti više ili manje kremast. Za ovaj eksperiment poslužio se aparatom za pravljenje sladoleda, vrećicom sa soli i ledom te tekućim dušikom.
Izrada sladoleda uz pomoć leda i soli dala je "najhrskaviji" rezultat jer se ovom metodom sladoled najduže hladi. Aparatom za sladoled potrebno je oko pola sata, a najbrže će se ohladiti uz pomoć tekućeg dušika. Posljednja metoda dala je i najkremastiji rezultat. S obzirom da hladnoća umrtvi okusne pupoljke na jeziku, sladoled mora sadržavati veće količine šećera i masnoće kako bi nam u ustima ostavio onaj slatki okus zbog kojeg ga vole i djeca i odrasli, dodaje.