Vole ga i djeca i odrasli

Znate li kako se radi sladoled? Evo zbog čega je tako kremast

Foto: Thinkstock
sladoled
Foto: Thinkstock
sladoled
25.06.2014.
u 21:00
Što duže hladite smjesu za sladoled, kristalići postaju sve veći i time je i sam sladoled u konačnici "hrskaviji"
Pogledaj originalni članak

Ako ste ljubitelj sladoleda, sigurno ste se barem jednom zapitali koja je tajna njegove savršene izrade.

Niste jedini. Sada stiže i odgovor na to pitanje. Na YouTubeu objavljen je video u kojem stručnjak s Američkog Sveučilišta  "otkriva" kako konzistencija sladoleda ovisi o tome koji se smjesa dugo hladila.

- Ako želite kremastiju teksturu sladoleda, morate kontrolirati veličinu kristalića leda, tvrdi Matthew Hartings.

Što duže hladite smjesu za sladoled, kristalići postaju sve veći i time je i sam sladoled u konačnici "hrskaviji", dodaje.  Što se sladoled brže hladi i kristalići će biti manji. Da biste to postigli možete koristiti emulgator, savjetuje Hartings koji je prikazao kako različite metode spravljanja sladoleda utječu na to hoće li sladoled biti više ili manje kremast. Za ovaj eksperiment poslužio se aparatom za pravljenje sladoleda, vrećicom sa soli i ledom te tekućim dušikom.

Izrada sladoleda uz pomoć leda i soli dala je "najhrskaviji" rezultat jer se ovom metodom sladoled najduže hladi. Aparatom za sladoled potrebno je oko pola sata, a najbrže će se ohladiti uz pomoć tekućeg dušika. Posljednja metoda dala je i najkremastiji rezultat. S obzirom da hladnoća umrtvi okusne pupoljke na jeziku, sladoled mora sadržavati veće količine šećera i masnoće kako bi nam u ustima ostavio onaj slatki okus zbog kojeg ga vole i djeca i odrasli, dodaje.

>>Napravite sami domaći sladoled na štapiću od lubenice

>>Jesti sladoled i mršavjeti? O da, moguće je

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.