Užurbani tempo natjerao nas je da se hranimo na brzinu, s nogu, dok radimo nešto na računalu ili gledamo televiziju. Trpajući hranu u sebe, ne stignemo svaki zalogaj ni sažvakati kako treba, omekšati slinom i enzimima. Posljedice nisu bezazlene, jer dok tako jedemo, ispuštaju se hormoni stresa koji "pomažu" spremanje viškova u masne naslage oko trbuha...
Zato stručnjaci savjetuju da obrokovati treba polako i uzeti si za to dovoljno vremena, barem 20 minuta do pola sata. Kako bi se izbjegao osjećaj težine u želucu najbolje je prekinuti s jelom prije nego osjetite sitost. Odvojite li potrebno vrijeme samo za obrok, na vrijeme ćete osjetiti impuls da biste trebali prestati jest. Da ne govorimo da ćete spriječiti i osjećaj krivnje koji se javlja kada u rekordnom roku potrpamo u sebe brdo kalorija...
Stručnjaci zato preporučuju mediteransku prehranu, ne samo zbog pojedinih namirnica blagotovornih za zdravlje već i zbog načina na koji se ta hrana konzumira. Tradicionalna mediteranska prehrana uključuje okupljanje obitelji i prijatelja, ugodnu atmosferu i dovoljno vremena za opuštanje tijekom i nakon obroka. Jedemo li dok smo opušteni, pokazala su prijašnja istraživanja, tijelo će hranu bolje iskoristiti, piše Marketwatch.com.