dobro je znati

Znate li koliko su jabuke zapravo dobre za vas? Ovo je njihovih 9 zdravstvenih dobrobiti!

Foto: Shutterstock
Znate li koliko su jabuke zapravo dobre za vas? Ovo je njihovih 9 zdravstvenih dobrobiti!
07.04.2023.
u 11:30
Jabuke su pune korisnih nutrijenata, a posebno su bogate vlaknima u usporedbi s nekim drugim voćem
Pogledaj originalni članak

Poboljšanje vašeg zdravlja ne bi trebao biti dosadan posao; zapravo, popularna hrana koju vjerojatno već imate kod kuće mogla bi igrati značajnu ulogu u smanjenju rizika od kroničnih bolesti i podržavanju cjelokupnog zdravlja. Višestruke studije otkrivaju da je jedenje jabuka dobro za vas i da može imati koristi za gotovo svaki dio vašeg tijela, što znači da jedenje jabuke dnevno može doista pomoći da liječnika držite podalje, piše Eat This, Not That.

Jabuke su pune korisnih nutrijenata, a posebno su bogate vlaknima u usporedbi s nekim drugim voćem. Zbog svoje jedinstvene mješavine vitamina, minerala, spojeva i hranjivih tvari, jabuke su pokazale da pomažu u regulaciji težine, riziku od dijabetesa, zdravlju mozga i srca, pa čak i zdravlju zuba.

Znate li zašto je dobro jesti jednu jabuku svaki dan?

Foto: Getty Images
Jabuka
Foto: Getty Images
Jabuka
Foto: Getty Images
Jabuka
Foto: Getty Images
Jabuka
Foto: Getty Images
Jabuka
Foto: Thinkstock
Jabuka, dijeta
Foto: Shutterstock
jabuka
Foto: Thinkstock
jabuka
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
jabuka
Foto: Thinkstock
Jabuka
Foto: Thinkstock
jabuka
Foto: Getty Images
Jabuka

Jabuke vam mogu pomoći u mršavljenju: Jabuke su dobre za vas na mnogo načina, a jedna od stvari u kojoj vam mogu pomoći jest opskrba hranjivim tvarima koje mogu pomoći u mršavljenju ili regulaciji težine. Prema izvješću objavljenom u American Journal of Clinical Nutrition, utvrđeno je da jedenje cijelih jabuka pomaže u smanjenju apetita. Smanjenje apetita može pomoći u kontroli tjelesne težine jer ako se osjećate puni i siti, vjerojatno ćete unijeti manje kalorija. Drugo izvješće iz časopisa American College of Nutrition navodi da polifenoli, prirodni antioksidans, koji se nalaze u jabukama mogu pomoći pri mršavljenju, pa čak i imati učinke protiv pretilosti.

Oni mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa: Još jedna znanstveno potkrijepljena zdravstvena korist jedenja jabuka je moguća sposobnost smanjenja rizika od dijabetesa. Prema studiji objavljenoj u Food & Function, jedenje jabuka ili krušaka povezano je sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 – točnije do 18% smanjenja rizika. I ne samo to, već je čak i jedenje samo jedne porcije jabuke ili kruške tjedno povezano sa smanjenjem rizika od 3%. Govoreći o polifenolima koji mogu pomoći u kontroli tjelesne težine, izvješće objavljeno u Nutrition Bulletin navodi da su ti biljni spojevi koji se nalaze u jabukama povezani sa zaštitom od stvari poput dijabetesa i bolesti srca.

Sadrže kvercetin, kemikaliju koja može podržati zdravlje mozga: Jabuke sadrže posebnu vrstu polifenola koji se zove kvercetin, a to je pigment koji se nalazi u mnogim drugim vrstama voća i povrća. Osim što jabukama daje jarku boju, kvercetin može pomoći u mnogim područjima povezanima s vašim zdravljem. Utvrđeno je da kvercetin ima antioksidativne učinke, što znači da može pomoći vašem tijelu u borbi protiv oštećenja izazvanih oksidativnim stresom kako starite. To može pomoći kod cjelokupnih upalnih problema, ali konkretno može pomoći u borbi protiv Alzheimerove bolesti i demencije, navodi časopis Foods. Uz ove dobrobiti za jačanje mozga, pregled hrane navodi da se kvercetin koristi zbog svojih antikancerogenih, protuupalnih i antivirusnih svojstava, a također može potencijalno pomoći u zaštiti od kardiovaskularnih problema.

Oni mogu poboljšati zdravlje vašeg srca: Dodavanje nekoliko jabuka u vašu prehranu može učiniti više nego samo usrećiti vaše okusne pupoljke - također može održati vaše srce znatno zdravijim. Prema studiji iz 2019. objavljenoj u The American Journal of Clinical Nutrition, osobe s blago visokim kolesterolom koje su konzumirale dvije jabuke dnevno smanjile su LDL ili "loš" kolesterol i povećale dilataciju krvnih žila, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Mogu vam sniziti krvni tlak: Ako želite dovesti svoj krvni tlak u zdravije granice, pojedite po jednu jabuku možda je najlakši način da to učinite. Studija iz 2020. objavljena u Scientific Reports otkrila je da hrana bogata flavanolima, uključujući jabuke, može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Osim što pomažu u snižavanju krvnog tlaka, časopis Molecules navodi da flavanoli mogu imati i antikancerogena, protuupalna i antivirusna svojstva.

Mogu poboljšati vašu crijevnu floru: Zdrava probava i zdrav imunološki sustav počinju na istom mjestu: u vašim crijevima. Srećom, redovita konzumacija jabuka može pomoći u jačanju korisnih crijevnih bakterija. Prema studiji iz 2017. objavljenoj u Nutrients, konzumacija različitih vrsta jabuka, uključujući Pink Lady, Golden Delicious i Renetta Canada, povećala je populaciju korisnih Actinobacteria u crijevima ispitanika. Actinobacteria je poznata kao jedna od glavnih komponenti mikrobiote i neophodna je za cjelokupno zdravlje i sklad crijeva.

Jabuke mogu pomoći u zaštiti zdravlja vaših zuba: Prema studiji iz 2018. objavljenoj u PLoS One, iako jedenje jabuka ne uklanja plak sa zuba, ono smanjuje održivost bakterija u ustima osobe, potencijalno održavajući zube zdravijima i manje sklonima degradaciji tijekom vremena.

Mogu vam poboljšati dah: Umjesto da zgrabite četkicu za zube odmah nakon što pojedete hranu s češnjakom, pokušajte zgrabiti jabuku. Studija iz 2016. objavljena u Journal of Food Science otkriva da jedenje jabuke nakon konzumacije češnjaka može značajno smanjiti enzime u češnjaku koji potiču loš zadah. Tko bi rekao da jabuka ima višestruke koristi za oralnu higijenu?

Konzumiranje jabuka može pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka: Nešto tako jednostavno kao što je jedenje jabuke može vam pomoći da znatno smanjite rizik od određenih vrsta raka. Studija iz 2009. objavljena u časopisu Reviews on Environmental Health otkrila je da konzumacija jedne ili više jabuka dnevno značajno smanjuje rizik od raka debelog crijeva, dok je meta-analiza iz 2015. objavljena u časopisu Public Health Nutrition pokazala da je konzumacija jabuka povezana sa smanjenjem plućnih bolesti. rizik od raka.

Jaja, vino, kava... Iznenađujuće, ali ovih 5 namirnica smijete čuvati u zamrzivaču!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.