Zaputite li se u supermarket ili na tržnicu posljednjih nekoliko tjedana ljeta, vjerojatno ćete vidjeti obilje svježeg kelja i blitve, ali na jesen je sve u znaku brokule, korabice i slatkog krumpira. To je zato što je različito povrće u sezoni u različito doba godine. Sezonsko povrće obično je svježije i ukusnije od onog koje nije u sezoni, a ako pokušavate smanjiti svoj ugljični otisak, kupnja sezonskih proizvoda je pravi put. Kao što ćete primijetiti, mnoga povrća imaju sezone koje traju nekoliko mjeseci, poput paprike, a neka uspijevaju čak i tijekom cijele godine, prenosi Real Simple.
Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice:
Kada se povrće smatra sezonskim?
Općenito govoreći, sezonsko povrće kupuje se i konzumira otprilike u vrijeme kada je ubrano – kada je najsvježije i obično najukusnije. Međutim, sezonski proizvodi će se razlikovati ovisno o uvjetima uzgoja i vremenu. Također, uvelike ovisi o tome u kojem dijelu svijeta živite. I dok ste možda primijetili da određeno povrće možete kupiti tijekom cijele godine unatoč ograničenoj sezoni, to je vjerojatno zato što se taj proizvod bere u drugim državama ili zemljama gdje je u sezoni, a zatim se šalje tamo gdje živite.
Zima
Zimi je sezona korjenastog povrća koje raste ispod zemlje i apsorbira hranjive tvari iz tla. To znači da je najzdravije povrće koje možete pronaći cikla, kupus i korabica. Naći ćete i obilje križanog povrća, gomolja i luka.
- cikla
- prokulice
- kupus
- mrkva
- celer
- raštika
- kelj
- poriluk
- luk
- pastrnjak
- krumpir
- korabica
- slatki krumpir
- blitva
- repa
Proljeće
Proljetno povrće obično je svjetlije i šarenije, a mnoga su neodoljivo hrskava. I dalje ćete pronaći priličnu količinu korjenastog povrća, ali također je i sezona lisnatog povrća, mesnatih gljiva i rotkvica.
- šparoge
- brokula
- kupus
- mrkva
- celer
- raštika
- češnjak
- kelj
- zelena salata
- gljive
- luk
- rotkvice
- korabica
- špinat
- blitva
- repa
Ljeto
Ljeto je vrijeme kada svježe povrće (i voće!) zaista blista. Zaputite se na tržnicu i opskrbite se svježim kukuruzom, zelenim grahom, bamijom i s još mnogo toga.
- cikla
- paprike babure
- mrkva
- celer
- kukuruz (neki kažu da se kukuruz botanički smatra voćem, ali USDA ga klasificira kao povrće)
- češnjak
- zeleni grah
- bamija
Jesen
Kako temperature počinju padati, vraća se povrće iz skupine Cruciferus poput brokule i cvjetače, kao i korjenasto povrće poput rotkvica i korabice.
- cikla
- paprike babure
- brokula
- prokulice
- kupus
- mrkva
- karfiol
- celer
- raštika
- češnjak
- đumbir
- zeleni grah
- kelj
- zelena salata
- gljive
- luk
- pastrnjak
- krumpir
- rotkvice
- korabica
- špinat
- slatki krumpir
- blitva
- repa
Pun zdravstvenih prednosti: Evo za što je sve dobar – češnjak