Mare iz Easttowna

Povratak Kate Winslet televiziji nudi puno više od detektivske serije

Povratak Kate Winslet televiziji nudi puno više od detektivske serije
17.04.2021.
u 07:47
Ljubitelji Kate Winslet ponovno su oduševljeni još jednim njezinim sjajnim ostvarenjem. Ona se sa slojevitom ulogom nosi sa zapanjujućom lakoćom u čemu joj pomažu dobar scenarij i režija
Pogledaj originalni članak

Uobičajeno bi bilo reći kako je još jedna velika glumica prelomila pa veliki ekran zamijenila onim manjim televizijskim. Jer, televizija nudi eksibilniji vremenski format, kvaliteta produkcije danas je na razini velikih hollywoodskih studija, projekti su ambiciozni, a uobičajeno je da sada osvajaju i najveće nagrade. Tako ne bi trebalo čuditi ni da u kontekstu tih sada već klišeiziranih analitičkih rečenica i zaključaka spomenemo jednu Kate Winslet. Vrhunska televizija danas je naprosto činjenica pa se joj se neki zapravo vraćaju, upravo poput nje. I bilo bi poprilično netočno zaključiti da se radi o još jednom ‘prebjegu’ kada je o sjajnoj britanskoj glumici riječ. Pogotovo, dakle, u slučaju Winslet, sasvim sigurno jednoj od najvećih glumica današnjice, jer je ona svoju karijeru, dakako, počela upravo na televiziji. Bilo je to kada je imala tek 16 i ostvarila jednu epizodnu ulogu, da bi sve uhvatilo brži ritam pa je nakon nekoliko serija dospjela i do svojeg prvog cjelovečernjeg lma, i to u režiji samog Petera Jacksona.

Bila su to “Nebeska stvorenja” iz 1994. godine u kojima je doista, neka nam nitko ne zamjeri, bilo teško prepoznati djevojku koja će kasnije postati oskarovkom i vjerojatno jedinom pravom europskom glumačkom divom. No danas doista jest tako, a da je Kate i dalje velika diva, pokazuje i u HBO-ovoj novoj seriji ”Mare iz Easttowna” , koja će se prikazivati od 19. travnja na HBO-u i platformi HBO Go, a koja je od nje tražila i nešto malo više vještine nego inače. Easttown je, naime, gradić u američkoj državi Pennsylvaniji, njezinoj unutrašnjosti pa bi tradicionalni Katein otočki naglasak teško prošao. Zato ćemo je čuti u maniri američke istočne obale gdje je teško nazrijeti njezino britansko podrijetlo. Još je više od nje tražio scenarij koji donosi kriminalističku priču o ubojstvu i otmicama, no to je tek podloga za dramu o međuljudskim odnosima, i onima obiteljskim, ali i onima koji vladaju među žiteljima jednog malog američkog gradića. Easttown po popisu iz 2010. godine broji nešto manje od tek 10 i pol tisuća stanovnika.

Ovdje je Mare Sheehan koju tumači Kate Winslet policajka koja u tako maloj sredini očito nema previše posla, no ovu zajednicu opterećuje nestanak jedne djevojke prije godinu dana, koji policija ne može riješiti. Stvari se zahuktavaju novim zločinom, a to donosi dodatan pritisak na Mare koja prolazi kroz niz osobnih obiteljskih situacija, a koje dopunjavaju osobni odnosi s majkom, djecom i bivšim mužem. Unatoč svim tim problemima, Mare je i dalje privlačna žena u svojim 40ima kojoj ne nedostaje udvarača. Vrlo vješto i suptilno Brad Inglesby, tvorac serije, te Craig Zobel, njezin redatelj, igraju na činjenicu da je Kate Winslet jedna od najljepših glumica današnjice i od te svoje kvalitete doista nije izgubila previše.

Sjetimo se jedne slične situacije iz glumičine karijere, Oscara je dobila za najbolju žensku ulogu u “Ženi kojoj sam čitao”, a gdje je njezina uloga bila napadana upravo zbog golišavih i seksualnih scena tada 12 godina mlađe, u tom trenutku 33-godišnje glumice. Neki su smatrali da je to previše za lm o osobnoj krivnji u holokaustu. U “Mare iz Easttowna” glumičina je privlačnost provučena kroz radnju bez bilo kakvih viškova, njezin je lik oblikovan tako da već prvim pogledom odražava sve probleme koje ima. Izgleda umorno, kao osoba koja za sebe nema previše vremena, ali s vrlo malo napora sve to prikrije i zasja gotovo agresivnom privlačnošću. Treba li reći da se s ovako slojevitom ulogom glumica nosi sa zapanjujućom lakoćom u čemu joj pomaže dobar scenarij i režija, barem u ovih pet epizoda koje nam je HBO omogućio da ih vidimo. Okoliš u kojem se priča odvija ne daje naslutiti da je bilo što namještano, tipični američki provincijski gradić u jesen, mala sredina s kompliciranim odnosima čini odličnu kulisu u kojoj uz Winslet odličnu ulogu ostvaruje veteranka, trostruka emmyjevka Jean Smart, ali i australsko-američki glumac Guy Pearce koji je i ovdje u više trenutaka ukazao kako je njegova karijera mogla biti daleko više nego što danas jest te je šteta što njegov lik ne nosi više težine.

Taj svijet običnih ljudi uzdrman nesrećom na trenutke nas je znao podsjetiti čak i na “Pravog detektiva”, no rekli bismo da “Mare iz Easttowna” nudi puno slojevitiju priču koja će uz osobne odnose ponuditi i elemente zločina, pedolije, starateljstva, odnosa s djecom, ovisnosti… Tajna je uspjeha u glumi i odabiru dobrog scenarija i uloge, a ovdje je Kate Winslet apsolutno pogodila, prepoznajući da se iza klišeizirane temeljne priče viđene više od milijun puta u različitim kriminalističkim uracima, nudi daleko, daleko više. U vizuri tipičnog gradića američke provincije oblikovala je lik s kojim će gledatelj vrlo brzo srasti. Kvalitetno napravljen scenarij držat će vas uz ekran svih sedam epizoda i zato što su ostali likovi serije, na prvu oblikovani stereotipizirano, odrađeni tako da svaki od njih u bilo kojoj situaciji može ponuditi neki mig da je sposoban za puno više od onoga kako je predstavljen, bilo to dobro ili izrazito loše. Ni u petoj se epizodi još ne nazire konačan rasplet, pa je, eto, i nama koji smo privilegirani pretpremijerama ostalo da pričekamo još te dvije epizode. Pravi skriveni, nenajavljeni dragulj serije dijalozi su između majke i kćeri, Mare i Helen, Winslet i Smart, koji su na trenutke zabavni poput onih u kvalitetnijem sitcomu. Te su scene ujedno i sjajno poslužile da se još jednom uvjerimo koliko je Winslet ušla u svoju ulogu, gotovo kao u školjku koja se otvara vrlo rijetko, a najviše upravo u tim trenucima koji kao da služe kao sušta suprotnost uobičajenoj osobi njezine Mare. Nema druge, treba svakako gledati.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.