Na inicijativu Turističke zajednice Kvarnera (TZK) regija Kvarner dobila je svoje izdanje jednog od najrelevantnijih gastronomskih vodiča na svijetu – Gault&Millau (GM). Prvi put u povijesti, za ovu je regiju objavljeno dvojezično (hrvatsko/englesko) izdanje vodiča, pokrenutog 1965. godine u Francuskoj. Vodič Gault&Millau Croatia u Hrvatskoj izlazi šest godina, a gastronomska scena Kvarnera kontinuirano se razvija. Izdanje vodiča za Kvarner sadrži recenzije i fotografije 80 restorana, konoba, zalogajnica, POP lokala i slastičarnica od Opatijske rivijere i Riječkog prstena, preko Crikveničko-vindolske rivijere pa do Gorskog kotara te otoka Krk, Cres, Lošinj i Rab. Široki raspon uvrštenja ugostiteljskih objekata temelji se na međunarodnom motu Gault&Millau vodiča - “luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni“. U vodič je uvršteno i 10 vinarija kvarnerske regije.
Promocija vodiča i dodjela priznanja chefovima najbolje ocijenjenih restorana regije Kvarner održana je u restoranu Kukuriku, u Kastvu, čiji vlasnik i dugogodišnji chef Nenad Kukurin obilježava 25 godina uspješnog poslovanja obiteljskog restorana Kukuriku
Vlasnica Plavog podruma, vrhunska sommelierka Daniela Kramarić prošle je godine osvojila poseban Trofej Gault&Millau Croatia za promicanje hrvatske gastronomije. Ocjena 15/20 bodova pripala je restoranima Ganeum Food & Wine bar chefa Roberta Benzije, koji je osvojio Trofej veliki chef sutrašnjice 2020., Johnsonu iz Mošćeničke Drage, Konobi Valle Losca iz Voloskog i chefu Hariju Beniću, te restoranu Navis iz istoimenog opatijskog hotela, čiji je chef Tino Sinožić 2019. osvojio GM Trofej mladi talent godine.
“Izdanje Gault&Millau Croatia vodiča za Kvarner još je jedan pokazatelj da naše bogato gastronomsko nasljeđe stalno nadograđujemo, jer pripravljanje dobrih jela nije samo vještina nego i umjetnost, koja se u našoj regiji temelji na jednostavnoj filozofiji: samo najbolje namirnice za najbolja jela. Jedinstven spoj mora, otoka i gorja te ispreplitanje morske i kontinentalne klime, regiju Kvarner oplemenjuju vrhunskim namirnicama. Stoga naše goste s veseljem i ponosom dočekujemo bogatom i raznovrsnom gastronomskom ponudom, od vrhunskih restorana i konoba pa do popularnih mjesta u kojima se poslužuje kvalitetna i ukusna hrana, a zavidan je i broj vinarija na našem području. Čestitam svim našim ugostiteljima koji su uvršteni u prvo izdanje Gault&Millau vodiča za Kvarner, ime se dodatno valorizira gastro ponuda naše regije. Vjerujem da će im GM ocjene i priznanja biti poticaj da streme još većoj kvaliteti u stvaranju nezaboravnog eno - gastronomskog doživljaja. Naime, upravo je to jedan od najvažnijih motiva dolaska naših gostiju u regiju Kvarner. Uz promociju prvog izdanja Gault&Millau vodiča, svakako vrijedi istaknuti još dvije odlične vijesti: našim kvarnerskim vinarima čestitamo na novom, velikom uspjehu i osvojenih 19 medalja na ovogodišnjem Decanter World Wine Awards 2023. Vinarije nositelji brenda Kvarner Wines, svakako su doprinos ugledu destinacije, koja je zaslužila da postaje Europska regija gastronomije 2026. godine” - kaže dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.
Direktorica Gault&Millau Croatia Ingrid Badurina Danielsson, naglasila je da su još od kraja 19. i početka 20. stoljeća Kvarner i njegova Rivijera prepoznati kao omiljena destinacija morskog i zdravstvenog turizma u Europi, a da posljednjih godina lokalna gastronomija doživljava pravu renesansu. “Nije riječ samo o velikom broju ugostiteljskih objekata: od fine dininga do klasičnih restorana, bistroa, konoba i oštarija, pa do OPG - ova i vinarija. Važno je da se na Kvarneru njeguje izvorna kuhinja, koja najviše privlači goste, te da je uz već etablirane restorane i chefove, stasala jedna nova generacija mladih, kreativnih i kvalitetnih chefova. Ponosni smo da je upravo Gault&Millau Croatia prvi međunarodni gastronomski vodič koji je svoje posebno izdanje posvetio regiji Kvarnera” - rekla je direktorica hrvatskog izdanja Gault&Millau vodiča.
Predstavljanju vodiča za Kvarner nazočili su i župan Zlatko Komadina, brojni ugostitelji iz objekata uvrštenih u Gault&Millau vodič, zatim vinari, sommelieri i brojni drugi uzvanici.
Župan je izrazio zadovoljstvo što je renomirani svjetski gastronomski vodič prepoznao bogatu i visoku razinu kvalitete gastro ponude Primorsko-goranske županije koja je izrasla u jedan od važnih i prepoznatljivih brendova turističke ponude Kvarnera. Autentičnost okusa i mirisa, spoj tradicijske i moderne gastronomije, izvorne namirnice našeg podneblja i vrsni chefovi jamstvo su uspjeha i to se sada potvrđuje. Nedavna titula Kvarneru koji je proglašen Europskom regijom gastronomije za 2026. godinu i sada prvo izdanje prestižnog vodiča posvećenog gastronomskoj sceni naše županije velika su priznanja našim vrijednim ugostiteljima i ja im od srca
čestitam, poručio je župan Komadina.
Uzvanici su na promociji uživali u slanim i slatkim zalogajima kuharskog tima restorana Kukuriku, a ugodnoj atmosferi pridonio je i glazbeni program. Osim u tiskanom izdanju vodiča, predstavljeni restorani i vinarije Kvarnera uvršteni su i na hr.gaultmillau.com gdje je dostupan i sadržaj vodiča za cijelu Hrvatsku.
Gault&Millau godišnje bilježi 2,5 milijuna korisnika i 6 milijuna pregleda, jedan je od 2 najrelevantnija gastronomska vodiča na svijetu te jedan od najjačih brandova na međunarodnoj gastronomskoj sceni. Posebno je poznat u Francuskoj, Austriji, Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Švicarskoj, Sloveniji i dalekom Japanu. Vodič uživa veliki ugled među putnicima i turistima, ljubiteljima dobre hrane, koji s punim povjerenjem slijede njegove preporuke. Ugostiteljske objekte ocjenjuju nezavisni, anonimni posjetitelji koji plaćaju svoje račune kao i svi ostali gosti. Njihov je glavni zadatak da korisnicima vodiča predoče ono što ih čeka u određenom ugostiteljskom objektu. Dobri poznavatelji lokalne gastronomske scene, hrane i terroira, prošli su GM obuku te restorane valoriziraju prema detaljno razrađenoj metodologiji jedinstvenoj za sve zemlje u kojima vodič izlazi. Kuharske kape (toques/toke), koje dodjeljuje GM, za restorane su znak prestiža, a posjetiteljima restorana prepoznatljive žute GM naljepnice jamče provjerenu kvalitetu jela i usluga.
VIDEO Nikolina Pišek o svađi koja je podijelila hrvatsku estradu: 'Ne volim spominjati to ime'