“Volim televiziju, rad u studiju... Uvijek se veselim novom projektu i novim izazovima. Najvažnije mi je da je dobra ekipa, da se ljudi vesele raditi svaku novu emisiju. Ideja da vodim kulinarsku rubriku vjerojatno se rodila u glavama producenata emisije ‘IN magazin’.Nazvali su me, pitali bih li došla odraditi probno snimanje, što sam rado učinila. Nakon nekog vremena javili su mi da su odlučili pokušati sa mnom. Hvala na povjerenju, nadam se da će biti dobro. Zasad ekipa pojede sve što skuham”, govori voditeljica Sanja Doležal, koja se nakon nekoliko mjeseci stanke prije desetak dana vratila na male ekrane.
Glazbenica je novogodišnje pojačanje Nove TV i “IN magazina”, u kojem svakog dana iman svoj kulinarski kutak te za gledatelje priprema ukusna i zanimljiva jela, ali i dijeli s njima svoja iskustva i sjećanja iz kuhinje.
“Subotom je mama uvijek satima kuhala domaću juhu, miris juhe volim i danas. Naravno i mamine vanilin kiflice za Božić”, prisjetila se voditeljica nove rubrike, čija je posebnost što svi zainteresirani gledatelji mogu slati razna pitanja ili prijedloge koje bi recepte mogla spravljati u tjednima koji dolaze.
“Volim interakciju s gledateljima, na taj smo im način bliži. Ima milijun pitanja na koja sigurno ne znam odgovor, ali ne sramim se to priznati i pitati nekoga tko zna. Svjesna sam da učimo dok smo živi. Kuham više od trideset godina, kao i svaka majka, domaćica, frizerka, bankarica. Volim kuhati jela na kojima sam odrasla, ali isto tako i isprobavati nešto novo. Nema trikova, volim jesti i volim kuhati. Ipak, dok sam puno radila i brinula se o obitelji, kuhala bih uvijek dvostruke porcije, pa bih polovicu obroka zamrznula i imala za hitne slučajeve”, objašnjava 54-godišnjakinja koja je slavu stekla kao članica Novih fosila. Život u bendu značio je brojne koncerte, putovanja, turneje, snimanja, a takav naporan tempo malo vremena ostavlja za pravilnu prehranu.
“Uf, kad si mlad, ne razmišljaš previše o hrani, barem meni to nije bio prioritet. A na turnejama jedeš uglavnom hotelsku hranu ili istražuješ restorane ako imaš koji dan slobodno”, prisjetila se Zagrepčanka, koja se posljednjih godina posvetila zdravoj prehrani.
“Oduvijek sam voće i povrće kupovala na tržnici, meso kod provjerenih mesara ili od prijatelja sa sela. Jedem sve, ali sam izbacila tjesteninu, kruh i rižu. Nastojim jesti što više svježeg povrća, laganog mesa i ribe. Puno hodam po prirodi”, otkriva Sanja i odgovara na pitanje je li najukusnije voće iz njezina vrta.
“Naravno, super je, ali najviše me veseli kada vrt sama obrađujem.” Naime, Sanji je oduvijek oaza mira bila vikendica uz rijeku Mrežnicu, gdje ima vrt s raznim povrtnim kulturama, a ove godine odlučila je iza sebe ostaviti gradski asfalt i u potpunosti ga
zamijeniti tamošnjim zelenilom.
“Sazrela je u meni odluka da pronađem mir, da se djeca osamostale, a ja ponovno okrenem sebi. Naviknula sam se na život izvan centra, a Zagreb je dovoljno blizu da sam za 45 minuta u centru ako poželim. Ali iskreno, rijetko poželim. Uživam u prirodi, ona me smiruje i puni. Vreva, gužva automobila i nervoza grada uopće mi ne nedostaju”, govori glazbenica, kojoj sin Luka i kći Lea (koje je dobila tijekom braka s bubnjarom Nenadom Šarićem) nikada nisu zadavali glavobolje kada je riječ o kuhanju.
“Imam sreću što su moja djeca od malih nogu jela sve. Odrasli su na varivima i juhama, pa vole sve. Kći je posljednje dvije godine veganka, pa mi je trebalo neko vrijeme da se počnem snalaziti i u takvoj prehrani. Sad kad više ne živimo zajedno, počinju i sami kuhati”, govori ponosna mama, koja od preseljenja sa svojom djecom ima drukčiji odnos.
“Naravno da se promijenio, razgovaramo drukčije, nekako smirenije i zrelije. Oni su već svoji ljudi i sami biraju svoj put, a ja sam tu da ih podržim i dam savjet ako ga zatraže”, rekla je Sanja, koja u potpunosti vjeruje svojim studentima i ne dolazi u nenajavljene inspekcije.
“Javim kad ću doći, pa mislim da se brzinski pere suđe i uređuje stan”, otkriva svoje sumnje glazbenica, koja je oduvijek oduševljavala svojim glasom i nastupima s Novim fosilima, a obožavatelje benda razveselit će vijest da nove poslovne obveze neće omesti nastupe i koncerte.
“Za glazbu uvijek imam vremena, glazba svira i sada dok razgovaramo. S bendom nemam puno obaveza, pa me vesele povremeni koncerti i druženje s dečkima. Prijatelji smo i kumovi, često se družimo privatno”, govori voditeljica, koja nam je otkrila svoje kulinarske tajne, no o jednoj temi ipak nerado govori. U travnju prošle godine, pet godina nakon smrti supruga, na vjenčanje Elizabete Vrban, jedne od natjecateljica glazbenog showa “Nikad nije kasno”, došla je u društvu Ante Stojakovića. Tada je rekla da su samo prijatelji, a nakon što su još nekoliko puta snimljeni u centru Zagreba, mediji su počeli nagađati da je pronašla novu ljubav.
No jedna od najomiljenijih domaćih dama nije htjela davati izjave i komentirati brojne upite o prirodi veze, a na pitanje:
“Zašto?” kratko odgovara:
“Zato!”
još jedno uhljebljenje na hrtu...