negativne kritike

Šeficu Miss Universe organizacije optužili da vodi namješten izbor: 'To je takva prijevara'

Foto: Jonathan Bachman/REUTERS
71st Miss Universe pageant
Foto: Miss Universe Hrvatska
Foto: Miss Universe Hrvatska
Foto: Miss Universe Hrvatska
Foto: Jonathan Bachman/REUTERS
71st Miss Universe pageant
Foto: Jonathan Bachman/REUTERS
71st Miss Universe pageant
Foto: Jonathan Bachman/REUTERS
71st Miss Universe pageant
Foto: Jonathan Bachman/REUTERS
71st Miss Universe pageant
17.01.2023.
u 14:28
Tvrtka JKN Global Group prošle je godine preuzela organizaciju Miss Universe za 20 milijuna dolara, a kritike su uslijedile odmah nakon što je R‘Bonney Gabriel okrunjena za Miss SAD-a. Neke natjecateljice izbora optužile su organizaciju za favoriziranje i namještanje natjecanja.
Pogledaj originalni članak

Voditeljica tvrtke JKN Global Group, nova vlasnica izbora za Miss Universe i Miss SAD-a, Anna Jakkaphong Jakrajutatip (43), nakon pobjede Miss SAD-a za Miss Universe našla se na meti kritika. Neki su, naime, uvjereni da je izbor namješten. Izbor je održan 14. siječnja u američkom gradu New Orleansu, a lentu i tijaru je dobila R‘Bonney Gabriel. 28-godišnja manekenka i modna dizajnerica rođena je u Houstonu 1994. godine, a najstarija je Miss Universe u povijesti. Osim toga, ušla je u povijest i u prosincu 2021. kao prva Amerikanka filipinskog podrijetla koja je osvojila titulu Miss Texas USA.

- Miss Universe je takva prijevara. Sve to je namješteno. Mogu nabrojati pet drugih natjecateljica koje su više zaslužile krunu - jedan je od komentara na Internetu. Njezin im je nastup bio „neuvjerljiv” u usporedbi s drugim natjecateljicama, primjerice Miss Venezuele Amande Dudamel i Miss Dominikanske Republike Andreine Martínez, prve i druge pratilje.

JKN Global Group preuzeo je organizaciju Miss Universe za 20 milijuna dolara u listopadu prošle godine, a nakon što je R‘Bonney Gabriel okrunjena za Miss SAD-a, neke natjecateljice optužilo su izbor za favoriziranje i namještanje natjecanja u njezinu korist. Primjerice, Miss Montane iz SAD-a Heather Lee O‘Keefe u TikTok videu ispričala je da je sve počelo kada je glavni sponzor natjecanja objavio video pobjednice izbora u njihovom luksuznom spa centru samo nekoliko sati nakon što je pobijedila. Problem je bio što su objavili i fotografiju kako je friziraju, a mnogi misle da je snimljena prije finala. 

- Stvarno ne možemo kriviti ovu djevojku i to je stvarno tužno jer je njezina izvedba bila nevjerojatna i vjerojatno je mogla pošteno pobijediti. Problem nije u pobjedi R‘Bonney Gabriel. Problem je u navodnoj korupciji organizacije Miss SAD-a - rekla je u videu na TikToku Heather.

Inače, ove godine u New Orleans otputovala je naša 20-godišnja studentica Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM) Arijana Podgajski koja je prošle godine u svibnju u oštroj konkurenciji 13 djevojaka iz cijele zemlje osvojila titulu Miss Universe Hrvatske Kao Miss Universe Hrvatske zalagala se za mentalno zdravlje, prava žena i napuštene životinje. S mladom Krapinčankom porazgovarali smo čim je sletjela u Ameriku, nakon Nove godine.

- Jako sam uzbuđena, a strahu nema mjesta jer ovdje brinu o nama na najljepši mogući način. Moj prvi dodir s Amerikom je New Orleans, a mnogi kažu da to i nije pravi američki grad, budući da su ga gradili Francuzi, ali ono što sam do sada vidjela je potpuno drugačije od Hrvatske i jako mi se sviđa - rekla nam je tada.

Tada nam je ispričala da im je tempo bio vrlo intenzivan te da im nije dozvoljeno samima izlaziti iz hotela, čak niti s kata u hotelu.

- Kada negdje idemo, uvijek je s nama u pratnji shaperon, odnosno gospođe pratiteljice koje se brinu za našu sigurnost i da na sve stignemo spremne i na vrijeme. Buđenje je već u 6 ujutro kako bi se stigle našminkati i srediti kosu za taj dan. Nakon doručka odrađujemo snimanja koja se nastavljaju nakon pauze za ručak. Pred kraj dana vraćamo se u sobe i spremamo za večeru koja je uvijek u nekom drugom restoranu ili hotelu u gradu. Povratak u hotel i spremanje na spavanje je nerijetko već iza ponoći - kazala je.

Ove godine za izbor su dobili zadatak oslikati plašt koji će nositi za vrijeme ocjenjivanja u kupaćim kostimima. Arijana je iskoristila priliku opet promovirati Hrvatsku i svoje Hrvatsko zagorje, tako da je njezin plašt bio obojen u zeleno, što ju je podsjećalo na zagorske brežuljke, a licitarska srca, zaštićena od strane UNESCO-a, slala su poruku sreće i ljubavi. Njezin je izbor naišao na negativne komentare, na što je ona imala spreman odgovor.

- Mislim da ne bi bilo primjereno da se predstavnica Hrvatske predstavi u nacionalnom kostimu s perlicama, šarenom perju i šljokicama poput djevojaka iz Južne Amerike ili Azije, naša tradicija i kultura je drugačija. Sigurna sam da bi tada bilo i više kritike. Osim toga, te zemlje na nacionalni kostim troše i po 20.000 dolara – ako netko u Hrvatskoj želi sponzorirati takav nacionalni kostim, sigurna sam da će Direkcija biti sretna surađivati s njima. Nacionalni kostim ili haljina je priča, a naša nacionalna haljina priča priču o prirodi i životu s prirodom i od prirode, što je vrlo popularno u današnjem svijetu, barem na riječima. Platno od kojeg je izrađena ovogodišnja haljina staro je preko 80 godina, ručno je tkano od lana uzgojenog na hrvatskim poljima! Takvo platno više nigdje ne možete kupiti! - odgovorila je Arijana svima.

VIDEO Fotografije naših glumaca kako kleče postale su hit na Internetu, a zna se i zašto su na koljenima

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

EL
EldersRealm
15:50 17.01.2023.

Miss Universe nema seficu nego sefa, bez obzira kako se doticni identificira. Moze reci iza sebe i da je morska vila, ali i dalje je musko.