oduševila ga hrana

Tvorac 'Svi vole Raymonda' na Korčuli snimao za Netflix pa se ozlijedio u moru

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
21.10.2022.
u 07:45
Producent i scenarist humoristične serije "Svi vole Raymonda" Phil Rosenthal u Dalmaciji je snimao svoj dokumentarni serijal 'Nahranite Phila, molim', a posjetio je Split, Hvar, Korčulu i Dubrovnik i isprobavao razna jela
Pogledaj originalni članak

Streaming platforma Netflix ponovno snima u Hrvatskoj. Nakon sad već mnogo filmova i dokumentarnih serija snimanih u Hrvatskoj i o njoj, kratki videoisječak scenarista i producenta Phila Rosenthala objavljen prošli tjedan na Instagramu zaintrigirao je Hrvate. Naime, tvorac, pisac i izvršni producent CBS-ove humoristične serije "Svi vole Raymonda" koja je osvojila svijet, podijelio je trailer šeste sezone svoje dokumentarne serije o hrani i putovanjima "Nahranite Phila, molim" koji prikazuje njegov posjet Splitu.

Dar za suprugu

Šesta sezona objavljena je u utorak 18. listopada, a Hrvatska je tematika druge epizode. Prva pomisao o našoj zemlji bila mu je, priznao je – rat, rascjepkana Jugoslavija i borba za neovisnost država. A nakon što je zaključio da je sada ovdje ipak mir, prva postaja gdje se fino najeo bila mu je Split. Rosenthal je u njemu za doručak posjetio splitsku pekarnicu "Kruščić", sagrađenu na mjestu bivšeg samostana koji je ondje postojao još u 11. stoljeću. Nakon što je jedva uspio izgovoriti ime pekarnice, Rosenthal je ondje popričao s vlasnikom Anandom Štambukom te ga pohvalio da je očito sjajno iskoristio prostor. Nakon kratkog razgovora, zamolio ga je da mu preporuči najbolje proizvode pekarnice i na kraju dobio višku pogaču, slani pužić, slatki kolačić brownie i još nekoliko pekarskih proizvoda. Sve je fino pojeo, a najviše ga se dojmio pužić. Doručkovao je na klupici pred pekarnicom u ulici Obrov u Splitu pokraj gradske pekarnice. A ondje smo se i mi uputili kako bismo pitali Štambuka je li ga iznenadio Rosenthalov posjet.

Foto: Screenshot

- "Kruščić" je poput Supernove na ovim prostorima u proizvodnji zdravog kruha i peciva, tako da uopće nije iznenađenje njegova pojava u našoj pekarnici - rekao nam je sretni vlasnik. Rosenthal je, kaže, oduševljen njihovim proizvodima, i slanima i slatkima. A dojmio ga se i grad. - Bio je oduševljen Splitom i Dalmacijom generalno i rekao mi je da će maksimalno rastegnuti budžet kako bi što dulje ostao ovdje - otkrio nam je Štambuk.

- Ovo je sjajno, kao da šetam po nekom filmskom setu, ovdje sve odiše poviješću - govorio je Rosenthal šetajući gradom, te stao kod jednog štanda s lavandom i supruzi kupio dar. A upravo je to ono što je lijepo u toj pretežno kulinarskoj seriji. Nije sve samo o hrani i njegovu uživanju u lokalnim specijalitetima. Rosenthal posveti vremena i upoznavanju ljudi, kulture, povijesti samoga grada, gdje god se nalazio. Zato je u Splitu učio o Dioklecijanu, o sfingi iz 3. stoljeća, katedrali sv. Duje i slično. A u tome mu uglavnom pomažu lokalni ljudi. Splitom ga je vodio prijatelj Gordon koji mu je preporučio da ovdje jednostavno mora probati burek.

Odličan burek

Stoga je Rosenthal otišao u ST Burek i, naravno, pitao za preporuku. Jeo je burek sa špinatom i mesom i zaključio da bi to mogao doručkovati svaki dan. Dobio je i lokalnu preporuku da mora otići u "Pauline" na najbolje ćevape, a te "male kobasice u jako mekanom kruhu", kako je rekao, ostavile su ga bez daha.

Foto: Screenshot

Posljednja stvar u Splitu koju je jeo bila je desert, a misija u Dalmaciji bila mu je – kušati sve sladolede! Zato je u Splitu otišao do sladoledarnice "Emiliana" i ondje probao sladoled od lavande. Iduća postaja bila mu je Hvar, gdje ga je dočekao gradonačelnik Rikardo Novak te ga odveo u svoju najdražu konobu "Menego" gdje je jeo pršut, domaće sireve, masline, kozice i još štošta. Na Hvaru je odsjeo u hotelu palači "Elisabeth", najstarijem hotelu na Hvaru u kojem cijena noćenja doseže 3000 kuna. Posjetio je Rosenthal i hvarsku tvrđavu, prije nego što je svratio po sladoled u "Aroma Gelato Boutique" gdje je probao četiri okusa sladoleda – limun s bosiljkom, lješnjak, čokoladu s narančom i rum s grožđicama.

Foto: Screenshot

Nakon Hvara došao je red i na Korčulu, a ondje mu je chef Ivan Marelić dao jedinstvenu priliku da ulovi sam svoj ručak! Odjenuo je Rosenthala u ronilačko odijelo, dao mu vrećicu i poslao u more da izroni morske ježince koje će mu on pripremiti u svom "Maha baru". No, nije sve prošlo najbolje jer nije uspio izloviti nijednog ježinca, a usput se na jednoga i ubo zbog čega je za vađenje iglice zatražio medicinsku pomoć. Ivan vodi "Maha bar" s bratom Jakšom, a za ručak su jeli morske ježince i hobotnicu pod pekom te pili koktele od smokava. Za drugi obrok otišao je malo izvan Korčule, u konobu kod Mate, gdje ga je dočekala cijela obitelj koja vodi konobu, s djecom i bakom, a svi su zajedno jeli pečenu šunku sa smokvama, domaće makarone u umaku od rajčice, raviole s kozjim sirom i za desert rožatu i limunski sporiš.

Foto: Screenshot

Vino staro devet stoljeća

Nakon otoka, vrijeme je bilo za posljednju postaju u Hrvatskoj – Dubrovnik. Spomenuo je Rosenthal, naravno, i poznatu seriju "Igre prijestolja" koja je snimana u Dubrovniku i pridonijela je njegovoj popularnosti. Prvo je svratio u buffet "Škola" gdje je za doručak uživao u sendviču sa šunkom i sirom, a potom je pojurio po ručak - burger s hobotnicom, pržene lignje i srdele. Nakon što je ponovno pronašao sladoled koji bi mogao pojesti, svratio je i u restoran "Gverović-Orsan" koji je ondje od 1966., a probao je i najstarije vino koje su Grci donijeli u 12. stoljeću. Ondje je još jeo kamenice, a potom svratio u kavanu "Buža" na dubrovačkim stijenama, a ondje se Rosenthal odmorio uz pivo gledajući kupače kako skaču u more.

Foto: Screenshot

Inače, "Nahranite Phila, molim" američka je televizijska putopisna dokumentarna serija Philipa Rosenthala koja je premijerno prikazana na Netflixu 12. siječnja 2018. Svaka epizoda prati Rosenthalov obilazak grada prikazanog u epizodi i kušanje tradicionalnih jela te u središte pozornosti stavlja dobrotvorne i neprofitne organizacije, odnosno privatne u gradovima i zemlji koju je posjetio. Potkraj svake epizode tijekom prve dvije sezone, Rosenthal je videopozivom razgovarao sa svojim roditeljima Maxom i Helen i govorio im o svojim kulinarskim otkrićima, a Max bi Philu zatim ispričao neki vic. Međutim, kako mu je otac prošle godine preminuo, malo je izmijenio segment i u svakoj epizodi pozvao bi drugoga gosta, a u epizodi o Hrvatskoj javio se komičar Gilbert Gottfried. Zaključak o Hrvatskoj Rosenthalu je bio da svakako mora ovdje doći živjeti kad ode u mirovinu. Hrvatska hrana, povijest, ljepota gradova i ljubaznost ljudi jednostavno su ga očarali.

Na isti dan izlaska šeste sezone serije, izišla je i kuharica "Nahranite Phila, molim; Knjiga: Neispričane priče, fotografije iza kamera i najdraži recepti: Kuharica".

VIDEO>>Tihana Harapin Zalepugin: 'Saša i ja prvi put smo se sreli 1975. na Hvaru... Tek 1988. svemir se pobrinuo da se napokon spojimo'

 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.