DINAMO Jurčić mora nešto promijeniti, niti je pristup igrača dobar niti se na terenu vidi kvaliteta

Igra nedostojna prvaka, igrači nedostojni Dinama

13.04.2009.
u 20:21
Pogledaj originalni članak

Solidno ispunjene maksimirske tribine čudesno su eruptirale kada je Dinamo postigao pogodak Interu u samoj završnici za pobjedu 1:0. Neupućeni bi promatrač pomislio da je te preduskrsne subote plavi stroj zabio pobjedonosni gol u pretkolu Lige prvaka, da je napravio nešto veliko.

Morales ozlijedio rame


U zadnjim minutama utakmice s Interom Dinamo je strepio jer je igrao s deset igrača, ozlijedio se Morales. Odvezen je u bolnicu gdje je utvrđeno iščašenje ramena, koje su mu namjestili. Neko će vrijeme biti ‘out’.


Puno toga ne valja
A pobijedio je ozljedama i kartonima oslabljeni Inter, sastav koji je u pat-poziciji držao razvikane i bogato plaćene plave igrače. Bio je to šah (ni slučajno ne bismo željeli uvrijediti cijenjene šahiste) u kojem se malo toga događalo. Prije svega zbog loše igre Dinama.

– Ako bismo gledali s optimistične strane, možda je Dinamo bio loš zato što smo mi bili dobri, što smo sve zatvorili – uz smiješak će Damir Krznar, današnji kapetan Intera, bivši nogometaš Dinama iz vremena Lige prvaka, nogometaš kojega i Jurčić i Perković vide kao perspektivnog trenera. No, i njemu je bilo jasno da je Dinamo taj koji je “ubio” utakmicu.

– Razočarao me Dinamo pristupom, nije mogao iznijeti loptu iz zadnje linije jer su ga naši napadači visoko napali. Tako nije mogao igrati svoju igru. Do same završnice, kad je moja momčad ostala bez snage, nije nas mogao pritisnuti – kaže Krznar.

Jurčić i Perković kao kopije


Ne znamo jesu li se veliki prijatelji Krunoslav Jurčić i Borimir Perković dogovarali o tome kako će izgledati na utakmici. No, treneri Dinama i Intera bili su vrlo slično odjeveni, a tijekom utakmice obojica su skakala, gestikulirala, vikala, čudila se i brinula. Nekoliko puta gotovo su ušli u teren. Dan prije utakmice na intervju za Večernji list došli su u prugastim majicama. Možda imaju istog stilista.


E sad, za jalovu, dosadnu i nimalo učinkovitu igru više je razloga. Dinamov trener kaže da je glupo govoriti o pristupu igrača, da to u Dinamu ne bi smjela biti tema. No, i te kako je to tema jer pristup Jurčićevih igrača nije bio dostojan Dinama. Najopasniji je za Inter bio Bišćan u prekidima, plavi nisu stvorili nijednu šansu iz igre. Čudo je da ih Inter nije kaznio kad su krenuli na sve ili ništa i same u obrani ostavljali Kovača i Bišćana. I želio to ili ne, Jurčić mora poraditi na pristupu, to je njegov posao, momčad ne može biti tako mlaka.

Predefenzivan nogomet
Igra kao da se zasnivala samo na Sammiru, a on je bio bezvoljan. I sve dok u igru nisu ušli Morales, Badelj i Slepička, ništa se nije događalo. I o tome će Jurčić morati promisliti. Pričao nam je da igra s dva zadnja vezna jer priprema momčad za Europu, no ipak je previše okrenut defenzivnom nogometu i zato ima problema.

Dva zadnja vezna ovog tipa, kao Calello i Vrdoljak, nisu mu trebala za Inter, mora u igri biti više onih koji mogu voditi igru. Možda bi morao pokušati postaviti vezni red u romb, s jednim zadnjim veznim, na bočnim pozicijama ima širok izbor za svakog protivnika, a prednji vezni može biti jedan od onih koji znaju igrati, Sammir ili Morales.

No, u HNL-u za obojicu ima mjesta u plavom sastavu. A onda varijante za Europu može uigravati na treninzima, pripremama, prijateljskim susretima. Igra protiv Intera nije bila dostojna naslova prvaka, a način na koji su igrači ušli u susret sramota je za Dinamo.
Pogledajte na vecernji.hr