Legendarni bivši skijaš

Ivica Kostelić o odrastanju s Janicom i ljubavi prema jedrenju: ‘Prošli smo kroz sito i rešeto’

Foto: Saša Miljević/Pixsell
Ivica Kostelić
Foto: Saša Miljević/Pixsell
Ivica Kostelić
Foto: Saša Miljević/Pixsell
Ivica Kostelić
Foto: Saša Miljević/Pixsell
Ivica Kostelić
Foto: Saša Miljević/Pixsell
Ivica Kostelić
09.10.2024.
u 11:15
U razgovoru s Ivicom otkrivamo kako izgleda život nakon skijaške karijere i kako je u jedrenju pronašao novu strast koja ga ispunjava
Pogledaj originalni članak

Hrvatska sportska scena nezamisliva je bez prezimena Kostelić. Kada spomenemo Ivicu Kostelića, odmah se sjetimo trenutaka ponosa, legendarnih tv-prijenosa i suza radosnica kojima smo slavili njegove uspjehe na snijegom prekrivenim padinama diljem svijeta. Ivica Kostelić je sportaš koji je, unatoč brojnim ozljedama i preprekama, uvijek davao sve od sebe i ostavio neizbrisiv trag u sportskim knjigama, ali i sjećanjima svih nas koji smo ga pratili kroz dugu karijeru. Danas, iako su skije zamijenjene jedrima, njegov sportski duh i dalje ne miruje.

U razgovoru s Ivicom otkrivamo kako izgleda život nakon skijaške karijere i kako je u jedrenju pronašao novu strast koja ga ispunjava. Njegova ljubav prema moru, slobodi i vjetru, vodi ga na nova putovanja uz podršku ACI marina, a Ivica nastavlja osvajati nove vrhunce, ovog puta na valovima umjesto na snježnim stazama. Kroz pripremu za intervju i tijekom razgovora s Ivicom, podsjetili smo se zašto je on jedan od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena i zašto će uvijek biti toliko poseban.

Foto: Saša Miljević/Pixsell
Ivica Kostelić

Umirovili ste se od skijanja i zamijenili snijeg morem. Mnogi vrhunski sportaši nakon uspješnih karijera nekako izgube energiju i onaj “drive for success”, a vi kao da ste tu energiju bez problema usmjerili na jedrenje. Kako vam to uspijeva?
– Tri četvrtine svoga života bio sam usredotočen na treninge i rezultate. Takav način funkcioniranja mi je prešao u naviku, a pažnja spram detalja u tom procesu me je naučila da ne postoje nevažne sitnice nego da je, ako želite biti uspješni u nekoj stvari, najbolje to trenirati svugdje i u svakom trenutku. Davati svoj maksimum je navika, u vrhunskom sportu bi tako barem trebalo biti.

Jedrenje i skijanje možda na prvu nemaju neke sličnosti, ali u oba sporta testiraju se granice ljudske izdržljivosti, fizičke i mentalne. Bojite li se malo mirnog, obiteljskog života?
– Odgovor se djelomično veže na onaj prethodni. Slikovito ću to reći ovako: Formula 1 nije napravljena da vozi po makadamu. Nakon tridesetgodišnje jurnjave u jednom sportu, koji je u svojoj srži prilično asocijalan i distanciran od svakodnevnog svijeta, nije čudno što čovjek koji iz te jurnjave odjednom osvane u svakodnevnim situacijama, nije na to prilagođen. Doduše, potječem iz obiteljskog okruženja, ali ono nije bilo baš obično. Ne bojim se mirnog života, samo nisam naviknuo na njega.

Foto: Saša Miljević/Pixsell
Ivica Kostelić

Kako izgleda Ivica Kostelić kada se odmara? Što djeca kažu za tatu Ivicu, je li on skijaš, jedriličar ili nešto treće?
– Kada se odmaram, uglavnom čitam, ali za mene je odmor i provođenje vremena s obitelji. Možda nije odmor u smislu da ništa ne radim, ali mi predstavlja zadovoljstvo i osjećam se smireno... u većini situacija, ha ha. Djeca tatu doživljavaju, ovisno o situaciji. Kada vide jedrilicu na moru kažu: “kao tata”. Kad vide skijaša na planini kažu: “kao tata”.

Kako se pripremate za jedrenje, pomaže li iskustvo iz skijaških dana kod planiranja i organiziranja ciljeva?
– Apsolutno. Planiranje i organizacija su neke od vještina koje sam mogao prenijeti s jednog sporta na drugi.

Foto: Saša Miljević/Pixsell
Ivica Kostelić

Jedrenje je “mali sport” za razliku od skijanja. Kako se financirate i što sve ulazi u troškove jedne jedriličarske utrke?
– Jedrenje je vrlo “širok” sport, odnosno obuhvaća velik broj raznih disciplina, klasa, vrsta koje nisu jednakomjerno zastupljene u medijskom i javnom prostoru. Ako olimpijske discipline i nisu financijski velik sport (iako se ne može reći da su i po tome "mali"), jedrenje je jedan od najskupljih sportova na svijetu, a u pojedinim svojim granama (offshore, America's cup itd.) najskuplji je sport na planetu. Za razliku od većine sportova, jedrenje je sport koji ovisi o bogatim sponzorima i privlači takav krug ljudi. Na mom jedriličarskom putu od početka me prati najveći lanac marina na Mediteranu ACI s kojim dijelim ljubav prema moru. Suradnja s ACI-jem za mene je dragocjena i prirodna, a pokazala se iznimno uspješnom te mi je drago da smo zajedno proslavili njihov veliki jubilej, 40. obljetnicu osnutka i moje osvajanje titule prvaka Mediterana u klasi 40. Bez njihove podrške zasigurno ne bih ostvario takav rezultat te im stoga i ovim putem zahvaljujem što su uz mene.

Što se tiče usporedbe sa skijanjem, tema je prevelika za ovaj interview. S medijsko-ekonomske strane, sudjelovao sam na najvećim utrkama i u alpskom skijanju i u offshore jedrenju i mogu vam iskreno reći da skijanje nema takav doseg kao oceansko jedrenje. Druga je priča kako se ono percipira u Hrvatskoj.

Foto: Saša Miljević/Pixsell
Ivica Kostelić

Kada se osvrnete na svoju karijeru i što ste sve prošli, što je vrjednije, Veliki kristalni globus, Olimpijske medalje ili činjenica da ste se 20 godina natjecali u svjetskom kupu?
– Najteže postignuće u bilo kojem vrhunskom sportu je kontinuitet u pobjeđivanju ili kontinuitet vrhunskih rezultata. Možete se natjecati 100 godina u nečemu, i to ima svoju vrijednost, ali najvrjednije je ako možete kontinuirano pobjeđivati. Veliki kristalni globus je neprikosnovena i najvrjednija nagrada u svijetu alpskog skijanja.

Malo ljudi zna kolika su odricanja potrebna iz godine u godinu kako biste bili na vrhunskom nivou i natjecali se s najboljima, a mlađi stalno dolaze. Zajedno s obitelji ste ispisali povijest hrvatskog sporta, a teško je govoriti o Ivici bez Janice i obrnuto. Nije tajna da ste si i dalje međusobna podrška u životu, što je razlog vaše povezanosti?
– To što smo prošli kroz sito i rešeto, cijelo djetinjstvo i mladost, a sve što smo prošli, prošli smo zajedno.

Koji su vam planovi za budućnost? Ima li mjesta za još jedan sport ili je samo jedrenje u fokusu?
– Kako djeca odrastaju, obitelj postaje “sport” koji me sve više zaokuplja.

Sadržaj nastao u suradnji s ACI marinama.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr