KOŠARKA

Kome treba takva liga?

24.12.2002.
u 00:00
"Ubij, zakolji da Hrvat ne postoji...", "Bit će mesa, bit će mesa, klat ćemo Hrvate...", paljenje hrvatske državne zastave uz uzvike "Diž"te se četnici", samo je mali dio iz repertoara mržnje na koju su Zadrani naišli u Beogradu
Pogledaj originalni članak

BEOGRAD - Utakmica 12. kola Goodyear lige između Crvene zvezde i Zadra, igrana u dvorani Pionir u Beogradu, počela je u ratnom i huškačkom ozračju. Već na samom ulazu u dvoranu Zadrane je dočekalo oko tisuću navijača Crvene zvezde uzvikujući im "Ustaše, ustaše..." a tijekom utakmice pjevalo se "Ubij, zakolji da Hrvat ne postoji...", "Bit će mesa, bit će mesa, klat ćemo Hrvate...", "Večeras je naše veče, večeras se Tuđman peče", slavljeni su ubojica Ratko Mladić i ostali ratni zločinci a kulminacija je bila u 22. minuti susreta kad je, uz povike odobravanja cijele dvorane, zapaljena hrvatska državna zastava, što su gledatelji popratili stojeći u stavu mirno i nakon toga skandirajući "Diž"te se, četnici", uza zvuke trubača koji su svirali "Marš na Drinu".

Unatoč brojnom osiguranju, gledatelji su radili što su htjeli. Gotovo svih 40 minuta na parketu dvorane bilo je svega i svačega, bacani su tvrdi predmeti: upaljači, elelektrični osigurači, kovanice, petarde..., a iskusni suci Rems i Ankarali sve su to samo nijemo promatrali. Dapače, niti jednom službeno nisu upozorili organizatore. Toliko bijesa i mržnje odavno nije viđeno na nekoj sportskoj priredbi. Za takvo što pobrinuo se i organizator dijeleći besplatno ulaznice onima koji su svojedobno živjeli u okolici Zadra, Benkovca, Knina i Drniša, a ovi su se međusobno natjecali tko će više izvrijeđati košarkaše Zadra i Hrvatsku. Uz veliku policijsku pratnju, Zadrani su napustili Beograd.

Nakon svega, ostali naši klubovi (Zagreb, Split, Cibona) koji će gostovati u Beogradu, moraju dobro razmisliti što će učiniti. Nakon toliko izljeva mržnje, s pravom se u Zadru pitaju ima li uopće smisla natjecati se u Goodyear ligi. U takvu velikosrpskom koljačkom ozračju uvukao bi se strah i u mnogo iskusnije momčadi od Zadra, i zato poraz uopće ne čudi.

- U takvu ozračju nije se moglo normalno igrati. Zvezda nam je uzvratila za poraz u Zadru. Iskoristila je prednost domaće dvorane i zasluženo pobijedila. Mi smo nastojali spuštati loptu prema Šamaniću, ali on nije bio raspoložen za igru, kao ni Marko Popović i Mladen Erjavec - rekao je trener Zadra Danijel Jusup.

M. Marin

Pogledajte na vecernji.hr