ŽENSKI UMRI MUŠKI Maca, Zorica i Gordana Duvančić najbolje u tipično muškom sportu

Kraljice balota do nogu 'potukle' muškarce

Foto: import
Kraljice balota do nogu 'potukle' muškarce
13.05.2006.
u 16:24
Pogledaj originalni članak

Stotinu sela, stotinu običaja, navada! Vjerovali ili ne, u jednom dalmatinskom selu žene muževima i dalje prije spavanja  peru noge. Bez prisile, vike i cike, jednostavno iz navike. U drugome muškarcima je u krvi pri rastanku u seoskoj krčmi kao od šale izvaliti: "A sad idemo kući žene tući!" U trećemu, opet, žene smiju zboriti, govoriti tek kad im dopusti jača polovica, suprug.
 A da nije tako  objašnjava starina Juko  ko bi joj jezik uvuka u usta. A Solomun je reka: "Bolje je sjediti u kutu od krova nego sa svadljivom ženom u kući zajedničkoj."
Tako veli "patrijarh" Juko, no "matrijarhatica" Jurka ispod Zavelima muški rod će opisati kroz lik svoga "nesritnika".

Pusta obećanja
 Vi se muški  kaže ona  ponašate prema nama ženama kao vlast prema narodu. Tepate nam dok nas ne zajašite: vi na nas nesretnice, a vlast na još nesretniji narod. I svašta nam prije toga, prije nego što zajašite, obećate, no od svega toga, od svih tih obećanja, uglavnom bude  prdnula Jurka u varćak.

Bolji orači
Ma muškima je u životu orati, a ženama rađati!
No, muškarci iz Razvođa, oklajskog sela ispod Promine, ne misle tako, makar i sami priznaju da "muškići najvole orati u krevetu". Međutim, oni drže da su žene znatno bolje i kao majke i kao supruge od muškaraca i kao očeva i kao supruga. Po njima, žene su od njih bolji orači i na njivi i u bračnoj postelji, vazda spremne uzeti stvari u svoje ruke. Po njima, žene su vazda pripravne muški i živjeti i umrijeti, za razliku od muškaraca, koji slinavo žive i umiru kao stare babe. I stalno kukaju, čekaju kad će jarac dati mlijeko i pijetao snijeti jaje...

Ne zbore oni tako napamet: otkad su njihove supruge prije četiri godine u selu preuzele stvar u svoje ruke, u Razvođu ništa više nije kao što je bilo.
A sve je krenulo od Mace, Zorice i Gordane Duvančić, triju prominskih mušketirki kojima je u obnovi ratom razrušenih i spaljenih kuća nedostajalo vesele seoske duše. Ljudima koji su se vratili manjkalo je života i živosti, zaključila je ta trojka supruga i majki, i nije bilo druge nego se za to pobrinuti. I eno u Razvođu je življe i veselije nego što je ikada bilo, podno Promine igraju se najbolje ženske balote u cijeloj Dalmaciji.

A u selo hrle balotaši sa svih strana, e kako bi odmjerili snage s ovim podprominskim mušketirkama koje su se drznule uhvatiti muške igre. No Maca, Zorica i Gordana već četvrtu godinu "tuku" sve odreda, a već druge godine od osnutka svoga kluba su osvojile prvo mjesto grada Drniša u balotama. Prošle su godine pak bile treće u Hrvatskoj... I svi su odreda u ushitu što su njihove žene pokazale svima kako se muški igraju balote, što im nema premca u cijeloj Dalmaciji. I što su u selo ovim sportom unijele vedrinu, smijeh i šalu, što su pokazale da je sport ipak zabava, a nikako svađa.

 Na natjecanju trideset dvije ekipe  veli oklajska muškost  s njima prođe sve bez incidenta, a kad se mi muški natječemo, zavade se, ne tri ekipe, nego tri općine.
A ove su tri ponajbolje dalmatinske balotašice vrijedne radnice, brižne majke i uzorne domaćice. Maca je vrsna zidarica i kuharica, Zorica je odlična vinogradarica i vinarica, dok je Gordana plaha umirovljenica. Ove tri dame iz Razvođa s balotama u rukama imaju desetero djece, a uz njih i stotinu obveza. No...

 Ništa ne pati zbog balota  govore smijući se:  Sve je podojeno: i muževi, i djeca, i paščad... Nitko nije uskraćen ni u čemu: ni djeca u skrbi i odgoju, ni muževi u krevetu, ni njive u oranju i kopanju, a ni zidovi u zidanju. I dok mi žene volimo sve muške stvari i poslove, naši muški od ženskih poslova jedino vole "praviti dicu".

Kraljice balota podno Promine vele da njihovi muškarci ne vole biti kao ženske, no one imaju suprotan stav: hoće i mogu živjeti i raditi baš kao i njihova "jača strana", a to su, razvidno je, pokazale i dokazale. Stoga im je i pokretački moto "umri muški"...

 Mi, zapravo, među ostalim, želimo pokazati da se na selu može veoma lijepo živjeti i zabavljati  objašnjava gospođa Maca, alfa i omega oklajskih balotašica  da se može biti i domaćica i sportašica. Na kraju krajeva, otkud samo muškarcima pravo kazati: "Slušaj, ženo, danas je nedjelja, nju mi ne diraj, ona je za balote!" Dobro, kad je nedjelja za balote, neka tako bude i za nas žene.
U Razvođu, selu s najboljim balotašicama u Dalmaciji, jede se i najkvalitetniji sir iz mješine, pije se najbolje vino iz bukare, a žene muški upiru i muški umiru.

Pogledajte na vecernji.hr