NOGOMET - DINAMO

Kriza u Gradskoj skupštini - udarac Dinamu

09.01.2002.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Avantura zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića po ulicama metropole i vožnja u pijanom stanju, intrigantna je priča za običan puk i novinare. No, ta je tema zanimljiva i Dinamovu predsjedniku Mirku Barišiću. Upravo je čelni čovjek "plavih" puno vremena potrošio u razgovorima sa zagrebačkim gradonačelnikom o dovršetku stadiona u Maksimiru. I stoga njegova ostavka za Dinamo i ne bi bila tako bezazlena.

- Mislim da će Gradska skupština odbiti Bandićevo stavljanje mandata na raspolaganje, da neće biti raspisivanja novih izbora. Gradonačelnik se ispričao za taj čin, vjerujem da će ostati prvi čovjek Zagreba.

U slučaju Bandićeva odlaska, Barišića bi zaboljela glava.

- To bi i te kako usporilo rješenje našega zajedničkog problema, dovršenja stadiona. U tom slučaju morali bismo tražiti nove ljude, sve bi to i te kako potrajalo.

Grad se obvezao da će učiniti sve da se dovrši sjeverna tribina, te da zapadna tribina profunkcionira, kako bi se u Zagrebu mogle igrati i međunarodne utakmice.

- U razgovorima s gradonačelnikom došli smo do modela. Naime, Gradsko poglavarstvo i Nogometni klub Dinamo bili bi partneri, a zajedničkim snagama tražili bi gospodarstvenog partnera koji bi uložio novac kako bi radovi bili završeni. Već sam pomalo umoran od priča o stadionu, o idejama da se sruši, o prozivanjima tko je to učinio. Pa to se zna, no dajmo da se što prije pronađe način da maksimirski stadion bude u funkciji.

Već i vrapci znaju da je to jedno od vitalnih pitanja opstanka kluba.

- Najveći je problem što objekt propada, stvaraju se nepotrebni troškovi, gubici. Rok za početak radova bio je jučer, zato bi kriza u Gradskoj skupštini stvorila velike probleme.

Gradonačelnik Milan Bandić imao je ideju da na maksimirskom stadionu igraju i drugi zagrebački klubovi.

- To nije novost u europskom nogometu, no Milan i Inter imaju svoj kamp, Dinamo mora ostati u Maksimiru. A naravno da bi drugi klubovi mogli igrati, pa to je gradski stadion.

Danima i noćima Barišić razmišlja kako izvući Dinamo iz živog pijeska.

- Na velikoj smo prekretnici, no ne mislim samo na klub, već i na cjelokupan nogomet. Jednostavan je primjer: ako proizvod nitko ne želi kupovati, treba prestati s proizvodnjom. Netko mora razmišljati o nogometu. Svi oni koji u njemu rade i njime se bave, moraju napraviti elitni razred da on ubuduće bude profitabilan. Dok se ne raščiste svi odnosi, dok publika ne dođe na stadion, do tada se ni sponzori i potencijalni ulagači neće zanimati za nas. A ako to potraje, onda se možemo pozdraviti s profesionalnim nogometom. A to ne bi bilo dobro ni za koga, pa ni vi ne biste imali o čemu pisati, no o tome se danas malo razmišlja - zaključio je Dinamov čelni čovjek Mirko Barišić.

I. Flak

Pogledajte na vecernji.hr