HRVATSKA PROTIV BELGIJE

Marin Čilić: Iskreno, nisam na 100 posto. Ne znam hoću li igrati za Hrvatsku

Foto: Mario Ćužić/HTS
Tenisači
Foto: Mario Ćužić/HTS
Tenisači
Foto: Mario Ćužić/HTS
Tenisači
Foto: Mario Ćužić/HTS
Tenisači
03.02.2024.
u 07:00
– Moram za početak spomenuti svoje fizičko zdravlje. Od povratka iz Australije imao sam teškoće s koljenom i od tada pokušavam sanirati tu ozljedu. Posljednjih nekoliko dana išlo je jako pozitivno. Iskreno, nisam još na sto posto
Pogledaj originalni članak

Marin Čilić i Zizou Bergs (131. tenisač svijeta) otvorit će danas u 14 sati susret tzv. Qualifier faze Davis Cupa između Hrvatske i Belgije u Areni Varaždin, odlučeno je to na ždrijebu koji se održao u varaždinskom HNK. Nakon njih na teren će Duje Ajduković i Joris de Loore (192. na ATP listi). Za susret parova (nedjelja, početak u 13 sati) nominirani su Ivan Dodig i Mate Pavić, a za goste Sander Gille i Joran Vliegen. Nakon njih na teren bi trebali Duje Ajduković i Zizou Bergs, a peti bi meč, bude li potrebno, igrali Marin Čilić i Joris de Loore. Loptice iz šešira izvlačio je Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina.

Nisam na sto posto

– Moram za početak spomenuti svoje fizičko zdravlje. Od povratka iz Australije imao sam teškoće s koljenom i od tada pokušavam sanirati tu ozljedu. Posljednjih nekoliko dana išlo je jako pozitivno. Iskreno, nisam još na sto posto, vidjet ću još tijekom dana (petak poslijepodne, op. p.) kako će tijelo reagirati i hoću li biti spreman za meč. Što se mentalne pripreme tiče, svakako sam spreman i bilo bi mi veliko zadovoljstvo nastupati za reprezentaciju i dati svoj doprinos. U svakom slučaju, gledat ćemo što je najbolje za reprezentaciju i da pokušamo doći do pobjede u susretu – rekao je Marin Čilić.

Znači li ovakva konstatacija da se može dogoditi da Marin u subotu ne zaigra?

– Da, znači kako postoji mogućnost da neću igrati. Veća je da ću igrati nego da neću, ali vidjet ćemo situaciju. Između izvlačenja i meča više je od 24 sata – rekao je Čilić.

Duje Ajduković igrat će drugi, čeka ga tenisač koji je od njega lošije plasiran za sedamdesetak mjesta.

– Znalo se, naravno, da igram protiv njihovog drugog igrača, samo ne i kada. Možda je ovakav ishod i dobar jer Marin ima više iskustva, pa to nama ide u prilog. Znali smo od trenutka kad je David Goffin otkazao tko će igrati s njihove strane u pojedinačnim mečevima. Ja ih poznajem, znam kako igraju, tako da neće biti nepoznanica – rekao je Duje Ajduković.

Program u nedjelju počet će okršajem parova (13 sati), za koji su prijavljeni Ivan Dodig i Mate Pavić s hrvatske te Sander Gille i Joran Vliegen s belgijske strane. Nakon toga slijedi meč Ajduković – Bergs te dvoboj Čilića i De Loorea.

Hrvatska trenutačno ima puno bolje rezultate od Belgije u Davis Cupu. Naši tenisači osvojili su Davis Cup 2005. i 2018. godine, a finale su još igrali, i izgubili, 2016. i 2022. godine. Belgija je dvaput igrala u finalu i oba je puta pobijeđena. Prvo je 2015. izgubila od Velike Britanije (1:3), a onda 2017. od Francuske (2:3). S Belgijom smo do sada igrali dvaput. Prvi put u doigravanju 2004. godine, kada smo pobijedili s 3:2. Za Hrvatsku su tada igrali Ljubičić, Ančić, Krajan i Tuksar, a izbornik je bio Nikola Pilić. Nakon te pobjede ušli smo u glavnu skupinu i godinu poslije prvi put osvojili Davis Cup.

Krajan igrač, pa trener

Drugi smo put igrali protiv Belgije u gostima 2016. godine, u 1. kolu glavne runde i pobijedili s 3:2. Za Hrvatsku su igrali Čilić, Ćorić, Dodig i Škugor. Izbornik je bio Željko Krajan, koji se tako može pohvaliti da je protiv Belgije prvo igrao, a onda bio trener. Ključni bod tada osvojio je Ćorić, a te godine došli smo do finala, u kojem smo izgubili od Argentine. Dakle, kad god smo pobijedili Belgiju, došli smo jako daleko.

Inače, Čilić je igrač s najviše nastupa za Hrvatsku u Davis Cupu. Skupio je 65 mečeva. Na drugom je mjestu Ivan Ljubičić (55), a na trećem Goran Ivanišević (44).

 
Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.