VL U BERLINU

Hrvat iz Poljske: Sretan sam što ne igramo protiv Hrvatske koja se ne smije bojati Finske

Hrvat iz Poljske: Sretan sam što ne igramo protiv Hrvatske koja se ne smije bojati Finske
10.09.2022.
u 16:08
Hrvatski stručnjak na klupi Poljske Igor Miličić sugerirao je našem stožeru što činiti protiv Finske, protiv koje je igrao u skupini, a oni su njemu proslijedili svoja zapažanja o igri Ukrajine koja ga čeka u nedjeljnoj osmini finala
Pogledaj originalni članak

Igoru Miličiću, hrvatskom stručnjaku na klupi poljske košarkaške reprezentacije, ispunile su se obje želje. Prva je bila da se njegova momčad plasira u osminu finala, a druga da u tom dijelu natjecanja ne igra protiv Hrvatske.

- Nama je najvažnije bilo da prođemo u eliminacijski dio natjecanja, bez obzira koga išli. Jer ući među 16 na najjačem Prvenstvu Europe svih vremena za nas je izvanserijski domet, a sve preko toga je vrhunski.

Kao hrvatski trenerski gastarbajter priželjkivao je ovakav rasplet u milanskoj skupini i njemu odgovara što je Hrvatska izabrala biti treća i tako za suparnika u osmini finala izabrala Finsku a ne Poljsku.

- Bilo bi mi sigurno teško i kada bih izgubio od Hrvatske ali i kada bih dobio Hrvatsku. Bila bi to jedna jako komplicirana situacija.

Komplicirana je i situacija u kojoj se, poput Hrvatske, našla poljska reprezentacija koja je ispala iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i mora igrati predkvalifikacije za sljedeći Eurobasket. No, zato joj na ovom ide jako dobro.

- Sada smo, dakako, imali puno više treninga nego za te kvalifikacijske utkamice u kojima nam je nedostajalo po četiri, pet igrača. A mi nemamo toliko igrača reprezentativne razine kao što ih imaju Srbija ili Turska. No, vjerovao sam da ćemo kroz treninge rasti i da ćemo ovoliko narasti i na moju sreću to se i obistinilo.

Stoga je Igor optimističan i kada je u pitanju uzvratna utakmica s Hrvatskom koja tada neće noći računati na većinu nositelja igre (Bogdanović, Simon, Zubac, Hezonja, Smith).

- Nama bi trebali igrati svi ovi igrači osim Ponitke za kojeg vjerujem da će nakon ovog Eurobasketa završiti u nekom euroligašu. Ja ću tada imati uigranu momčad, neću morati nikoga upoznavati sa sustavom igre.

A mi smo njega zamolili da nas upozna s vrlinama Finaca koji su u svojoj skupini odigrali dvije posve različite momčadi. Od igrački moćne i taktički napredne Srbije izgubili su 30 razlike, a s isto tolikom razlikom pobijedili su vrlo dobru Poljsku pa nam je Miličić kazao:

- Finska igra jako brzo i svatko tko ne riješi taj problem pravovremenog vraćanja u obranu može stradati. U svojoj tranziciji oni jako brzo dolaze do otvorenih šuteva i žive od toga. Nas su zaskočili, bila nam je to druga utakmica dan za danom i mi na to energetski nismo odgovorili i tu smo pali. No, ja vjerujem da Hrvatska ima odgovor na to, ima snagu, ima visinu.

Kako zaustaviti NBA-jevca Laurija Markkanena, igrača koji nam je, prije samo dva mjeseca, presudio u kvalifikacijskoj utakmici za SP u Rijeci?

- To je igrač izvanserijske kvalitete no ako Hrvatska zaustavi druge igrače i ako se u napadu razigraju hrvatske zvijezde, on sam ne može dobiti Hrvatsku. Najvažnije je da hrvatski igrači zaborave na prošlost, ona dva prethodna ispadanja u osmini finala, i da u ovu utakmicu uđu bez ikakvog straha - kazao nam je Miličić koji je pomogao našem stožeru u analizi Finaca, a oni su njemu u skautiranju Ukrajine.

A ta utakmica igra se u nedjelju točno u podne i Poljska ima dobre izglede da se probije u četvrt-finale i da za polufinale igra sa Slovenijom.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.