MRAČNA STRANA

Mučna ispovijest prvaka kojemu se divio svijet: 'Bio sam praktički mrtav. Ugledao sam pakao'

Foto: Bernd Weißbrod/DPA
Mučna ispovijest prvaka kojemu se divio svijet: 'Bio sam praktički mrtav. Ugledao sam pakao'
21.09.2024.
u 08:06
Ullrich se smatrao za jednog od najboljih biciklista svog vremena; osim pobjede na Touru, osvojio je utrku Vuelta 1999., godinu kasnije je u Sydneyju je uzeo i olimpijsko zlato, a ima i dva naslova svjetskog prvaka u vožnji na kronometar.
Pogledaj originalni članak

Poznati njemački biciklist Jan Ullrich (50), pobjednik Tour de Francea iz 1997. godine i peterostruki osvajač drugog mjesta na najprestižnijoj svjetskoj utrci, još jednom je progovorio o mračnoj strani ovog sporta i dopingu. Nakon lanjskog prikazivanja dokumentarca Der Gejagte (Progonjen) u kojem je priznao korištenje dopinga, ovaj tjedan je otvorio dušu u razgovoru za njemačku televiziju WDR, te otkrio kako o mračnom dijelu karijere može razgovarati i sa svojom djecom.

- Dokumentarac je za mene bio neka vrsta terapije. Sada mogu o tome razgovarati sa svojom djecom, jer je to dio mog života - rekao je Ullrich, dodavši kako je dugo čekao s priznanjem jer je želio saznati što na to sve imati reći njegov veliki rival Lance Armstrong kojem su oduzete titule također zbog korištenja nedozvoljenih sredstava. 

Ullrich se smatrao za jednog od najboljih biciklista svog vremena; osim pobjede na Touru, osvojio je utrku Vuelta 1999., godinu kasnije je u Sydneyju je uzeo i olimpijsko zlato, a ima i dva naslova svjetskog prvaka u vožnji na kronometar. No, njegova se karijera poklopila i s najgorom erom dopinga u biciklizmu.

VEZANI ČLANCI:

- Drago mi je da sam se u dokumentarcu pokazao onakvim kakav jesam. Bilo je puno nagađanja. Morao sam nešto promijeniti u svom životu, pa sam odlučio o tome progovoriti. Pomoglo mi je, teret je postao lakši i sada mogu ići dalje. Da, čekao sam s priznanjem dok to nisu učinili Lance Armstrong i drugi. Možda sam bio preslab, nisam želio medijsku pompu.

Nakon povlačenja iz biciklizma život mu je postao noćna mora. Droga i alkohol doveli su ga do ruba propasti, a u pomoć mu je priskočio i Lance Armstrong, s kojim je danas u prijateljskim odnosima.

- Upao sam u vrlo duboku rupu i zamalo je završilo katastrofom. Sve je izmaklo kontroli, droga i sve ostalo. Nisam mogao niže potonuti, bio sam praktički mrtav, vidio sam pakao. Tada sam si rekao :to je to, sljedeći tjedan si ili mrtav, ili ćeš vratiti život u svoje ruke. Ljubav moje djece je bila ključan faktor.

Ovisnost o drogama

Ovisnost o drogama je stanje neodoljive potrebe (psihičke ili fizičke) za uporabom droge. Droga je svaka tvar prirodnoga ili umjetnoga podrijetla, uključivši psihotropne tvari, uvrštene u popis droga i psihotropnih tvari. Na međunarodnoj razini postoje međunarodne konvencije o drogama koje se odnose na kontrolu proizvodnje i distribucije psihoaktivnih droga. Više o tome OVDJE

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.