problematična jesen na vidiku

Musa: Hajduk ne igra dobro, nema kontinuiteta ni autoriteta. Imaju velik problem u obrani

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Musa: Hajduk ne igra dobro, nema kontinuiteta ni autoriteta. Imaju velik problem u obrani
31.08.2022.
u 07:00
Momčad ovisi o inspiraciji Marka Livaje, vezni red djeluje ukočeno, ne traži prostor. Treba im stoper koji će donijeti mirnoću i veznjak koji će ubrzati protok lopte i dati podršku u igri Livaji.
Pogledaj originalni članak

Pet poraza u šest utakmica jasan je znak da u Hajduku nešto nije u redu. Jer, teško da se to uklapa u viziju projekta koji Lukša Jakobušić i Mindaugas Nikoličius pokušavaju afirmirati posljednjih godinu dana! Trener Valdas Dambrauskas preuzeo je Hajduk u studenome 2021. i ne može se kazati da nije napravio neke pomake u tom razdoblju. Uostalom, u vitrine splitske momčadi donio je i jedan trofej, nakon dugih devet godina čekanja.

Elez: Trebamo biti momčad

Ono što Hajdukove navijače najviše boli svakako je post od 17 godina kada je riječ o prvenstvu Hrvatske. A kako je počela ova sezona, Splićani bi taj trofej mogli čekati i dulje. Naravno, sezona je tek počela i zapravo treba vidjeti koliko će se Dinamovi nastupi u Europi odraziti na igre plavih u HNL-u. U Hajduku stalno ističu koheziju momčadi, o onoj s navijačima ne treba ni govoriti. No, zanimljivu izjavu nakon poraza od Osijeka dao je stoper Elez koji je, između ostaloga, ustvrdio:

- Trebamo više biti kao momčad, svatko prvo mora pogledati sebe. Ne smijemo previše razmišljati da moramo sve promijeniti, nego to moramo napraviti.

Nije dobro što jedan od stožernih igrača obrane smatra da Hajduk nije dovoljno dobar kao momčad, ili barem da taj segment treba poboljšati. Aktualnu situaciju u Hajduku htjeli smo jučer malo prokomentirati s nekima od bivših igrača bijelih, no većina nije bila dostupna, a i oni koji su se javili “nisu se htjeli miješati”.

Igor Musa jedan je od rijetkih koji je bio raspoložen za razgovor. Musa je, između ostalih klubova, igrao i u Hajduku i u Rijeci, a ovih ga se dana spominjalo kao potencijalnog sportskog direktora kluba s Rujevice. Musa je ovih dana bio u Rijeci što je samo potenciralo priče o njegovu dolasku na spomenutu funkciju. Nije želio komentirati izvore iz Rijeke, no prihvatio je čašicu razgovora o Hajduku.

- Nakon serije poraza, lošijih igara i malo nesreće, Splićani su se opet doveli u situaciju da se postavlja niz pitanja je li to momčad koja može pratiti Dinamo i izvući ovu sezonu. To je logično, rekao bih. Ali čini se kao da opet ulazimo u standardno ozračje za ovo doba godine kada je riječ o Hajduku. Nekako se sezona uvijek prelomi u ranoj fazi. Ne treba biti posebno pametan i zaključiti da situacija na Poljudu nije dobra - kaže Igor Musa.

Bivši veznjak splitske momčadi također naglašava:

- Valdas Dambrauskas najviše je donio po pitanju pozitivnog ozračja. Nešto su bijeli izvukli i od prošle sezone, no to očito nije dovoljno. Hajduk je i prošle sezone igrao promjenljivo, odigra nekoliko utakmica dobro, pa nekoliko loše. Nema kontinuiteta u igri ni čvrstoće odnosno autoriteta. Jer, to se najviše vidi kada momčad igra loše, onda mora pokazati pravi gard i izvući tih nekoliko utakmica u nizu. Hajduk to nema i ovo sada nikako nije dovoljno da bude konkurentan Dinamu. A to je ono o čemu govorimo i što očekujem! Dakle, momčadi očito nešto nedostaje. Naravno, možemo pričati i o tome je li se momčad pojačala i jesmo li ili nismo doveli igrače koje smo mogli ili planirali. No, ovo nije dovoljno da Hajduk bude konkurentan.

Kao i uvijek kada su takve situacije, postavlja se i pitanje trenera, odnosno treba li Valdas Dambrauskas otići s klupe splitske momčadi. No, to bi samo bio nastavak trenda u kojem se treneru ne daje dovoljno vremena da uspostavi svoju viziju igre.

- Smjenjivanje trenera standardno je rješenje kada se dogodi kriza u klubu. Nakon svakog rezultatskog neuspjeha, uvijek se priča i o odlasku trenera. Zapravo, bit će zanimljivo kako će se ta priča rasplesti i hoće li Dambrauskas preživjeti tu krizu kao i Nenad Bjelica u Osijeku.

Opet taj Bjelica...

- Opet taj Bjelica, stalno pravi probleme. Sad je pak izazvao novu krizu - nasmijao se Musa shvativši sarkazam. Nastavili smo priču o Hajduku. Kako vi vidite onu nogometnu stranu priče, momčad u tehničkom smislu?

- Mislim da je glavni Hajdukov problem zadnja linija. Iz utakmice u utakmicu radi pogreške i prima dosta pogodaka. Naravno, nije problem samo tehnička i taktička izvedba zadnje linije, jer cijela momčad mora igrati i obrambeno. No, u zadnjoj liniji sigurno bi Hajduku dobro došao jedan igrač koji bi garantirao mirnoću i odlučnost, a u veznom redu treba mu netko tko će ubrzati protok lopte i dati podršku Marku Livaji. Ne samo njemu, nego i ostalim Hajdukovim napadačima. U tom segmentu treba tražiti unapređenje igre cijele momčadi. Jer, dosta utakmica u zadnjih godinu dana Splićani su se izvlačili na Marka Livaju. Problem nastaje kada on nema svoj dan. E, tada nastaju problemi jer Hajduk nema alternativu - naglašava Musa.

Zapravo, opet dolazimo do teze koja je lani dosta spominjana, a to je da Dambrauskasova momčad previše ovisi o jednom igraču. A to nije strategija, to je improvizacija!

- Da se razumijemo, privilegija je imati igrača kakav je Marko Livaja. Ne samo da donosi bodove, već i cijelu momčad diže na višu razinu. Ali ne može jedan igrač uvijek sam rješavati utakmice. Također, vezni red djeluje ukočeno, ne traži prostor, igra samo na sigurne pasove. Svatko se drži svoje pozicije i premalo se traži igra bez lopte. To je, čini mi se, najveći problem u Hajdukovoj igri - zaključio je Musa. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

AP
apathylolz
12:53 31.08.2022.

Dinamo ih razvalio igrom. Hajduk nema igru i skinuo gace pred Osijekom. Jednostavno. Nemozete igrati ko papci zadnji i ocekivati pobjede. Nejde to tako. Zato i jeste tu di jeste.

SS
sokac sa drave
07:29 31.08.2022.

Analiza slabosti hajduka je samo djelomicno korektna.Ono najvaznije nitko ne spominje a to je perfidan odnos arogantnih splicana prema ostalima u hnl-u.Oni lazno igraju na domoljublje pa zabrljaju sa transparentima zeleci reprezentaciji ono dabogda sve izgubili.E tu su darnuli u osinje gnjezdo jer je repka najveca svetinja u hrvata tu su porucili hrvatima da ih preziru.Drugo zaratili su sa Mamicem kao on je kriv sto oni vise nemaju klasu a nemaju je jer mladici u splitu i okolici vise ne zele trenirati nogome jer tatice su u zagrebu u drzavnim upravama naravno postavljeni po onoj cuvenoj vezi mi znamo da nisi za ministra nista neznas ali si nas ti ces nauciti.Tatice sinovima kazu evo sine nabavio sam sedam apartmana sebi i isto toliko tebi.I tako poceli bili tici prodavati toplo more nemoraju trenirat nogomet jer je uhvatila fjaka.Ljubomorni su na Mamica ali kazu da je u ajduku nebi mu smijela pasti dlaka sa glave.Pucali su u Mamica sa svojim sucima koruptnim ga proganjali i napravili najvecu stetu za ajduka jer je Mamic rekao:Dok sam ja ziv nikada necete biti prvaci.Zivi bili pa vidjeli.