U AFRIKU IDU OLIĆEVE PRIČUVE

Na vrhuncu karijere Oli je Grinch ukrao SP u JAR-u

Foto: 'Anto Magzan/Vecernji list'
Na vrhuncu karijere Oli je Grinch ukrao SP u JAR-u
01.05.2010.
u 09:05
Dok se Europa divi fenomenu Ivice Olića, dok ga Nijemci proglašavaju božanstvom, a Englezi pripremaju nemoralne ponude, Hrvate u "olićomaniji" predvodi skupina zanesenjaka iz Davora, koja je spremna autostopom krenuti u Madrid.
Pogledaj originalni članak

I vrijedi vidjeti kako "Kaiser Ivan" na Bernabeuu juriša protiv momčadi najvećega trenera današnjice. Nažalost, to je zadnje što će ovog ljeta vidjeti od velike jedanaestice.

Nema boljega trenutka podsjetiti na to da je Ivica Olić jedini od pet najboljih strijelaca Lige prvaka koji neće vidjeti SP. Messi, Ronaldo, Bendtner i Rooney bit će ondje. Ivica Olić jedini je i od pet najboljih igrača Bayerna koji neće vidjeti SP. Robben, Ribery, Lahm, Vam Bommel, naravno, bit će tamo, kao i Ivičine pričuve Klose i Gomez, pa Demichelis, Schweinsteiger...

Na kraju, Ivica Olić sigurno je najmoćniji napadač današnjice koji ne ide u Johannesburg. I nikad mu zbog toga nije bilo teže, jer se u Africi želio oprostiti od reprezentacije i napraviti nešto veliko.

A "Grinch" koji mu je ukrao "Božić" prekjučer se na HTV-u cerekao, "drago nam je, Ola, što ćeš biti u Madridu, a ne s nama na važnoj utakmici s Austrijom". I nitko više ne pita: "Izborniče, podsjetite nas zašto mi nismo "tamo"?

Sve to podsjeća na proljeće uoči EP-a 2000., na ludi finiš sezone Alena Bokšića. S Lazijem je osvojio scudetto, a istoga je ljeta prešao u Middlesbrough i postao je najbolje plaćeni igrač Premijerne lige. I on je bio car kao Ola, ali i on je imao svoga Grincha. EP u Belgiji i Nizozemskoj ukrao mu je Ćiro Blažević kvalifikacijskim krahom protiv SRJ. Alen se pojavio na SP-u 2002. u Japanu, ali okružen Jozićevim stoperima, ostao je bez učinka.

Da ne bismo bili prestrogi prema emotivcu i patriotu Biliću, nije on jedini koji je uspio upropastiti jednu od najmoćnijih europskih reprezentacija. U jesen 2001. i Nizozemci su pokrenuli hajku na izbornika koji ih nije odveo u Japan, a imali su tada prvog strijelca Lige prvaka i najboljega igrača engleske lige u istom čovjeku – Van Nistelrooiju. Njegov "Grinch" bio je – Louis van Gaal. I premda je bio najbolji nizozemski trener, javnost je okrenula palac dolje i Van Gaal je odletio.

Na kraju, ako je dopušteno, Hrvatska je već u svibnju dobila igrača godine. Večernjakov trofej ostaje u Münchenu, na "Pobjedniku" treba samo utisnuti godinu. I premda nema izbora za hrvatskog nogometaša desetljeća, nije pretenciozno reći da se Olić upravo prometnuo u najboljega. Jedini pravi konkurent bio je legendarni Dado Pršo, ali kad se podvuče crta pod posljednjih deset godina, nitko nema što "Ola imade": naslove prvaka sa tri kluba, na putu je i s četvrtim, osvojen Kup Uefe, finale Lige prvaka, za Hrvatsku je zabijao na SP-u i EP-u, rušio Talijane, Engleze i Nijemce...

A Afrika 2010.? Preboljet će je, neka bude spreman za naš SP, s Walesom i Estonijom! Jedva čekamo da počne...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

OB
-obrisani-
09:11 01.05.2010.

PS 2010 u Južnoj Africi..kakve spektakel, najbolji igrači i najbolje ekipe..Baš čemo uživati kada navijamo za svoje fante iz Slovenije..I baš čemo se čuditi kako se moraju osječati oni koji su unutar 10 ljestvice FIFA, imaju Olića, Modrića i Petrića a tako če tužno, nesretno i potišteno gledati utakmice World Cupa, naročito one koje igraju reprezentacija Slovenije i Srbije..Taj gorak osječaj imati Olića a biti vanjka World Cupa..

RO
rogoz
09:37 01.05.2010.

Jos teze Janez je kad vasi timovi:fantje i Srbi redovno puse na WC po 5-6 komada po tekmi,nadam se da ces biti redovan da nam obrazlozis kako uspijete primiti toliko komada!

TI
tingltangl
11:33 01.05.2010.

Hej zvrki, pošto imamo veliko južnog voća, da nisi možda ti-fahret+muniz 0:2, oba dvoje su tebe