Autori: vecernji.hr, Hina
HAJDUK - GORICA 4:1

Rapsodija Hajduka! Zablistao 16-godišnji mladić, briljirao Livaja, Poljud slavi uvjerljivu pobjedu

Split: HNK Hajduk i HNK Gorica sastali se u 7. kolu Prve HNL
Ivana Ivanovic/PIXSELL
21.09.2024. u 21:57
Nogometaši Hajduka su s uvjerljivih 4-1 (1-1) pobijedili Goricu na Poljudu u utakmici 7. kola hrvatskog prvenstva i ponovno zasjeli na čelno mjesto ljestvice

Gorica je povela u 5. minuti autogolom Dominika Prpića. Hajduk je izjednačio u 11. minuti, a strijelac je bio 16-godišnji Bruno Durdov. Isti je igrač u 55. minuti doveo Hajduk u vodstvo od 2-1. Dvostruki asistent Marko Livaja je u 71. minuti realizirao kazneni udarac za 3-1, a u 73. minuti je Niko Sigur  

Nogometaši Hajduka i njihov trener Gennaro Gattuso ovacijama su dočekani na Poljudu, što su zaslužili pobjedom prije osam dana u derbiju na Maksimiru.

U skladu s tom euforijom započeo je i dvoboj protiv Gorice, koja je znala biti neugodan suparnik Splićanima, kad je Marko Livaja već u 2. minuti pucao iz kaznenog prostora, ali nije bio precizan. Potom je u 4. minuti u kaznenom prostoru, nakon udarca i uklizavanja gostujućeg stopera, pao Bruno Durdov, ali glavni sudac Osječanin Dario Bel je procijenio da nije bilo elemenata za kazneni udarac.

I onda je uslijedio šok. U bezazlenoj situaciji, kad su Hajdukovi igrači osvojili loptu, Filip Uremović je preslabo uputio loptu prema vrataru Ivanu Lučiću pa je prvi do nje stigao Marko Kolar. Zaobišao je Lučića, ali je ušao u "mrtvi kut". Ipak, uputio je loptu prema golu. U pokušaju da spriječi pogodak Dominik Prpić je loptu skrenuo u gol i tako donio vodstvo gostima.

Kako su došli do prednosti, Velikogoričani su na sličan način bez nje ostali. Tek što je u 11. minuti zamijenio ozlijeđenog prvog vratara Božidara Radoševića, Karlo Žiger je morao po loptu u mrežu.

Pogotku je kumovao gostujući stoper Mateo Leš koji je izgubio loptu na rubu kaznenog prostora, a do nje je došao Marko Livaja. Njegov je udarac uspio blokirati Mario Maloča, ali se lopta opet odbila do Hajdukovog kapetana koji ju je vratio ubazad prema Bruni Durdovu. Hajdukov junior se "lažnjakom" oslobodio Jurice Pršira i sa 13 metara neobranjivo poslao loptu pod prečku za 1-1.

Bio je to početak rezultatskog preokreta koji se nije dogodio u prvom poluvremenu, ali prvenstveno zahvaljujući vrataru Karlu Žigeru koji je sjajnim obranama u 13. i 31. minuti spriječio Livaju da se upiše u strijelce te "poništio" i sjajne asistencije Ivana Rakitića.

Ono što se nije dogodilo u prvom poluvremenu, Hajdukovi navijači su dočekali u drugom dijelu. Večer za pamćenje je 16-godišnji Bruno Durdov okrunio još jednim pogotkom, ponovno na dodavanje svog kapetana. Livaja je u 55. minuti vratio loptu iz kaznenog prostora na 20-ak metara, a tamo ju je dočekao Durdov i bez oklijevanja poslao "projektil" u gornji lijevi kut suparničkog gola.

U 68. minuti je Dario Bel dosudio kazneni udarac za Hajduk, zbog toga što je Leša lopta pogodila u ruku. Iako se nije radilo o udarcu na gol, osječki sudac je procijenio da je to kažnjivo igranje rukom, a svoju odluku nije promijenio ni nakon što je pregledao snimku na sugestiju iz VAR sobe.

Loptu je u 71. minuti na bijelu točku namjestio Marko Livaja i svojim šestim prvenstvenim pogotkom povećao prednost Hajduka na 3-1.

Samo dvije minute poslije domaća momčad je postigla i četvrti pogodak. Dugo je trajala Hajdukova akcija i činilo se da je propala prilika za ugrožavanje suparničkog vratara, ali je Lešovo ispucavanje uspio ukrotiti Ivan Rakitić i stići do lopte prije gol-crte na lijevoj strani kaznenog prostora. Rakitić je poslao prizemnu loptu u peterac, a njegovo je dodavanje pratio Niko Sigur i od vratnice pogodio mrežu za konačnih 4-1. Tako je i Rakitić došao do zaslužene asistencije.

Hajduk je petom pobjedom došao do 17 bodova i ponovno zasjeo na vrh ljestvice. Rijeka je na drugom mjestu sa 14 bodova i utakmicom manje, a Dinamo je treći sa 13 bodova nakon šokantonog poraza u Koprivnici.

Naime, nogometaši Slaven Belupa su u prvoj utakmici subotnjeg programa u Koprivnici šokirali Dinamo svladavši hrvatskog prvaka s čak 4-1 (1-1), što im je prva pobjeda u novoj sezoni. Dinamo je poveo u 32. minuti pogotkom Brune Petkovića, a uslijedio je preokret u kojem su golove za Slaven Belupo postizali Ljuban Crepulja (45+1), Adrian Liber (67), Ivan Dolček (74) i Ilija Nestorovski (77).

Sedmo kolo će biti zaključeno u nedjelju, kad će od 17.30 sati Lokomotiva ugostiti Osijek, a od 20 sati će Rijeka biti domaćin Šibeniku.

HAJDUK
Durdov 11', 55', Livaja 71'-11m, Sigur 74'
4-1
GORICA
Prpić 5'-ag
HNL - 7. kolo, 20.00, Poljud, Split
Kraj
(Kraj)

Gotovo je na Poljudu! Završilo je rezultatom 4:1, Hajduk je sada barem privremeno ponovno na čelu HNL-a.

Standings provided by Sofascore
Nadoknada
(Nadoknada)

Igrat će se još sudačka nadoknada u trajanju od 4 minute.

Zamjena
83' (Zamjena)

Umjesto Ivana Rakitića u igru kod Hajduka ulazi još jedan perspektivni mladić, Luka Jurak.

80'

Još deset minuta do konca dvoboja, bit će ovo, kako se čini, rutinsko privođenje posla kraju što se Hajduka tiče.

76'

Dobio je žuti karton sada i trener Hajduka, Gennaro Gattuso što je izazvalo val zvižduka Poljuda. Nakon toga, jednom je reakcijom prema sucu izmamio talijanski trener i pljesak s tribina.

Gol
74' (Gol)

Novi gol Hajduka! Zabio je sada i Niko Sigur za 4:1. 

Gol
71' (Gol)

Marko Livaja zabio je s bijele točke, evo mu i pogotka nakon dvije asistencije za Durdova danas.

Penal
68' (Penal)

Jedaanesterac za Hajduk! Leš je igrao rukom, a sudac Bel će nakon konzultacija s VAR-sobom ići pogledati tu situaciju na monitor. Nakon gledanja, jedanaesterac je ostao na snazi.

Zamjena
67' (Zamjena)

Izašao je sada Bruno Durdov uz ovacije Poljuda. Dvostrukog strijelca zamijenio je Niko Sigur.

65'

Jako dobra šansa Hajduka sada. Sve je krenulo od vratara Lučića, a onda nastavilo s Dajakuom pa se u šansi našao Uremović. Žiger je to na vratima Gorice ipak zaustavio.

Zamjena
61' (Zamjena)

Dvostruka zamjena kod Hajduka. Izlaze Biuk i Kalik, a ulaze Dajaku i Benrahou.

Gol
55' (Gol)

Kakav pogodak! Hajduk ima 2:1, opet je zabio Bruno Durdov, sada još ljepše nego na početku utakmice. I ovo je bilo na asistenciju Livaje, s kakvih 17-18 metara, silovito u rašlje zakucao je to 16-godišnji dijamant.

51'

Brz nekog kvalitetnog pokušaja na obje strane počeo je nastavak dvoboja. Kao da se i dalje čeka da Hajduk preuzme inicijativu i napravi nešto konkretnije pred vratima Gorice.

46'

Krenulo je drugo poluvrijeme na Poljudu. U igri je Šimun Hrgović, a kod Hajduka je u svlačionici ostao Ismael Diallo.

45+4'

Dobra prilika za Goricu sada. Kolar je krenuo u kontru i vratio na Pajazitija čiji odmjereni udarac ipak brani Lučić. Ovo je moglo još jednom šokirati Poljud.

Nadoknada
(Nadoknada)

Igrat će se još pet minuta sudačke nadoknade u prvom poluvremenu.

Žuti karton
43' (Žuti karton )

Prvu javnu opomenu na utakmici dobio je Hajdukov Diallo zbog prekršaja nad Ndoycktom. Rekli bismo, više zbog nekoliko njegovih startova kroz utakmicu, poput kakvog akumuliranog kartona.

35'

Potegnuo je sada Rakitić s fine udaljenosti od kakvih 20 metara, pored gola. Zagrijalo je i to publiku na Poljudu, iako je u Splitu kroz dan dosta sparno.

31'

Još jednom prijeti Livaja. Četvrta je ovo njegova sjajna šansa danas, sada ga je nadmudrio Karlo Žiger, rezervni vratar Gorice. Bio je blizu Livaja no nakon dobre minijature na ulasku u kazneni prostor pročitao ga je Žiger.

28'

Zanimljivo. Gorica je do sada napravila samo jedan prekršaj na cijeloj utakmici. Dojam je da se protiv Hajduka na Poljudu mora igrati barem malo agresivnije, ali rezultat je zasad aktivan i za Turopoljce.

24'

E sad gledamo utakmicu kakvu smo očekivali od samog početka. Hajduk napada, drži loptu i dominira, a Gorica samo čeka malu grešku domaćih ne bi li brzo krenula u kontru.

20'

Grešku Livaje u kaznenom prostoru Gorice valja spomenuti, iako je suđeno zaleđe. Neće ovo boljeti njegove suigrače, ali pokazatelj je da i on može pogriješiti.

14'

Sjajna akcija Hajduka! Rakitić je poslao dugu loptu na Livaju, ovaj ju je primio na prsa i pucao, ali vratar Žiger je to obranio.

Gol
11' (Gol)

Gol za Hajduk! Zabija Bruno Durdov nakon asistencije Marka Livaje. Na gotovo isti način sada je Gorica primila gol kao i domaći maločas. Livaja je nakon pogreške gostiju vratio povratno za Durdova koji je izvana pogodio za izjednačenje.

9'

Problemi za vratara Gorice, Božidar Radošević je u bolovima, vrlo vjerojatno neće moći nastaviti utakmicu pa će umjesto njega na teren rezervni vratar Karlo Žiger.

Gol
5' (Gol)

Vodi Gorica na Poljudu! Kolar koristi grešku uže Hajdukove obrane i dovodi goste u vodstvo. Što se dogodilo? Uremović je vrlo nezgrapno išao vraćati jednu loptu vrataru Lučiću, Kolar je to uzeo i pucao, a lopta se od Domagoja Prpića odbila u gol za 0:1. Vidjet ćemo hoće li se to na kraju pisati kao gol Kolara ili autogol Prpića.

2'

Prva prilika Livaje na današnjoj utakmici. Iskreirao si je poziciju malo s desne strane, ušao u kazneni prostor pa loptu poslao iznad gola.

Početak
(Početak)

Utakmica na Poljudu je počela.

SASTAVI

HAJDUK: Lučić - Melnjak, Uremović, Prpić, Diallo - Krovinović, Rakitić - Durdov, Kalik, Biuk - Livaja

GORICA: Radošević - Krizmanić, Maloča, Leš - Mikanović, Pajaziti, Pršir, Štiglec - Ndockyt, Majstorović - Kolar

LJESTVICA

Evo kako trenutno stoje stvari na ljestvici HNL-a:

Standings provided by Sofascore
POČETAK

Poštovani čitatelji portala Večernjeg lista, lijepi pozdrav na početku tekstualnog prijenosa dvoboja 7. kola domaćeg nogometnog prvenstva između Hajduka i Gorice. Momčad Gennara Gattusa želi se vratiti na prvo mjesto ljestvice i oplemeniti pobjedu nad Dinamom u prošlom kolu. Vidjet ćemo mogu li to ostvariti protiv Gorice u dvoboju u kojem su pred svojim navijačima u statusu velikog favorita.

Komentara 4

Avatar pingwin
pingwin
21:40 21.09.2024.

20 godina je izgubljeno jer se nije stvarao kostur ekipe od mlađih uzrasta. Ocmah se prodaje ili ih se rješava da bi se dovela "bolnica na kraju grada".

J1
JesusNavas_16
21:49 21.09.2024.

Pa to i velim glede HNL.Ako se svi zadovolje da je jedina politika "prodaj što prije" onda tu nema kruha. Ako ne mozeš zadrzati svog talenta do 24-25 godine nema tu sreće.

BS
Berekin ST
21:43 21.09.2024.

Kako je ovo lipo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije