POTPUNO ZASLUŽENO

Najbolji tenisač svijeta šokiran: 'Nadao sam se da ćemo biti uspješni, ali ne ovako!'

Najbolji tenisač svijeta šokiran: 'Nadao sam se da ćemo biti uspješni, ali ne ovako!'
20.05.2021.
u 15:37
Pogledaju li se, naime, godine igrača iz vrha, vidjet ćemo da je Mate Pavić najmlađi među njima s 27 godina i osam mjeseci.
Pogledaj originalni članak

Kako smo i najavili, na ovotjednoj ATP listi igrača parova Mate Pavić je i dalje prvi, a Nikola Mektić preskočio je Kolumbijce Faraha i Cabala i sada je drugi. Nikoli je to najbolji plasman karijere, a Hrvatska prvi put u povijesti ima prvog i drugog tenisača svijeta.

No, ako pažljivije proanaliziramo Top 10 igrače parova pronaći ćemo još poprilično detalja za ponos i optimizam.

Pogledaju li se, naime, godine igrača iz vrha, vidjet ćemo da je Mate Pavić najmlađi među njima s 27 godina i osam mjeseci, sljedeći je Britanac Joe Salisbury s 29 godina, a već treći je Nikola Mektić s 32 godine i tri mjeseca. Sljedeći po mladosti u Top 10 Robert Farah čak je dvije godine stariji od Mektića, a da o ostalima i ne govorimo.

Žele na završni Masters

Najstariji, Francuz Nicolas Mahut ima 39 godina i tri mjeseca, pa ako bismo to označili kao neku gornju granicu vrhunskih igara i rezultata, došli bismo do zaključka da je pred najboljom kombinacijom svijeta još najmanje sedam godina igranja. Ako ne bude ozljeda, bit će tu puno pobjeda i trofeja!

Zasad su ljevoruki Splićanin Mate i desnoruki Zagrepčanin Nikola na šest zajedničkih trofeja u 2021. godini, od čega su čak tri naslova iz kategorije Masters 1000.

Nakon Miamija i Monte Carla, prošli su tjedan osvojili i Rim, a finale su igrali i na četvrtom turniru te kategorije, onom u Madridu. U 10 nastupa osam finala, od toga šest s trofejem, takvim su se učinkom mogla svojedobno pohvaliti samo braća Bryan.

– Osjećamo se sjajno i vrlo smo zadovoljni kako smo igrali na turniru u Rimu i kako nam općenito ide sezona. Osvojili smo naslov bez izgubljenog seta, ali uz puno tie-breakova (pet, nap. a.), što pokazuje da smo igrali izjednačene mečeve, ali smo u ključnim trenucima bili najbolji. Nadam se da možemo nastaviti na toj razini – kaže Mate Pavić, a na pitanje je li iznenađen tako dobrim rezultatima Nikole i njega, odgovara:

– Nadao sam se da ćemo biti uspješni, ali nisam očekivao da ćemo biti tako dobri, to je i za nas iznenađenje jer ipak prije nikad nismo igrali zajedno.

Pavić kaže da im je jedan od ciljeva kvalificirati se za završni Masters osam najboljih parova koji se ove godine igra u Torinu, ali tu uistinu ne bi trebalo biti problema. Mektić i Pavić vodeća su kombinacija s 5665 bodova osvojenih u ovogodišnjim nastupima, a provizorni kvalifikacijski prag (znači: u ovom trenutku) iznosi 7225 bodova. To je doista blizu...

– Godina je nevjerojatno počela, ali mi smo na početku suradnje i očekivali da ćemo postizati dobre rezultate. A svog partnera Matu moram pohvaliti za nekoliko izvrsnih reterna u završnom tie-breaku finalnog meča – dodao je Mektić kojemu je naslov u Rimu 14. u karijeri.

Pavić u tome stoji malo bolje, ima već 23 trofeja u konkurenciji muških parova, a po ukupnom broju naslova (pojedinačno i u parovima) konkurira mu od naših još samo Goran Ivanišević koji je ukupno osvojio 31 trofej, 22 u singlu i devet u parovima. I upravo je Goran još jedini Hrvat koji je osvojio turnir parova u Rimu, dogodilo se to 1991. u kombinaciji s Talijanom Camporeseom. To je važno napomenuti da netko ne bi pomislio da je lako osvojiti Rim, jedan od tradicionalno najjačih turnira iz kategorije Masters 1000.

Na OI dvije kombinacije

No, kad hvalimo Nikolu i Matu ne smijemo pri tome zaboraviti ni našeg trećeg člana u najboljih 10: Ivan Dodig je sedmi (prvih 10 stječe pravo nastupa na OI) i s 36 godina i tri mjeseca pripada među srednje stare dublaše. Kako prvih 10 igrača parova stječe pravo nastupa na Olimpijskim igrama, to bi značilo da mi u ovom trenutku imamo pravo na dvije kombinacije. Mektić i Pavić su jedna od njih, a kako će izgledati druga (tko s Dodigom), o tome ovih dana jamačno razmišlja i izbornik Vedran Martić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.