DINAMO Bude li smanjenja ugovora igračima, neće to biti prvi put

Najskuplje igrače bit će teško nagovoriti na slabije ugovore

30.03.2009.
u 20:20
Pogledaj originalni članak

Dinamo kreće u rezanje troškova, iako vele u Maksimiru da će prvo pokušati smanjiti ostale troškove, na red će prije ili poslije doći i igrači, to jest njihovi ugovori. Već se neko vrijeme u klupskim uredima razmišlja o tome kako smanjiti velike ugovore igrača.

Trebalo je prije misliti
Grešku je tu napravilo klupsko vodstvo, kad je dovodio igrače Zdravko Mamić morao je biti manje široke ruke, da je u zadnje vrijeme razmišljao kao danas, sad se ne bi tukao po glavi razmišljajući kako dalje.

OK, Dinamo se ne mora pripremati u Švicarskoj ili Austriji, može smanjiti odlaske u karantene, ali na kraju će pokušati srezati i ugovore svojih nogometaša. A to baš nije lako napraviti jednostrano. Sa svakim igračem mora se razgovarati pojedinačno, dogovoriti s njim smanjenje ugovora. Dio igrača možda će na to pristati, no sigurni smo da dio neće. Najteže će biti s onima koji imaju najbogatije ugovore. Doduše, dva od četiri najskuplja igrača maknuli su iz prve momčadi, Balaban i Šokota treniraju s trenerima omladinske škole. Ali, to ne znači da su ostali bez svojih ugovora sve dok obavljaju zadaće. Tako je Balaban prije tjedan dana dobio jednu od rata ugovora koja je dvostruko veća od, primjerice, godišnje bruto zarade Tomislava Butine. Robert Kovač ionako se odrekao dijela svog novca kad je dolazio u Dinamo, teško da će ići ispod toga, kapetan Bišćan također je težak pregovarač.

Bilo je i prisile
Nepošteno je pak i svima uzeti isti postotak, iako će igrač koji ima 700.000 eura godišnje tako izgubiti 70.000, daleko će lakše živjeti s ostalih 630.000 tisuća nego ako se deset posto uzme nekome tko ima 100.000 eura. Pa ipak, neće sve biti ni stvar dobre volje igrača, klub uvijek ima argumente za pregovore, igrač koji bude pretvrd u pregovorima mogao bi početi dobijati manju minutažu, uplate rata i plaća mogu početi kasniti... Ne bi to bila izmišljotina Dinama.

Ovakva smanjenja ugovora već su se događala u našem nogometu, pa i u Maksimiru. Najveći rez je bio nakon odlaska Zlatka Canjuge u čijem su mandatu bile najveće plaće.

Pogledajte na vecernji.hr