GUBI KVALITETU I PUBLIKU

Ovo je tužna istina o HNL-u: Situacija će biti još i gora

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
ARHIVA: Mislav Oršić postao je novi član engleskog Southamptona
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Utakmica 15. kola SuperSport HNL-a između Lokomotive i Hajduka
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Šibenik i Osijek sastali se u u 17. kolu SuperSport HNL-a
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Mislav Oršić zabio je prvi gol u Ligi prvaka u sezoni 2022./2023.
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Mislav Oršić zabio je prvi gol u Ligi prvaka u sezoni 2022./2023.
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
ARHIVA: Mislav Oršić postao je novi član engleskog Southamptona
13.01.2023.
u 16:52
Hrvatska nogometna liga u ovom prijelaznom roku ostala je bez četvorice zvijezda, a njihov će odljev vjerojatno biti nastavljen. Nažalost, odlazak zvijezda neizbježno će dovesti i do pada posjećenosti na prvoligaškim stadionima, izuzev, naravno, Hajdukova, gdje upravo počinje era novoga trenera Ivana Leke.
Pogledaj originalni članak

Siječanjski prijelazni rok još se nije zahuktao, a Hrvatska nogometna liga ostala je bez četvorice istaknutih protagonista, nogometaša zbog kojih se isplatilo doći na stadion i koji su s pravom nosili epitet zvijezda. U najnepovoljnijoj situaciji, kad je u pitanju kvaliteta igračkoga kadra, praktički preko noći našao se Osijek prodavši dvojicu najboljih igrača: Laszla Kleinheislera u Panathinaikos i Diona Drenu Belju u njemački Augsburg.

Svijetli samo stadion

Pritom Osijek, kao treći u HNL-u, nije uspio srušiti transferni rekord prodavši svoga 20-godišnjeg wunderkinda Belju za “samo”, nagađa se, 2,8 milijuna eura.

Osijek uz to nije uspio zadržati ni svoga najskupljeg internacionalca, Mađara Kleinheislera, koji nije pristao na Osijekove uvjete za produljenje suradnje. Tako Osijek znatno oslabljen ulazi u nastavak sezone, bez ijednog značajnijeg pojačanja, i jedino što u Osijeku ove zime blješti konstrukcija je novoga stadiona na Pampasu. A tko će na njemu privući publiku?

Prijelazni rok odnio je iz Hrvatske lige još dvojicu igrača zbog kojih se bilo isplatilo kupiti ulaznicu: Hajdukova dragulja Stipu Biuka i Dinamova reprezentativca Mislava Oršića. Biuk je otišao u Los Angeles za 6,5, a Oršić u Southampton za 6,8 milijuna eura.

U oba slučaja na specifičan način radilo se o neizbježnim transferima: u prvom slučaju očito zbog Hajdukove nezavidne financijske situacije, a u drugom zbog Oršićeve ambicije za iskorakom u karijeri, a manje zbog financijskoga učinka za Dinamo. Uostalom, Dinamo posljednjih godina nikada nije svoje reprezentativce prodavao za manje od deset milijuna eura.

Kad se podvuče crta pod ta četiri transfera, koji je zaključak? Samo jedan: HNL doživljava nekontrolirani odljev kvalitete, a najgore je to što mu se ne nazire kraj.

Nema efekta Livaja

Naime, u izlogu su još uvijek Dinamove vedete Dominik Livaković (za kojega se zanima Villarreal), Josip Šutalo (RB Leipzig) i Bruno Petković (navodno Galatasaray), kao i Osijekov reprezentativac Ivica Ivušić. Do kraja prijelaznoga roka u Europi, dakle do kraja siječnja, lako je moguće da će netko i od spomenutih igrača biti transferiran.

Istodobno, Prva HNL zasad još nije postala magnet za zvučna imena. Za igrače koji dolaze iz inozemstva krajnji rok za registraciju u Hrvatskoj ligi je 15. veljače, što ostavlja dovoljno vremena za nadopunjavanje kadra, što će Dinamo i Hajduk sigurno kapitalizirati, ali teško je očekivati da će neki od tih transfera izazvati efekt kakav je primjerice u zimi 2021. izazvao dolazak Marka Livaje.

Nažalost, odlazak zvijezda neizbježno će dovesti i do pada posjećenosti na prvoligaškim stadionima, izuzev, naravno, Hajdukova, gdje upravo počinje era novoga trenera Ivana Leke. Najviše zbog Hajdukova prosjeka od 16.132 gledatelja na Poljudu, ove sezone prosječna gledanost Hrvatske lige iznosila je solidnih 4067 gledatelja po utakmici. Za usporedbu, u prethodnoj sezoni taj je prosjek iznosio 2779 gledatelja.

Na kraju, loša vijest za Hrvatsku ligu osipanje je kadra mladih reprezentativaca u njoj. Od ljeta do danas iz nje su otišli Kotarski, Franjić, Smolčić, Ljubičić, Biuk, Beljo i Čolina, što se može tumačiti kao promocija Hrvatske lige koja ih je stvorila, ali u konačnici njezini gledatelji, navijači na stadionima, ostaju zakinuti jer nadareni nogometaši već u dobi od 20 do 22 godine bježe na sve strane svijeta. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

FR
freeshooter
18:02 13.01.2023.

...da bi se povećala gledanost, mora se napraviti taj korak da se podigne infrastruktura na europske standarde, i prvenstveno vrate obitelji na stadione... jer sve je sažeto u tome... da su danas Stadioni nužno postali Arene, dakle centri sa puno garaža, trgovina, restorana, barova, kina, zatvorenih, natkrivenih i grijanih tribina, idealnih terena, velikih popratnih ekrana... a to je sve i preduvjet za dolazak navijača, odnosno obiteljski i prijateljski cjelodnevni provod i potrošnju... sve popraćeno sa navijačkim uzbuđenjem i zabavom, dakle ostvarenje uvjeta koji donose puno veću ugodu i doživljaj, te i sami prestiž nego gledanje od doma pred TV-om... dakle uvjeti koje donose odlaske, bez gledanja vremenske prognoze, ovako su se ljudi i lagano otuđili od odlaska na utakmice... samo je jedno rješenje, i to odmah...

PN
premda_nije
17:47 13.01.2023.

Najtužnije po HNL je što ima sportske novinare koji ne vole niti hrvatski nogomet niti išta što ima veze s Hrvatskom!

Avatar jocker-3
jocker-3
19:24 13.01.2023.

Opet Dasa sa Vrbasa nešto trkelja o nečemu kaj svi znamo,samo da klikamo i on dobije koji cent....