TREĆI STRANAC U NIZU

Pitamo bivše igrače i trenere: Je li bitno vodi li Hajduk domaći ili strani trener?

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pitamo bivše igrače i trenere: Je li bitno vodi li Hajduk domaći ili strani trener?
08.11.2021.
u 07:00
Kad pogledate brojke i povijest, nijedan strani trener nije osvojio trofej u Hajduku, kaže Ivan Gudelj
Pogledaj originalni članak

Litavac Valdas Dambrauskas započeo je svoj mandat na klupi Hajduka pobjedom protiv “fenjeraša” lige Hrvatskog dragovoljca s rezultatom 2:0. Bivši je trener Gorice, nakon niza od šest domaćih trenera, treći strani stručnjak na mjestu trenera Hajduka samo u 2021. godini, nakon Paola Tramezzanija i Jensa Gustafssona. Uzevši u obzir česte promjene trenera i stalnu raspravu u Splitu i Hrvatskoj među nogometnim ljubiteljima o tome odakle trener Hajduka treba biti, naravno zbog posebne tradicije, povijesti i mentaliteta kluba i podneblja, ali i statistike, upitali smo neke od bivših igrača i trenera, pa i neke od najuspješnijih osoba u povijesti kluba, što misle o toj temi postavivši im konkretno pitanje: Je li uopće važno da trener Hajduka bude Hrvat ili stranac ili je danas to zapravo nevažno?

Gudelj: Čak ni Reja nije osvojio trofej

Foto: IVC

– Nisam protiv nijednog trenera, razumijem sve trenere, ali kad je u pitanju Hajduk, treba gledati brojke, povijest i kriterije, što je tko napravio. Za dovođenje trenera u Hajduk kriterij mora biti visok, to mora biti neki trener koji ima koji trofej u karijeri ako već mora biti stranac. Kad gledamo Hajdukovu povijest, nijedan stranac nije napravio ništa, a pod tim mislim da nije osvojio trofej. Jedini stranac koji je osvojio trofej jest Baka Slišković, ali on je naš jer je godinama igrao u Hajduku pa ga i ne gledam kao stranca jer je poznavao i razumio sve. Reja je vjerojatno bio najbolji od tih stranaca, ali svejedno nije uspio doći do trofeja. Ne moramo govoriti o hrvatskim trenerima, možemo govoriti o splitskim i dalmatinskim trenerima koji su donijeli uspjehe Hajduku: Kaliterna, Mladinić, Ivić, Poklepović, Vulić, Katalinić. Govorimo o trofejnim trenerima, a to su treneri koji su ponikli u Splitu ili u Hajduku i razumiju klub, način igre i mentalitet kluba – rekao je Ivan Gudelj koji je u Hajduku proveo deset godina igračke karijere te jedan mandat trenerske karijere u sezoni 2005./2006.

Vulić: Iskreno mi se ne sviđa to

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Velika Gorica: Susret Gorice i Hajduka u 13. kolu HT Prve lige

S njim mišljenje dijeli i jedan od najuspješnijih trenera u Hajdukovoj povijesti (sedam trofeja), Zoran Vulić.

– Meni je malo neugodno meni govoriti o tome kao domaći trener koji je u Hajduku osvajao trofeje, ali povijest nam govori jedno, a to je da je Hajduk uvijek bio najbolji s domaćim trenerima. Moram biti iskren, nije da mi se sviđa kad vidim da igra strani igrač ispred našeg diteta ili da strani trener vodi ispred našeg trenera, ali s druge strane moram razumjeti da sve danas ide u smjeru globalizacije, kako naši igrači i treneri vole otići vanka, tako i neki trener želi ovamo doći zaraditi svoju plaću. Nisam protiv, ali to onda mora biti klasan trener koji je bolji od bilo koje opcije u Hrvatskoj. U biti, razumijem tu globalizaciju i smjer poslovanja u nogometu, ali statistika kaže svoje – poprilično jasan je bio Zoran Vulić, čovjek koji je s Hajdukom osvojio pet trofeja kao igrač i dva trofeja kao trener.

Buljan: Objeručke prihvaćam strance

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

S druge strane, još jedan trofejni stručnjak iz Hajdukove povijesti, bivši igrač i trener Ivan ‘Ike’ Buljan, nešto drukčije razmišlja od svojih kolega..

– Ne bih ja strogo gledao na taj hrvatski i hajdučki način. I mi smo kao igrači bili stranci i po toj bih logici nekog trenera stranca koji je dobar objeručke prihvatio. Meni to nije bitno, samo mi je bitno da vrati Hajduk tamo gdje pripada, a to je u borbu za prvo mjesto. Mislim da to može biti i stranac, unatoč tome što povijest i statistika kažu drukčije. Situacija se danas razvija u tom smjeru i mislim da će prvi trener koji pokaže pravu kvalitetu u svojem poslu pokazati i rezultat, svejedno je li naš ili stranac.

Andrić: Apsolutno mi je svejedno

Foto: Sanjin Strukic/24sata

Nešto mlađa osoba iz trofejne povijesti kluba Srđan Andrić također tvrdi da to ne bi trebalo biti u fokusu iako je svjestan povijesti Hajduka.

– Apsolutno mi je svejedno je li trener domaći čovjek ili je stranac. Znam da se u Hajduku mnogo govori o tome zbog tradicije, povijesti i veličine kluba, ali ako trener zna odraditi svoj posao i ako zna momčad dovesti na razinu, neće biti bitno je li stranac ili nije. Po mojemu mišljenju to je stvarno sporedna stvar jer bilo je i domaćih i stranih trenera koji su se pokazali i dobrima i lošima. Međutim, netko mora i prepoznati koji je trener kvalitetan, to je isto ključno pitanje. Ima dobrih trenera kojima jednostavno ne ide u Hajduku, nije to lako prepoznati. I to je zadatak onoga tko vodi klub, nije lak zadatak, ali oni to trebaju prepoznati.

Evo, neke osobe koje su za svoga vremena u Hajduku uspjele osvajati trofeje različitih su mišljenja. Na kraju krajeva, bivši igrači, legende kluba i svi mi ostali kao obožavatelji nogometa tu smo da raspravljamo i analiziramo, a na treneru je i momčadi da pokažu kvalitetu na terenu. Koliko će dobar biti Valdas Dambrauskas na klupi Hajduka? Jedva čekamo vidjeti kakav će biti. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SS
sokac sa drave
10:27 08.11.2021.

Svaki trener je dobar ako ima kvalitetne igrace.Maurinjo je jako dobar trener ali u Romi nema igracku kvalitetu i sta je sada dobar ili los?

RO
roland
10:14 08.11.2021.

Naš Hajduk je maknuo sa strane sve legende Hajduka, a tzv. "bazenaši" su nepoželjni u Hajduku. sad, da li je to dobro ili nije? Za rezultate nije dobro, ali je dobro za Udrugu Naš Hajduk jer je lakše gledati kad novac uzima neki Šved, Litavac, Talijan, nego kada novac zarađuje čovjek iz Splita. To je mentalitet provincije, ono što smo gledali u Velom mistu, samo se radnja ne događa 1911. nego 2021.