SVI U ZAGREB

Raskošan izlog zvijezda HNL-a: Pet najskupljih igrača derbija zajedno vrijedi 56 milijuna eura

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Split: Susret 14. kola SuperSport HNL-a između Hajduka i Dinama
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Derbi Dinama i Hajduka u zadnjem kolu HNL-a
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Nogometaš Dinama Bruno Petković ozlijedio se u posljednjem pripremnom susretu pred početak proljetnog dijela sezone
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Josip Šutalo
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
storyeditor/2023-02-25/PXL_051221_90989245.jpg
26.02.2023.
u 10:30
Na stadionu u Maksimiru danas u 15 sati (prijenos na HTV-u 2) igra se 262. derbi Dinamo – Hajduk. Njihovo suparništvo počelo je još davne 1913. godine... Danas nastupaju osmorica najskupljih nogometaša Hrvatske lige...
Pogledaj originalni članak

Sve najbolje što posjeduje Hrvatska nogometna liga istrčat će danas u 15 sati u Maksimiru u posljednjoj velikoj utakmici koju će Dinamo ove sezone odigrati u svome oronulom hramu. Derbi je ovo za sladokusce, za međunarodnu televizijsku razmjenu kao raskošan europski izlog doista prvoklasnih izložaka. Primjerice, u Maksimiru će danas nastupiti osmorica najskupljih nogometaša Hrvatske lige s rang-liste koju je sastavio Transfermarkt.

Među njima su četvorica igrača koja su s Hrvatskom osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu u Kataru – Josip Šutalo (vrijednost: 18 milijuna eura), Dominik Livaković (14 milijuna), Marko Livaja (8 milijuna) i Bruno Petković (6 milijuna), a popis prve osmorice najvrednijih čine još i Luka Ivanušec (10 milijuna), Martin Baturina (6,5 milijuna), Filip Krovinović (5 milijuna) i Dino Perić (5 milijuna). Svi osim Krovinovića i 20-godišnjega genijalca Martina Baturine bili su ili jesu A reprezentativci Hrvatske, a mladi Splićanin nezadrživo nadire prema vatrenima. Takve blistave, lucidne, maestralne desetke u Maksimiru nije bilo još od Sammirova doba!

Podsjetimo, Martin je posljednjem kolu prošloga prvenstva u derbiju s Hajdukom ušao u igru u 90. minuti, a onda u sudačkoj nadoknadi režirao pobjedu Dinama 3:1 asistencijom Oršiću i pogotkom, a u prvom dijelu ove sezone u pobjedi Dinama 4:1 postigao je izjednačujući pogodak za 1:1. Martinu Hajduk očito jako paše...

Derbi kao poslastica za gledatelje istodobno je i posljednja Hajdukova šansa da ostane u utrci za naslov prvaka, što ovoj utakmici daje posebnu draž. Također, ovo će biti i težak trenerski debi Splićanina Ivana Leke u utakmici s Dinamom, s obzirom na niz Hajdukovih nedaća s ozljedama. Dinamo je u nizu od dvadeset utakmica zaredom bez domaćeg poraza u Hrvatskoj ligi (18 pobjeda, 2 remija), a posljednji gost koji je slavio u Maksimiru bio je upravo Hajduk 5. prosinca 2021., kada je bilo 2:0 pogocima Livaje i Sahitija. Tada je bijele vodio Valdas Dambrauskas, a plave Željko Kopić.

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Split: Susret 14. kola SuperSport HNL-a između Hajduka i Dinama

Bit će ovo ukupno 262. plavo-bijeli derbi, računajući i predratne žestoke sudare Građanskog i Hajduka, a u samostalnoj Hrvatskoj do sada su se susreli 131 put u svim natjecanjima.

Od prvoga derbija odigranoga 23. ožujka 1913. godine u Zagrebu Dinamo ima 111 pobjeda, Hajduk 80, a 70 puta bilo je neodlučeno. U samostalnoj Hrvatskoj plavi imaju 62 pobjede, bijeli 36, a 33 puta bilo je neodlučeno.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.