OPTA ANALYST

Što Dinamu treba za prolaz u nokaut fazu LP-a? Značajno su mu porasle šanse nakon Salzburga

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Što Dinamu treba za prolaz u nokaut fazu LP-a? Značajno su mu porasle šanse nakon Salzburga
25.10.2024.
u 08:00
Pedeset tisuća simulacija koje su napravili statističari iz Opta Analysta govore nam da momčadi koje ostvare učinak od deset bodova imaju 99 posto šanse za prolazak u nokaut-fazu, odnosno za plasman među 24 najbolje momčadi.
Pogledaj originalni članak

Nakon trećeg kola Lige prvaka hrvatski predstavnik Dinamo nalazi se na 22. mjestu jedinstvene ljestvice od 36 momčadi. Trenutačno se hrvatski prvak s četiri osvojena boda nalazi u pozicijama koje vode u nokaut-fazu natjecanja, točnije u pozicijama od 9. do 24. mjesta koje vode u dodatnu fazu nokaut-runde, dok prvih osam momčadi s ljestvice prolazi direktno u osminu finala i čeka pobjednike iz te dodatne faze.

Pobjedom protiv Salzburga u Austriji Dinamove šanse za prolazak dalje su prema projekcijama porasle. Naime, prema izračunu platforme Football Meets Data Dinamove šanse za prolazak u nokaut-fazu su nakon remija s Monacom bile izmjerene na točno 20 posto, a sada te šanse stoje na znatno viših 43 posto. Zapravo, jedini klub čije su šanse za prolazak dalje nakon ovog kola značajnije porasle je nizozemski Feyenoord s porastom šansi od 27 posto, a onda je Dinamo drugi s porastom od 23 posto. Dinamo se s tim postotkom nalazi na 26. mjestu po rang-ljestvici vjerojatnosti.

VEZANI ČLANCI:

Što Dinamu još treba za prolaz? Prema svim dostupnim izračunima pobjede protiv dvaju momčadi za koje se smatra da ih Dinamo može pobijediti, idućeg suparnika Slovan iz Bratislave te škotskog predstavnika Celtic, Dinamo bi gotovo sigurno bio u nokaut-fazi Lige prvaka prvi put u svojoj povijesti. Pedeset tisuća simulacija koje su napravili statističari iz Opta Analysta govore nam da momčadi koje ostvare učinak od deset bodova imaju 99 posto šanse za prolazak u nokaut-fazu, odnosno za plasman među 24 najbolje momčadi. Ako se uz to kojim slučajem u preostale tri utakmice, u kojima Dinamo nominalno ima ulogu velikog autsajdera (Borussia, Arsenal, Milan), uspije otkinuti barem jedan bod, onda bi plavi s 11 bodova matematički zagarantirali prolaz dalje.

Ispada da je svaka sljedeća utakmica ključna, ali tako je u ovom novom formatu Lige prvaka. Uzevši u obzir ono što je Dinamo prikazao u posljednja dva europska ispita, te ono što prikazuje njihov idući protivnik Slovan iz Bratislave (bez bodova), navijači plavih se s pravom imaju nadati dolasku na sedam bodova. A onda će trebati ostvariti tri boda u četiri preostale utakmice. Ovakav Dinamo to definitivno može. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.