Bomba od igrača

Što se to dogodilo u proljeće 2009. kad je Ivan Perišić dobio nezadrživ zamah?

Foto: Reuters/PIXSELL
Ivan Perišić
Foto: Reuters/PIXSELL
Ivan Perišić
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Ivan Perišić
Foto: Red Bull Content Pool
Ivan Perišić i Nikša Dell'Orco
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Ivan Perišić u Dubrovniku
28.07.2017.
u 20:20
Belgijski klub Roeselare bio je ključna postaja u karijeri hrvatskog nogometanog reprezentativca, Omišanina Ivana Perišića (28).
Pogledaj originalni članak

Kada se kompletira Perišićev prelazak iz Intera u Manchester United, odšteta će iznositi najmanje 45 milijuna eura, a Ivan će postati prvi hrvatski nogometaš na Old Traffordu i drugi, nakon Luke Modrića u Real Madridu, za kojega se osobno zauzeo i završio ga Jose Mourinho.

No, što se to točno dogodilo u proljeće 2009. godine i kako je upravo u flamanskom Roeselareu, gradiću od 60 tisuća stanovnika, karijera Ivana Perišića dobila takav nezadrživ zamah?

Eksplozija u kupu

Naime, Ivan je u Belgiju došao nakon dvije godine provedene u francuskom Sochauxu, u kojemu se kao nadareni tinejdžer nije uspio probiti u prvu momčad...

Roeselareu ga je bio preporučio njegov tadašnji menadžer Tonči Martić, čovjek koji je sve donedavno skrbio o Ivanovoj karijeri. U Roeselareu je tada trener bio Martićev prijatelj, Nizozemac Dennis van Wijk, kojemu je bio potreban takav profil igrača, i nije se libio tada 20-godišnjeg Perišića gurnuti u vatru, iako se klub grčevito borio za ostanak.

Ivan Perišić prvi je nastup u profesionalnoj karijeri, kao igrač Sochauxa na posudbi u Roeselareu, upisao 11. siječnja 2009. godine, u utakmici belgijskog kupa protiv Club Bruggea u gostima, i bio je to nagovještaj rađanja velikoga igrača: Roeselare je slavio 1:0, a pogodak za senzaciju sezone u Belgiji postigao je – Ivan Perišić.

Omišanin je toga proljeća, pod Van Wijkovim vodstvom, u 20 nastupa postigao osam pogodaka i dodao dvije asistencije, postavši u samo četiri mjeseca najbolji igrač Roeselarea i najveće otkriće belgijske lige. Bilo je to Ivanovo proljeće iz snova i uzletna pista za najveće svjetske klubove, a sve zahvaljujući Martićevu angažmanu i poduzetnosti. Na neki način toga je proljeća možda i spašena Ivanova karijera...

Zanimljiv je bio i sljedeći Ivanov korak. Naime, iako je ostavio sjajan dojam u Belgiji, berlinska Hertha, koja je u ljeto 2009. bila najzagriženiji kupac, inzistirala je da Ivan kod njih provede nekoliko dana na probi. Tako je i bilo, Perišić je zadovoljio ukus trenera Favrea i sportskog direktora Dietera Hoenessa, no dogodio se neočekivan obrat – Hoeness je iznenada bio dobio otkaz i svi transferi na kojima je radio, uključujući i Ivanov, bili su obustavljeni.

Tada se u igru uključio Club Brugge i otkupio Ivana od Sochauxa za samo 200 tisuća eura, i dobio bombu od igrača, uskoro prvog strijelca i najboljega igrača belgijske lige. Ivan se, iako tek 20-godišnjak, nije libio krajnje smionih poteza. Primjerice, u utakmici Europske lige protiv Partizana u Bruggeu, kada je za CB bio dosuđen jedanaesterac u 19. minuti, Ivan je na svoju ruku odlučio pucati s bijele točke: izveo je “panenku” i pogodio – gredu! Publika mu je zviždala, trener se ulovio za glavu, a Ivan mu je samo umirujuće mahnuo, poručujući – ne brinite se, riješit ću ja to! Club Brugge na kraju je slavio 2:0, uz pogodak i asistenciju Perišića, koji se istim učinkom proslavio i u Beogradu, gdje su Belgijci pobijedili 4:2.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ivan Perišić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ivan Perišić
Foto: Reuters/PIXSELL
Ivan Perišić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Hrvatska nogometna reprezentacija, Ivan Perišić
Foto: Reuters/Pixsell
Ivan Perišić
Foto: PA/Pixsell
Ivan Perišić

Nakon dvije sezone u Bruggeu, u kojemu nije osvojio niti jedan momčadski trofej, Perišić je bio prodan u Borussiju Dortmund za 5,5 milijuna eura, gdje ga je dočekao trener Klopp i megamomčad prepuna zvijezda: Hummels, Götze, Kagawa, Gündogan, Lewandowski, Blaszczykowski... I premda je i Ivan bio doveden kao zvijezda, u tom društvu jednostavno nije mogao doći do izražaja, među ostalim jednom se zaletio i s jednom neprimjerenom izjavom, pa ga je Klopp bio kaznio, te ta “ljubav” nije imala nikakvu perspektivu...

Besplatno u Hajduk

Kada je u siječnju 2013. godine napuštao Dortmund, imao je ponude Evertona, Sunderlanda, Stoke Cityja, Fulhama, Spartaka iz Moskve, Fenerbahçea i Valencije, a na kraju presudio je telefonski poziv sportskog direktora Wolfsburga Klausa Allofsa koji mu je rekao da ga želi! Ivan tada nije više imao dvojbi.

Uostalom, bio je naviknut na Bundesligu, a u njemu je proradio i dišpet – želio se u najboljem svjetlu pokazati baš pred svojim bivšim šefom Jürgenom Kloppom.

Ivanov put od Hajduka do Manchester Uniteda bio je poput filmske priče. Već sa 17 godina, kada je bio na pragu prve momčadi bijelih, s obitelji je napustio Split razoružan nevjerojatnom pažnjom koju mu je posvetio francuski Sochaux. Tadašnji trener francuskog kluba Alain Perrin, zajedno sa sportskim direktorom, doputovao je u Split privatnim zrakoplovom kako bi odveo Perišića.Tako Ivan Perišić, Hajdukovo dijete, na žalost nema nijedan nastup u Hrvatskoj ligi, a splitski klub prodao ga je u Francusku za samo 360.000 eura. Ivanov talent u ranoj je dobi prepoznao Branko Vojnović, s njim su individualno radili Branko Šušnjara i Zoran Vulić, a u Hajduku je prošao kroz ruke trenera Jurića, Grgića, Španjića i Računice, a u mladim selekcijama bio je znatan i utjecaj Ivana Gudelja.

– Kako sam emotivno vezan uz Hajduk, naša je moralna obveza i moja velika želja da se Ivan jednoga dana vrati u svoj klub i u njemu odigra dvije-tri sezone besplatno – kazao nam je jednom zgodom Ivanov otac Ante Perišić.

Kada se do kraja ljeta zgotovi Perišićev prelazak na Old Trafford, Omišanin će postati i najskuplji hrvatski nogometaš u kumulativnim iznosima svih transfera. Tako će se svota koju su Borussia Dortmund, Wolfsburg, Inter i Manchester United isplatili za Ivana popeti do vrtoglavih 80 milijuna eura! Do sada je taj rekord među našim reprezentativcima držao Mario Mandžukić za kojega je od odlaska iz Dinama bilo plaćeno čak 64,5 milijuna eura.     

Pogledajte na vecernji.hr