VELIKA BORBA

Tandemi za naslov: Oršić i Petković vs. Livaja i Kalinić, a jedan od njih ima prednost, evo koju

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
UEFA Europska liga, Rapid Beč - GNK Dinamo
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Dinamo i Gorica sastali se u 26. kolu HNL-a
storyeditor/2022-02-09/PXL_251121_90822719.jpg
storyeditor/2022-02-09/PXL_261021_90357112.jpg
storyeditor/2022-02-07/IMG_1316-260081996.jpg
10.02.2022.
u 07:00
U veliku borbu za naslov prvaka dodatnu draž unijet će borba tandema Dinama i Hajduka, ali tu je i Rijekin dvojac Drmić – Murić. Dinamov tandem ima prednost jer Oršić i Petković već dugo igraju zajedno
Pogledaj originalni članak

Dovođenjem Nikole Kalinića, ali i igrama i rezultatima otkako je na klupu Splićana sjeo Valdas Dambrauskas, dojam je, pa i naših nogometnih stručnjaka, da se momčad s Poljuda prometnula u glavnog konkurenta Dinamu u borbi za naslov prvaka. Kalinić je taj šlag na torti koji bi Hajduku trebao dati novi zamah u pokušaju da dostigne plave koji su i dalje vodeći, sami na vrhu prvoligaške ljestvice.

Dinamovi su puno skuplji

Hajduk za Dinamom zaostaje pet bodova, ali obje momčad imaju utakmicu manje koju tek trebaju međusobno odigrati. No Hajduk za Osijekom i Rijekom koji imaju isti broj bodova na drugom i trećem mjestu zaostaje samo dva boda i već u nedjelju Splićani mogu skočiti na toj ljestvici. Prvo trebaju upisati bodove kod kuće u rođendanskoj utakmici sa Slavenom Belupom, a onda pričekati da vide kako će završiti derbi Osijeka i Rijeke, tko će izgubiti bodove.

Osim što imamo iznimno zanimljivo prvenstvo, imat ćemo i zanimljivu borbu napadačkih tandema, pogotovo onog u Dinamu i novog tandema u Hajduku. Dinamov tandem već je prokušan, Mislav Oršić i Bruno Petković već su zajedno napravili velike stvari, u ovoj sezoni prednjači Mislav Oršić, ali i on je učinkom sve bolji jer ga je Kopić kooptirao u središnjeg napadača s Petkovićem (ili s nekim drugim kao što su Andrić i Jurić). No sad se u Splitu stvorio novi tandem, Marko Livaja dobio je uz sebe Nikolu Kalinića, iskusnog napadača koji bi trebao pomoći Livaji da ne rješava u Hajduku više-manje sve sam.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
UEFA Europska liga, Rapid Beč - GNK Dinamo

Svi se trebaju veseliti takvom velikom suparništvu, jakim momčadima našeg prvenstva, pa i borbi takvih znalaca koji čine spomenute dvojce iz Maksimira i Poljuda. Iako će nogometni stručnjaci reći da ne osvajaju prvenstva tandemi, nego igra cijele momčadi i ono što im ostali igrači prirede da bi se oni mogli iskazati, neprijeporno je da će ti igrači vući svoje momčadi, pogotovu u realizatorskom smislu.

Uostalom, dovoljno je sjetiti se sjajnih tandema u Dinamu kao što su bili Modrić i Eduardo ili Igor Cvitanović i Goran Vlaović, pa Cvitanović i Viduka, ili Šokota i Balaban... pa onda u Hajduku kad je Blaž Slišković 'hranio' Zlatka Vujovića, a u novije doba su sjajno, doduše ne kao napadači, radili Nikola Vlašić i Andrija Balić.

Dinamov tandem Oršić/Petković malo je mlađi, zajedno imaju 56 godina, dok je dvojac Livaja/Kalinić skupio 62 godine. Oršić i Petković u tekućoj su sezoni odigrali mnogo utakmica, Oršić čak 33, a učinak mu je 12 pogodaka i pet asistencija, dok mu je Petković u 27 nastupa dodao devet pogodaka i tri asistencije. Livaja je u 24 utakmice postigao 21 pogodak i ima pet asistencija dok je Kalinić u Veroni imao malu minutažu i 15 nastupa, u kojima je upisao četiri pogotka i dvije asistencije. Dinamov tandem je i puno vredniji po Transfermarktu, Oršić je na 11, a Petković na devet milijuna eura, dok je Livaja procijenjen na 5,5, a Kalinić zbog svoje 34 godine na milijun eura.

Tu su još Drmić i Murić

U ovom je trenutku teško reći koji će tandem u nastavku prvenstva biti učinkovitiji, možda su u prednosti Oršić i Petković jer su već dugo zajedno i dobro se razumiju na terenu, dok se Kalinić tek priključio Livaji u Hajduku i tek se trebaju nogometno, na terenu upoznati. U svakom slučaju bit će nam zanimljivo sve to pratiti kao i borbu za naslov prvaka u kojoj su i dalje Osijek i Rijeka. I dok Osijek nema svoj prepoznatljivi tandem, pogotovu ne u ofenzivi, Rijeka se može podičiti dvojcem koji čine Josip Drmić i Robert Murić. Drmić je u 24 utakmice upisao 16 pogodaka i dvije asistencije, a Murić u 22 utakmice deset pogodaka i sedam asistencija.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

ZA
zagi101
09:23 10.02.2022.

ne kužim ove medije, forsiraju hajduka za naslov kao da Rijeka i Osijek nit ne postoje a baš bu na njima neko polomio zube

JM
juretic.milan
08:44 10.02.2022.

Je li Kalinić pojačanje, to tek treba vidjeti. S obzirom na dosadašnja iskustva, svugdje je bio nužno zlo, kojeg su se rješavali prvom prilikom.

VK
vječni krojf
14:43 10.02.2022.

Nešto mi tu ne štima, mediji pišu romane o Livaji,ono da je najbolji igrač HNL-e,te proglašen najboljim igračem od kapitala klubova,a vrijednost na tržištu mu tek 5,5 miliona.Interesantnije je to da nema nikakvih ponuda,inače igrači odigraju 5-6 utakmica dobro,zabiju koji gol i već menadžeri navale.Uzmimo primjer Majera,Jakića.Dečki odigrali dobro sezonu i već su u ligi petice.