OLIMPIJSKE IGRE

Tko bi rekao? Ova tri bogataša svojim osvajačima medalja nisu isplatili ni centa

Foto: CARLIN STIEHL/REUTERS
Tko bi rekao? Ova tri bogataša svojim osvajačima medalja nisu isplatili ni centa
13.08.2024.
u 15:34
Dok su se puno siromašnije Hrvatska i Srbija obvezale svojim osvajačima medalja isplatiti obećane cifre, ove tri su odlučile da neće. Zemlja koja je odlučila isplatit najveću sumu za pojedinca je Hong Kong
Pogledaj originalni članak

Olimpijske igre u Parizu su iza nas, 85 država osvajalo je medalje, a neke i po prvi put. 82 zemlje su za svoje osvajače medalja isplaćivale nagrade, ali njih tri su ipak odlučile ne isplatiti ništa. Sama taj odluka je već sasvim razočaravajuća, a još veća je sramota kad vidimo koje su države u pitanju: Velika Britanija, Švedska i Norveška. Sve bogataš do bogataša.

Dok su se puno siromašnije Hrvatska i Srbija obvezale svojim osvajačima medalja isplatiti obećane cifre, ove tri su odlučile da neće. Velika Britanija je na Olimpijskim igrama po broju medalja završila treća s 65 medalja, Švedska ih je osvojila 11, a Norveška osam. Ukupno 84 osvajača medalja ostala su bez financijske nagrade.

Zemlja koja je odlučila isplatit najveću sumu za pojedinca je Hong Kong koji je dvojici "zlatnih" predstavnika svoje delegacije Vivianu Kongu i Cheungu Ka Longu isplatio po 710 tisuća eura. Hrvatska je za zlatne Barbaru Matić i braću Sinković izdvojila po 41 tisuću eura, srebrne vaterpoliste i Donnu Vekić je nagradila s po 26 tisuća eura, a brončane Mirana Maričića, Sandru Elkasević i Lenu Stojković s po 18 i pol tisuća eura. 

Hrvatski osvajači medalja imaju pravo na sportsku mirovinu koja počinje nakon 45. godine života. Naknada se kreće od 40 do 100 posto prosječne neto plaće u Hrvatskoj, ovisno o broju osvojenih medalja i natjecanjima na kojima su osvojene.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
15:03 14.08.2024.

Velika Britanija, Švedska i Norveška su nadaleko poznate kao sramotne države.