o briljantnom početku

Tudor zadivio cijelu Italiju, a Vulić i Jarni su oduševljeni: Evo što su mu poručili

Tudor zadivio cijelu Italiju, a Vulić i Jarni su oduševljeni: Evo što su mu poručili
03.11.2021.
u 20:48
"Znam Igora i znam da je dosljedan sebi, da će napraviti ono što je naumio. Unutra je sto posto u trenerskom poslu i to mu nitko ne može oduzeti, komentirao je Robert Jarni Imao je najbolje uči"
Pogledaj originalni članak

Poslije prva tri prvenstvena kola talijanska Verona u Serie A nije prikupila nijedan bod. Kao spasitelj situacije Eusebija di Francesca zamijenio je naš trener Igor Tudor (43) te u dosadašnjih osam utakmica ostvario četiri pobjede, tri remija i samo jedan poraz. Verona je s tim učinkom u osam kola skočila s posljednjeg 20. mjesta na osmo mjesto na ljestvici, s bodom ispred Juventusa koji su baš u posljednjem odigranom kolu svladali s 2:1. Osim Juvea, Tudor je svladao i Mourinhovu Romu te Sarrijev Lazio.

Samir Toplak talijanske lige

Verona izgleda preporođeno, a Tudor je, uz vodeće trenere Spalettija (Napoli) i Piolija (Milan), u ovom trenutku među najviše hvaljenim trenerima u Italiji, ali on je već stvorio vrlo dobru reputaciju u proteklim godinama. Možemo se malo našaliti pa reći da nosi epitet “Samira Toplaka talijanske lige” jer je i 2018. i 2019. doveden spasiti Udinese od ispadanja u Serie B. Oba puta je situacija izgledala bezizlazno, a Tudor je oba puta uspio spasiti Udine, no nakon toga nije dobio pravu priliku.

Nakon što je iskusio i mjesto pomoćnog trenera Andree Pirla u kriznom razdoblju Juventusa, Tudor je odlučio nastaviti svoju karijeru isključivo kao glavni trener, a skupljeno znanje i posvećenost trenerskom poslu su, izgleda, dobro naplaćeni u Veroni.

– Ne pratim detaljno događanja u Italiji, ali mogu reći ono što znam, a znam Igora. Siguran sam da je dosljedan sebi, da će ono što je naumio i napraviti. Unutra je sto posto što se tiče trenerskog posla i to mu nitko ne može oduzeti – rekao je njegov bivši suigrač iz hrvatske reprezentacije Robert Jarni, a nešto detaljnije nam je o Tudoru rekao legendarni Hajdukov trener Zoran Vulić.

– Mene to ništa ne začuđuje. Igorova kvaliteta i sazrijevanje su s vremenom došli sa svoje. Jedan manji klub digao je u jednoj od najjačih liga Europe, ali trebamo tu odati počast i Ivanu Juriću koji mu je postavio temelje.

Jako dobro poznajete Igora. Možete li nam reći što ga to izdvaja od nekog uobičajenog, prosječnog trenera?

– Igor sa sobom nosi nešto što mnogi od nas nismo imali čast. Igrao je finale Lige prvaka, bio je pravi pobjednik i imao je odlične učitelje za vrijeme svoje igračke karijere. Sama stvar što je igrao u europskom prvaku Juventusu pod jednim Capellom je ogromna. Možeš ti biti dobar učenik i čak i imati dobro znanje, ali ako nemaš pravog učitelja, to ne mora ništa značiti. Kad imaš prave učitelje, hoćeš-nećeš, nešto kvalitetno ti mora ostati u glavi. Igoru pomaže i što je jako inteligentan kao čovjek, a ima i malo onog našeg “dalmatinskog mangupa” u sebi.

Kad mu je završio mandat pomoćnog trenera u Juventusu (od 2020. do 2021.), Tudor je izjavio da više nikad neće biti pomoćni trener u svojoj karijeri. Kako mislite da je na njega utjecao taj period?

– Nigdje nije lako biti pomoćni trener, pogotovo ne u klubu kao što je Juve. Morate biti odani, spremni na rad i poštivati ideje prvog trenera iako se nekad ne slažete s njim. Tamo je sigurno analizirao puno stvari, vidio što valja i što ne valja, skupio dosta važnog iskustva i mislim da je ovo sad jedan pravi Igor Tudor kojeg ćemo gledati dugi niz godina.

U Hajduku su ga ‘štrapali’

Vulić na temu Tudora za kraj šalje jednu bitnu poruku o kojoj bismo svi, u našem nogometu, trebali razmisliti.

– Kad je Igor bio trener u Hajduku, domaći navijači i mediji su ga jako, što bi se kod nas reklo, ‘štrapali’, a zapravo je bio vrlo dobar. Meni je jako drago da su treneri poput njega, ili recimo Slavena Bilića nakon angažmana u Hajduku pokazali da su odlični treneri i u najjačim ligama Europe jer to pokazuje snagu Hajdukovih trenera. Mene najviše boli da smo mi ovdje u Dalmaciji i Splitu uvijek najžešće kritizirali te naše trenere, a oni nakon toga ostvaruju ovakve rezultate po Europi i svi ih hvale. Reći ću vam sad nešto, trener koji uspije u pozitivnom tonu odraditi posao na klupi Hajduka može biti i trener Real Madrida. Tko uspije proći ovaj pritisak, može biti trener gdje god hoće – kaže Vulić. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
08:33 04.11.2021.

Tko uspije s Hajdukom pobijedit Gziru , moze s PsG uzet ligu prvaka , jer tamo mu gazda Šeik tezak milijarde , a ovdje Dena iz Kastel Sucurca bez prebijene pare i duzan za proslu dozu