TRAJU ANALIZE

Aduti izbornika Dalića uoči Španjolske: 'Nadamo se da neće doći do jedanaesteraca'

Foto: Lee Smith/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Euro 2020 - Group D - Croatia v Scotland
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
UEFA Europsko prvenstvo 2020, Hrvatska - Škotska
Foto: PAUL ELLIS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Euro 2020 - Group D - Croatia v Scotland
Foto: Andy Buchanan/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Euro 2020 - Group D - Croatia v Scotland
25.06.2021.
u 11:00
Zvijezda Chelseaja i vatrenih ovaj turnir igra onako kako bi i najveći kritičari željeli.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska nogometna reprezentacija već je ostavila Škotsku u mislima iza sebe te se potpuno okrenula prema Španjolskoj koja čeka u osmini finala. Dvoboj u Kopenhagenu bit će pred hrvatskim navijačima i bit će iznimno težak, što je razumljivo.

Svakako, jedan od glavnih aduta jest Mateo Kovačić, koji je osvojio Ligu prvaka s Chelseajem, a bitan kotačić u vatrenom orkestru svakako je i Borna Barišić, osvajač prvenstva Škotske s Rangersom.

– Situacija s mojim leđima je dobra, sad je sve u redu. Na drugom treningu u Rovinju osjetio sam ih i imao problema. Uspio sam ih zaliječiti, ali se to vratilo. Sad je situacija dobra – za početak je rekao Barišić i nastavio: – Odigrao sam puno utakmica za Rangerse i kad smo osvojili ligu, fokus mi je bio Euro. Kad mi se dogodila prva ozljeda ove godine, bio sam zabrinut za Euro i kako ću doći. Uspio sam je sanirati, ali dogodila se ta ozljeda leđa. To me poremetilo, ali, hvala Bogu, sad je to dobro. Upisao sam minute i pomogao reprezentaciji ući u drugi krug.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
UEFA Europsko prvenstvo 2020, Hrvatska - Škotska

Suigrači iz kluba čuli su se s Bornom prije i poslije utakmice.

– Čestitali su mi, rekli su da odsad navijaju za Hrvatsku. To mi je bilo jako drago. Imamo veliku podršku u Škotskoj.

Osvrnuo se i na Joška Gvardiola, s kojim se jako dobro poznaje i slaže. Naravno, samo epiteti za njega upućeni od Borne. Bit će svakako ključan igrač protiv Španjolske koja nekako stalno mora u eliminaciji prolaziti nakon jedanaesteraca.

– Nadam se da neće ni doći do toga, da ćemo pobijediti prije! Imamo samopouzdanje, vraćaju se navijači i vjerujemo u jako dobru utakmicu – naglasio je i još nekoliko puta ponovio da vjeruje u odličnu utakmicu.

Otkrio je Borna i detalj oko navijača.

– Jako su nam nedostajali i bio nam je minus igrati bez njih. Puno će nam značiti i bit će puno lakše uz njihovu podršku – zaključio je Borna, a potom riječ prepustio Mateu Kovačiću.

Zvijezda reprezentacije igrala je u Španjolskoj.

– Očekuje nas teška utakmica, oni su odlična momčad koja voli posjed, voli igrati. Bit će nam bitno oduzeti im loptu koju najviše vole. Moramo se nametnuti. Znam da će biti spremni na pravu utakmicu jer znaju da smo i mi odlični. Očekujem dobru utakmicu, u kojoj ćemo se nadigravati.

Iako ne prati medije, sigurno mu mnogo znači to što je na naslovnici ugledne Marce, koja navodi da je napredovao nakon odlaska iz Madrida. Naklonjena je Realu, a u reprezentaciji Španjolske nema nijednog igrača tog kluba.

– Napredovao sam, igram više. I čudno je što nema igrača Reala, ali to znači da u ostalim klubovima imaju fantastične igrače. I to se može dogoditi.

S Modrićem igra sjajno, kao i Brozovićem.

– Dugo igramo skupa i uvijek mi je sjajno igrati s njim. A Broz je taj koji nam olakšava, puno trči, traži loptu, od velike je važnosti. Moramo biti takvi kako bismo stvarali prilike.

Kad bi morao usporediti ove vatrene s onima iz 1998., što bi rekao, tko je u veznom redu Aljoša, tko je Žuti, a tko je Boban. Također, otkrio je Kovačić tko ima bolju vezu, Španjolci ili Hrvati.

Foto: Andy Buchanan/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Euro 2020 - Group D - Croatia v Scotland

– Ne bih se uspoređivao s njima, oni imaju svoje kvalitete kao i mi. A vjerujem da će se vidjeti da mi imamo bolju momčad, svakako imaju sjajnu vezu, ali imamo je i mi - kazao je i opisao nam kako općenito osjeća.

– Osjećam se bolje jer mi se vjeruje, imam povjerenje i želim ga vratiti. Sretan sam što igram.

Atmosfera je sjajna u reprezentaciji i otkrio je Kovačić koliko se zabavljaju, posebno nakon videosnimke u kojoj igraju "zrende".

– Zezamo se na treninzima katkada, a najviše volim kad je Broz unutra (zrende, op. a.) jer se naljuti kad ne može do lopte –  nasmijao se Kovačić nakon tih riječi.

Pretrčao je najviše u ovoj fazi, možda se javlja umor?

– Ma pretrčao sam najviše jer Broz nije igrao protiv Češke. I svima je isto, osvježavamo se kroz treninge. Spremni smo na još jedno trčanje i da damo sve od sebe.

Na kraju je i on istaknuo važnost povratka navijača, što dovoljno govori o tome koliko su bitni za reprezentaciju!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

BL
Blacknemesis8
11:03 25.06.2021.

Hrvatska pobjeduje sa sa 2:1. Ako je 1:1 ili 2:2, bit ce loto i mozda ispadamo. Zato treba drugo poluvrijeme navaliti. A od 70. minute gas do daske. Zato treba imati spremne igrace. Ali, cesto treneri spekuliraju i igra se na, ne primiti gol i cekati gresku, ili uopce neprimiti gol pa sta bude i tako 90 minuta, bez rizika. To cesto neprolazi. Ekipe poput Portugala, Spanjolske vole takvu igru, posjed lopte, i ako se im da lopta, ona ulazi sigurno 2-3 puta. Dakle, moramo imati igru i igrati napadacki. Posjed lopte, i traziti prostor. Zatim preko prekida, korner, slobodnjaci, traziti priliku. Tu zabijamo gol 99%. Dakle, prognoza...2:1 i prolazimo. Ako se podigne nivo igre. A mozemo to. 2018 !!!

VI
vidum
11:10 25.06.2021.

Da nije bilo jedanaesteraca, možda nam plasman u Rusiji ne bi bio isti.

BR
Breoxs
14:38 25.06.2021.

Kamo sreće da dođemo do jedanaesteraca. To znači da nas Španjolska u 120 minuta nije pobijedila i daje nam šansu da prođemo.