LIVANJSKI 'BISKUP'

Dalić bi mogao ispisati povijest, pobjeda u Glasgowu mu je to omogućila

UEFA Europsko prvenstvo 2020, Hrvatska - Škotska
Luka Stanzl/PIXSELL
24.06.2021.
u 18:00

Ključna  stvar  na  tom  putu  dogodila  se  u  Glasgowu.  Prolaskom u osminu finala Dalićeva pozicija više ne ovisi o sljedećem rezultatu, nego već sada već znamo da će on ostati izbornik i u sljedećem razdoblju

Najveća  trenerska  vrlina  je  –  samokritičnost.  Osvješćivanje vlastitih propusta, spremnost na priznanje da stvari ne idu u pravom, željenom, očekivanom smjeru. A trenerske veličine,  stručnjake  sa  svjetskim  medaljama i prestižnim trofejima najčešće  prate  naglašena  doza  egoizma  i  narcisoidnosti,  i  onda  se  obično  gubi  dodir  s  objektivnošću.Zlatko Dalić nikada nije bježao od svoje odgovornosti.

Ni kad je gubio 0:6 od Španjolaca, ni kada je kleknuo protiv Mađara ili Slovenaca, niti kada je Hrvatska bila u mišjoj rupi protiv Francuza i Portugalaca.  Čak  ni  kada  Hrvatska  nije  mogla  gotovo  ništa  Česima  na Europskom prvenstvu. Naš  izbornik  u  svim  tim  zgodama nije potonuo niti tražio alibije. Uvijek je bio objektivan i savršeno svjestan kakvim opcijama raspolaže i kakvi su dometi reprezentacije.

Stoga, u svjetlu svih događaja koji prate vatrene nakon katarze u  Rusiji,  ne  preostaje  nam  ništa  drugo nego konstatirati da je naš plasman u osminu finala Eura za ‘novu normalnu’ Hrvatsku već – uspjeh. Na  stranu  naša  neumjerenost,  euforija i megalomanstvo, ali što god se Hrvatskoj dogodi 28. lipnja u  Kopenhagenu,  treba  prihvatiti  kao  realnost.  Toga  dana  treba  uživati, bodriti, strepjeti, ludovati,  napiti  se  od  sreće  ili  tuge  i  na  kraju – od srca zapljeskati. Jer, oni su sigurno opet izvukli najviše što su mogli. Zadani  cilj  i  objektivan  domet  Hrvatske  na  Euru  nije  postati biti  europski  prvak  jer  Hrvatska  po svojoj igračkoj strukturi i rezul-tatima unatrag dvije godine nije mogla  biti  u  krugu  favorita.

POGLEDAJTE VIDEO:  Novi Modrićev rekord

Na  Europsko prvenstvo treba gledati kroz širu sliku, a ona u ovom času nije imperativ osvajanja europske medalje, nego priprema selekcije za završnicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine. Nije naš  strateški  cilj  osvajanje  Eura,  nego plasman na SP u Kataru.

Ključna  stvar  na  tom  putu  dogodila  se  prekjučer  u  Glasgowu.  Prolaskom u osminu finala Dalićeva pozicija više ne ovisi o sljedećem rezultatu, nego već sada već znamo da će on ostati izbornik i u sljedećem razdoblju, što je naš najveći dobitak. Naravno, i za Dalića, koji nadomak 55. godine bolji, unosniji i atraktivniji posao u Europi od vođenja Hrvatske teško može dobiti, a istodobno dobiva priliku iznova ispisivati povijest. On tako može postati prvi hrvatski izbornik koji Hrvatsku vodi na tri velika natjecanja.

Dalić je sve ciljeve s vatrenima do sada ispunio: odveo nas je na SP i EP, uveo u Ligu nacija i u njoj sačuvao, prošao u drugi krug Eura. Sada  ponizni  livanjski  ‘Biskup’,  kako  Dalića  zovu  zbog  blagoga  propovjedničkoga izričaja, može bez  pritiska  i  stresova  uživati  u  blagodatima  koje  nam  je  priuštio.  I  bez  svojih  svakodnevnih  jadikovki,  u  suncem  okupanom  rovinjskom ozračju, pokušati dohvatiti četvrtfinale.Biskup je već sada najveći izbor-nik kojega smo imali. A uvjereni smo,  Biskup  na  Euru  još  nije  rekao – amen.

POGLEDAJTE VIDEO: Slavlje u dijaspori

Ključne riječi

Komentara 44

DO
DonQuijote
18:33 24.06.2021.

Ajde hvala bogu za prvi glas razuma. Dalic ima ogroman kredit iz Rusije koji nije ni do pola potrosio. Smjenjivati ga zbog nekoliko losih utakmica bilo bi suludo. Covjek radi vrhunski posao

RE
RedTree
18:39 24.06.2021.

Držati se ekipe koja je istrčala zadnju utakmicu i hrabro i čvrsto od prve minute do zadnje minute! 🇭🇷

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
18:27 24.06.2021.

Potpuno tocno , ekipa se regenerirala , od Rusije tu je 6 novih igraca u prvih 11 , to je potpuno nova ekipa , Dalic ima ono sto ima , mozemo pobijedit svakoga ali ne uvijek , sad malo srece protiv Spanjolske da i dalje uzivamo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije