NOVI DEBITANT

Vatreni imaju novog dragulja iz dijaspore! Uzor mu je Mandžo. Konačno može njegovim stopama

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
U Sesvetama odigrana nogometna utakmica U-21, Hrvatska - Švedska
Foto: Jan-Philipp Strobel/DPA
Karlsruher SC - Hertha BSC
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
U Sesvetama odigrana nogometna utakmica U-21, Hrvatska - Švedska
Foto: Jan-Philipp Strobel/DPA
Karlsruher SC - Hertha BSC
Foto: Daniel Löb/DPA
1. FC Nuremberg - Karlsruher SC
Foto: Uli Deck/DPA
Karlsruher SC - Hansa Rostock
19.08.2024.
u 15:30
Visok je 194 cm, vitak i pokretljiv, solidne je tehnike, a prave golgeterske sposobnosti spoznat ćemo u nadolazećoj bundesligaškoj sezoni
Pogledaj originalni članak

Vratar PAOK-a Dominik Kotarski (24), vezist Dinama Petar Sučić (20) i 21-godišnji napadač Eintrachta Igor Matanović nova su lica na popisu hrvatskih A reprezentativaca za utakmice Lige nacija s Portugalom u Lisabonu (5. rujna) i Poljskom u Osijeku (8. rujna).

Ostali bez Vide i Brozovića

– Liga nacija bit će nam dobra platforma za stvaranje momčadi koja će iduće godine krenuti u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. U odnosu na ovogodišnji Euro, ostali smo bez dvojice senatora, Vide i Brozovića, ali zato nas sve raduje što je kapetan i dalje s nama: Luka je naša velika snaga na terenu i izvan njega – izjavio je izbornik Zlatko Dalić za službenu stranicu HNS-a te dodao:

– Imamo i dalje snažne temelje u momčadi koja je prije dvije godine osvojila brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a pritom smo momčad osvježili s nekoliko novih imena koja želimo vidjeti u reprezentativnom okruženju. Nova sezona tek je počela i svi kandidati imaju mogućnost dobrim radom i kvalitetnim nastupima u svojim klubovima izboriti priliku u reprezentaciji. Čekaju nas jako dobri protivnici u Ligi nacija, počevši s Portugalom u Lisabonu. Iako nećemo i ne smijemo zanemariti rezultat jer hrvatska reprezentacija uvijek mora stremiti pobjedama i uspjesima, naš prvenstveni cilj u Ligi nacija je posložiti momčad koja će krenuti u kvalifikacije za SP. To znači pronaći neka nova lica, isprobati neka nova kadrovska i taktička rješenja, a pritom zadržati ono što je bilo najvažnije u našim uspjesima – snažno zajedništvo, timski duh i pobjednički mentalitet.

GALERIJA Ovo je popis najskupljih igrača HNL-a! Jedan igrač je pomeo svu konkurenciju

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Utakmica u sklopu nogometnih priprema između GNK Dinamo - FC Shakhtar Donetsk
Foto: Carl Sandin/Bildbyran
Uzvratna utakmica 3. pretkola Europske lige između Elfsborga i Rijeke
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Uzvratna utakmica 3. pretkola Konferencijske lige između Hajduka i Ružomberoka
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Gorica i Osijek sastali se u 3. kolu SuperSport HNL-a
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
Hajduk i Dinamo sastali se u polufinalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Susret 3. pretkola Europske lige između Rijeke i Elfsborga
Foto: Carl Sandin/Bildbyran
Uzvratna utakmica 3. pretkola Europske lige između Elfsborga i Rijeke
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Uzvratna utakmica 3. pretkola Konferencijske lige između Hajduka i Ružomberoka
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Dinamo i Šibenik sastali se u 3. kolu SuperSport HNL-a
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Koprivnica: Utakmica NK Slaven Belupo i GNK Dinamo u 25. kolu Prve HNL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Rudeš i Rijeka sastali se u 28. kolu SuperSport HNL-a
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Lokomotiva i Hajduk sastali se u 2.kolu SuperSport HNL-a
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Dinamo i Šibenik sastali se u 3. kolu SuperSport HNL-a

Najintrigantija pojava u reprezentaciji svakako je Igor Matanović, mladić iz Eintrachta, rođen u Hamburgu 31. ožujka 2003. godine, koji još nikada u karijeri nije odigrao nijednu prvoligašku utakmicu. U mlađim dobnim kategorijama (U-17, U-18 i U-19) bio je reprezentativac Njemačke, a kod izbornika Igora Bišćana i Dragana Skočića zaigrao je za hrvatsku selekciju U-21 te u njoj u šest nastupa postigao dva pogotka. Kod Skočića je u četiri nastupa zabio jedan gol, u prijateljskoj utakmici s Irskom u kojoj je Hrvatska bila poražena 2:3. Uzor mu je oduvijek bio – Mario Mandžukić.

U sezoni 2020./2021. za drugoligaša St. Pauli postigao je samo jedan pogodak u 17 nastupa, u sljedećoj samo dva pogotka u 19 nastupa, potom u sezoni 2022./2023. u 20 nastupa nije nijednom bio strijelac, a proradio je tek na posudbi u Karlsruheu u prošloj sezoni, u kojoj je u 32 nastupa postigao 14 pogodaka i imao sedam asistencija. Kao i njegov prethodnik iz dijaspore u reprezentaciji Marin Pongračić, i Igor Mataković kao 14-godišnjak nastupio je na Memorijalu hrvatskih branitelja u Vukovaru, kao član selekcije najdarovitijih Hrvata u Njemačkoj koju okuplja Danijel Lučić. Igor Matanović nosi broj 9 u Eintrachtu te je u pripremnim utakmicama ovoga ljeta postigao šest pogodaka. Visok je 194 cm, vitak i pokretljiv, solidne je tehnike, a prave golgeterske sposobnosti spoznat ćemo u nadolazećoj bundesligaškoj sezoni.

U reprezentaciju su vraćeni Duje Ćaleta-Car i Kristijan Jakić, dok su iz nje ispala trojica igrača koja su bila na Europskom prvenstvu: Ivušić, Pjaca i Marco Pašalić.

Okupljanje 2. rujna

Hrvatska reprezentacija okupit će se u ponedjeljak 2. rujna u Zagrebu, gdje će boraviti do odlaska u Lisabon 4. rujna. Vratari: Dominik Livaković (Fenerbahçe), Dominik Kotarski (PAOK), Nediljko Labrović (Augsburg): obrambeni: Joško Gvardiol (Manchester City), Duje Ćaleta-Car (Lyon), Borna Sosa (Torino), Josip Stanišić (Bayern), Josip Šutalo (Ajax), Marin Pongračić (Fiorentina), Martin Erlić (Bologna); vezni: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Manchester City), Mario Pašalić (Atalanta), Lovro Majer (Wolfsburg), Luka Ivanušec (Feyenoord), Luka Sučić (Real Sociedad), Kristijan Jakić (Augsburg), Martin Baturina (Dinamo), Petar Sučić (Dinamo); napadači: Ivan Perišić (Hajduk), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo), Ante Budimir (Osasuna), Igor Matanović (Eintracht); pretpozivi: Borna Barišić (Trabzonspor), Marko Pjaca (Dinamo), Ivica Ivušić (Pafos), Marco Pašalić (Rijeka), Nikola Moro (Bologna), Toni Fruk (Rijeka) i Robert Ljubičić (AEK).

VIDEO Brozović se oprostio od hrvatske reprezentacije!  Jedna stvar ga je jako pogodila

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

MA
Marsi
19:10 19.08.2024.

"ispala trojica igrača koja su bila na Europskom prvenstvu: Ivušić, Pjaca i Marco Pašalić."....Dalic je poceo lutati vec na EP. Izbacivanje Pjace i Marca je suludo a nikakvu priliku nisu dobili. Umjesto Budimira trebao je pozvati mladog Matkovica iz Osijeka.

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
17:54 19.08.2024.

Daliču, dokle s tim Modrićem i Perišićem? Oni jednostavno ne mogu više. Oglodao ih zub vremena.

PR
prajdali100
17:34 19.08.2024.

Samo hrabro !!! Uvoditi mlade,brze i potentne igrače .Idemoooo.