FANTASTIČNO

Velike vijesti za navijače Dinama! Plavi će uskoro izravno u Ligu prvaka? Evo što će biti s osvajačem kupa

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Velike vijesti za navijače Dinama! Plavi će uskoro izravno u Ligu prvaka? Evo što će biti s osvajačem kupa
17.10.2022.
u 16:19
Odlične novosti dolaze za hrvatsku nacionalu ligu, naši predstavnici u Europi bi mogli jako napredovati u budućnosti.
Pogledaj originalni članak

Hrvatski prvak Dinamo bi u bližoj budućnosti mogao preskočiti kvalifikacije za elitno klupsko natjecanje, Ligu prvaka.

Zagrebački plavi već godinama bilježe dobre rezultate u Europi, što im je donijelo 29. mjesto na listi najbolji europskih momčadi, to je najbolji plasman kluba u povijesti. Međutim, to nije sve, od sezone 2024/2025 spremaju se velike promjene i na planu kvalifikacija za Ligu prvaka.

Naime, prema scenariju da osvajač Lige prvaka osigura ulazak u Ligu prvaka preko nacionalnog prvenstva, što se događa gotovo uvijek, prazno mjesto više neće pripadati prvaku 11. države prema koeficijentu.

Umjesto toga, izravni plasman u Ligu prvaka ostvarit će klub s najvećim koeficijentom u takozvanom 'putu prvaka kvalifikacijskog ciklusa, u kojem se inače natječu prvaci slabije rangiranih liga koje nemaju direktno mjesto u Ligi prvaka.

 

 

Dinamo se tamo nalazi već godinama, a imat će priliku otići i korak dalje. Prema trenutačnoj ljestvici je ispred Dinama samo ukrajinski Šahtar, kome i ove sezone ide dobro. Tu se nalazi i belgijski prvak Club Brugge nakon sjajne grupne faze. 

Međutim, ima ovdje i nekih loših vijesti, obzirom na to da se u koeficijentu računa samo posljednjih pet sezona, Dinamo će izgubiti jednu od najboljih sezona. Bila je to ona fantastična  sezona 2018/2019 kad je skupio čak 14.000 bodova.

Treba svakako izdvojiti još jednu veliku novost,, a odnosi se također na sezonu 2024./25. Osvajač hrvatskog kupa će na europski put krenuti od prvog pretkola Europa lige, umjesto od trećeg pretkola KL-a.

Standings provided by Sofascore

>> VIDEO: Nikica Pavlek, navijač u Salzburgu: 'Ja mislim da će Dinamo danas dobiti 2:0. Imaju kvalitetnu ekipu'

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.