SEZONA Unatoč porazima, smjenama i odlascima Zadrani i dalje mogu do Final Foura

Zadru su ključne utakmice protiv FMP-a i Olimpije

17.02.2009.
u 08:45
Pogledaj originalni članak

Unatoč promjenama trenera, odlascima nedokazanih pojačanja, problema s plaćanjem, ali i poraza od najslabijih ekipa NLB lige Zadar još nije izgubio sve šanse za ispunjavanje ovosezonskih ambicija.

Jer, Zadar četiri kola prije kraja regularnog dijela sezone i dalje ima sve u svojim rukama i pobjedama u sve četiri utakmice mogao bi se plasirati na Final four te na turniru u Zadru eventualnim osvajanjem NLB-ova prstena dovesti broj bodova između Cibone i Zadra za euroligaški ugovor – “na nulu”.

Farmer igra već u petak u Kupu


Zadrani će ovaj vikend biti domaćini natjecanja u Kupu Krešimira Ćosića u Dvorani Krešimira Ćosića. Odmah će u finalu prije finala odmjeriti snage sa zagrebačkom Cibonom. Za Zadar će prvi put nastupiti novo američko pojačanje Desmon Farmer, a vjerojatno i novi play s hrvatskom putovnicom čije bi se ime trebalo znati već danas. U drugom dvoboju u petak igrat će Split i Zagreb, a finale Kupa Krešimira Ćosića bit će u subotu.

U tom bi slučaju o Euroligi odlučilo prvenstvo Hrvatske, no do tada ipak treba još puno puta skočiti, i to ponajviše u obrani.

– Kada se uigramo i kondicijski pripremimo, pogotovu za obranu, za mjesec dana bit ćemo pravi – najavio je nakon dvije pobjede protiv Unicsa i Budućnosti novi, treći zadarski trener ove sezone Zmago Sagadin.

No, u tih mjesec dana Zadar će imati dvije utakmice u kojima bi mogao jako puno dobiti, ali i sve i izgubiti. Riječ je o utakmici protiv ruskog Unicsa u Eurokupu, u kojemu pobjedom može čekirati kartu za Final eight Eurokupa gdje se potom može boriti i za Euroligu. U slučaju poraza Zadar će završiti europsku sezonu.

Druga i možda još bitnija utakmica, budući da je pobjedu u Beogradu realnije očekivati nego kad je riječ o Unicsu, bit će četiri dana poslije protiv FMP-a u NLB-u. Tamo Zadar ima jedno od dva preostala gostovanja, a ako želi do Final foura, jednostavno mora pobijediti i tamo, ali potom i za dva tjedna u Ljubljani.

Dvije doma, dvije vani
Pobjede kod kuće protiv Crvene Zvezde i Vojvodine Zadar je “već upisao” iako te ekipe, za razliku od FMP-a i Olimpije, neće biti bez ambicija.

Jer, dok za FMP i Olimpiju utakmice ne znače ni gore ni dolje na tablici, Crvena Zvezda bi, primjerice, porazom u Zadru mogla ispasti i iz najbolje četvorice, a za nju u najboljem scenariju izgubila bi drugo mjesto.

Vojvodina će, pak, u Zadru pokušati izbjeći posljednje mjesto i automatski gubitak prava natjecanja u NLB-u sljedeće sezone. No, Zadrani su u regiji nepobjedivi ove sezone i tu bi sve osim njegovih pobjeda bila senzacija. Zadarski navijači se nadaju da će pod Sagadinom Zadrani napokon zaigrati i vani.

Pogledajte na vecernji.hr