GAF TJEDNA

Ako može Tvrtko, zašto i kralj Aleksandar Veliki ne bio bio Srbin, pa Aco je srpsko ime

Foto: Banja Luka/A. Čavić
Foto: Banja Luka/A. Čavić
Foto: Banja Luka/A. Čavić
Foto: Banja Luka/A. Čavić
29.09.2024.
u 10:15
Na ovakve smo se budalaštine naviknuli, no ipak pomalo čudi izostanak bilo kakve reakcije povjesničara, koji kao da ovom banjalučkom đaku daju za pravo da Srbinom proglašava koga kod hoće
Pogledaj originalni članak

Postalo je uobičajeno da se u balkanskim državicama tijekom predizbornih kampanja valjaju mitomanske gluposti. Nesumnjivi lider ovogodišnjih (lokalnih) predizbora u BiH, koji će se održati za tjedan dana, mladi je banjalučki srednjoškolac, ujedno i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je svojem etnički očišćenom gradu "darovao" spomenik bosanskom kralju Tvrtku I. Kotromaniću, te ga pri tome prekrstio u "srpskoga kralja".

Na ovakve smo se budalaštine naviknuli, no ipak pomalo čudi izostanak bilo kakve reakcije povjesničara, koji kao da ovom banjalučkom đaku daju za pravo da Srbinom proglašava koga kod hoće. Pa bi se na tom popisu jednog dana mogao naći i kralj Aleksandar Veliki, jer, zar ne, to je srpsko ime, pa tako se zove i srpski vožd Vučić.

No možda i povjesničari ipak razmišljaju da ne treba o svakakvim budalaštinama raspravljati s neznalicama, pa su mladom Drašku dali još jednu priliku da štogod pročita i moguće nešto nauči. Inače, Stanivuković je Dodikova oporba. 

POVEZANI ČLANCI:

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

ST
StožerniGeneral50
13:02 29.09.2024.

Kao i često u povijesti kada nemaš svoje poželiš Hrvatsko.

AS
Asirijac
14:25 29.09.2024.

U ono vrijeme ako nije turska ili rimsko-becka vlast nad njime, moze biti samo Srbin. Tek posle dolazi do razlaganja naroda na one koji PRIZNAJU tursku vlast(i vjeru) i one koji priznaju Rimsko-Becku vlast (i vjeru), i to je ostalo dan danas.

Avatar Striborski
Striborski
13:11 29.09.2024.

Tvrtko I. Kotromanić po etničkom podrijetlu bio je Hrvat (majka mu od Šubića Bribirskih), Srbin (baka mu po očevoj strani od Nemanjića), Hrvat-Slovinac po predku Prijezdi te Anžuvinaca napuljskih i još svašta nešto nešto polag. Tipično za srednjovjekovne vladare koji su se ženili iz političkih interesa što šire moguće jer su tako širili svoja politička savezništva i utjecaj. Ali ono što ga je određivalo jest njegov ''politički gens'', a on je bosanski/bošnjanski. Te termine se ne smije dovoditi u svezu s današnjim Bošnjacima. Tko to čini, laže i manipulira.