NASTAVILI PO SVOME

Amerikanci poslali bombardere B-52 u novu kinesku zračnu zonu

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Amerikanci poslali bombardere B-52 u novu kinesku zračnu zonu
26.11.2013.
u 18:00
Kina je u subotu samoinicijativno i unilateralno proglasila zračnu kontrolu nad otočjem, odnosno uvrstila je u svoj zračni prostor te Japanu i SAD-u zaprijetila kako će posegnuti za ''hitnim obrambenim mjerama'' ako ne prijave prolazak svojih zrakoplova kroz zonu.
Pogledaj originalni članak

Američko zrakoplovstvo poslalo je danas borbene zrakoplove B-52 u novoproglašenu kinesku zračnu zonu, odnosno u područje osam nenaseljenih otoka Senekaku/Diaoyu koji su predmet teritorijalnog spora između Kine i Japana, javlja Wall Street Journal putem Twittera.

Kina je u subotu samoinicijativno i unilateralno proglasila zračnu kontrolu nad otočjem, odnosno uvrstila je u svoj zračni prostor te Japanu i SAD-u zaprijetila kako će posegnuti za ''hitnim obrambenim mjerama'' ako ne prijave prolazak svojih zrakoplova kroz zonu. Istog dana nezadovoljstvo su izrazili američki državni tajnik John Kerry i japansko ministarstvo vanjskih poslova. Pentagon je jučer, piše ABC, najavio kako neće obustaviti ili mijenjati svoje operacije u Istočnom kineskom moru, pogotovo nad područjem koje smatra međunarodnim teritorijalnim vodama.

Isto su, javlja Reuters, učinile i vodeće japanske zrakoplovne kompanije ANA Holdings i Japan Airlines koje su vlastima u Pekingu poručile kako im od srijede više neće dostavljati termine i točne rute letova koji prolaze iznad područja spornog otočja što su do sada činile.

>>'Prst u oko' Japanu i SAD-u: Kina proglasila zračnu kontrolu nad spornim otocima

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

PA
patria
19:01 26.11.2013.

A što su to zapravo te kineske "hitne obrambene mjere" i na koga/prema kome bi se to one primjenjivale? To valjda ni samim Kinezima nije jasno.

NE
Nepokolebljiv
21:45 26.11.2013.

Ukoliko Kinezi zele kontrolirati iskljucivo civilni promet onda bi to bilo u redu ali ako im je to samo uvertira za prisvajanje tudeg teritorija ili prosirinanje ekonomskog pojasa radi naknadnog svojatanja teritorija onda ce vjerojatno naici na tvrdi orah. Vojni avioni se ne moraju pridrzavati koridora kao civilni i nisu duzni najavljivati se civilnim zracnim kontrolorima u vlastitom zracnom prostoru ili u internacionalnom prostoru. Vidjet cemo za koji dan tko ce prvi trepnuti.

VJ
vjerovnik
18:45 26.11.2013.

he he ... eto ti sad ... tko je kineze učinio jakim nego baš pohlepni kapitalisti sa zapada koji su sve svoje tvornice prebacili u Kinu zbog jeftine radne snage i večeg profita ... sad će im ti isti kinezi doči glave ... pohlepa je gadna bolest