danas u večernjem

Analiziramo lokalne izbore: Tko je zadovoljniji?

Foto: VL
Analiziramo lokalne izbore: Tko je zadovoljniji?
10.03.2015.
u 00:01
SDP je sa svojim partnerima u nedjelju ostvario bolje rezultate u gradovima
Pogledaj originalni članak

Ishodom ponovljenih izbora u 17 gradova i općina šefovi SDP-a i HDZ-a Zoran Milanović i Tomislav Karamarko mogu biti podjednako zadovoljni. Ili nezadovoljni. Uspoređujući rezultate za gradska i općinska vijeća postignute na redovitim izborima u svibnju 2013. s nedjeljnim, dvije stvari upadaju u oči.

HDZ je sa svojim partnerima ostvario ukupno znatno bolje rezultate u općinama – prije dvije godine njihova je lista bila najjača samo u dvije, a sada u čak sedam općina.

S druge strane, SDP je sa svojim partnerima u nedjelju ostvario bolje rezultate u gradovima – njihove liste za gradska vijeća osvojile su najviše glasova u pet gradova, dok su prije dvije godine bili najjači u samo dva grada.

S obzirom na to da su nakon pobjeda na europskim, prošlim lokalnim i predsjedničkim izborima u velikom naletu, moguće je da su ovakvim rezultatima vjerojatno manje zadovoljni u HDZ-u nego u vladajućoj stranci. Vodstvo SDP-a ipak može malo predahnuti jer je prekinuta niska njihovih izbornih poraza...

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje Večernjeg lista!

Foto: VL

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

FR
Franciskoo
00:35 10.03.2015.

Fascinantno kako partijski mediji i novinari zamagljuju stvari i činjenice. HDZ je na ovim izborima osvojio 32 posto glasova ukupno izašlih birača dok je SDP sa svojim partnerima ostvario rezultat od 24 posto glasova. Za HDZ je to itekako uspjeh jer većina tih sredina zadnjih nekoliko godina nisu bile sklone desnoj opciji. Lijeve su vlasti i nezavisne liste dosad bile u svim jedinicama odnosno njih 16 gdje su bili ovi novi izbori, a HDZ-ovci su uzeli Rab, Lumbardu, Rugvicu te u drugom krugu vjerojatno pobjeđuju u Novom Marofu, Milini, Čaglinu,Strahoninecu. U igri su još za HDZ-ovce Petlovac, Gundinci, Korčula, Hvar i Dubrovnik. U Omišu su hdz-ovci s pravom kažnjeni, ali lokalni i parlamentarni izbori su dvije različite priče. Npr. Kolinda je u Omišu u drugom krugu dobila 65%, a izlaznost je bila 5% veća nego na ove lokalne izbore. P.S. SDP u Omišu osvaja svega 6%, nije li to malo sramotno da trenutno vladajući u državi u jednom gradu od 15 tisuća stanovnika imaju samo 6%?

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
00:39 10.03.2015.

Ovaj novinar kaže da su u HDZ-u manje zadovoljni jer osvajaju crvena uporišta, jedno po jedno. SDP je teški gubitnik ovih izbora. Gdje je SDP dobio gradonačelnika ili načelnika? SDP-ov je član Vlahušić ali samo po poštenju.

BR
brojevi
00:43 10.03.2015.

Marko Špoljar mijenjaj dioptriju i mani se gljiva. Pa kako, na očigled zainteresirane javnosti možeš SDP-ov, blago rečeno, neuspjeh pretvoriti u neodlučan rezultat. HDZ i koalicijski partneri, bez ozira na rezultate drugog kruga več su pobijednici. Zar su i tebe vrbovali u svoju prljavu kampanju; *Ili mi ili oni*?